ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13  Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  

Μέτρα – δράσεις

Σημαντική υποστήριξη στο μέλι του Αιγαίου Πελάγους παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μέτρα και δράσεις, όπως:

●  η προμήθεια υλικών διατροφής για την υποβοήθηση των μελισσοσμηνών κατά το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξής τους
●  η βελτίωση της μηχανοργάνωσης των γραφείων των συνεταιριστικών οργανώσεων (σύνδεση με internet, δημιουργία ιστοσελίδας κλπ) και η αγορά του κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (αγορά Η/Υ, εκτυπωτών, κλπ)
●  η πραγματοποίηση μελετών αγοράς, η εφαρμογή νέων μεθόδων συσκευασίας, η συμμετοχή σε εμποροπανηγύρεις και άλλες εκδηλώσεις εμπορικής φύσεως, η έκδοση ενημερωτικών ή/και διαφημιστικών φυλλαδίων, πινακίδων κλπ
●  η συμμετοχή σε ενημερωτικές ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια στο εσωτερικό και εξωτερικό, σχετικά με τη μελισσοκομία και τα προϊόντα της
● η χρήση κατάλληλων, εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ φαρμάκων για την καταπολέμηση  ασθενειών της μέλισσας, πλην βαρροϊκής ακαρίασης
●  η ενίσχυση των μελισσοκόμων με βάση τον αριθμό των μελισσοσμηνών τους, με σκοπό την αντιμετώπιση  του επιπλέον  κόστους παραγωγής των προϊόντων της μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Πιο συγκεκριμένα, ενισχύονται οι μικροί και παραδοσιακοί μελισσοκόμοι στα νησιά:

 Κύθνος, Σίκινος, Άνδρος, Κέα, Ίος, Τήνος, Νάξος, Σέριφος, Ανάφη, Νέα Θήρα και Θηρασία, Σίφνος, Αμοργός, Σαλαμίνα, Αίγινα, Κύθηρα, Ύδρα, Ρόδος, Αστυπάλαια, Κάρπαθος, Κάσος, Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος και Θάσος.

O Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε :

«Το μέλι αποτελεί σημαντικό κλάδο για την ελληνική γεωργία. Είναι ένα από τα ποιοτικά και αναγνωρίσιμα τοπικά μας προϊόντα, χαρακτηριστικά της μεσογειακής και της ελληνικής διατροφής, που εκτιμάται ιδιαίτερα όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά. Ιδιαίτερα, για τα μικρά  νησιά του Αιγαίου, το μέλι είναι προϊόν σημαντικό για την τοπική οικονομία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που παράγεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Προσφέρει εναλλακτικές παραγωγικές επιλογές και αποτελεί πολύτιμη πηγή εισοδήματος. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να ενισχύουμε τη μελισσοκομία, προστατεύοντας αποτελεσματικά τον κλάδο, από το στάδιο της παραγωγής μέχρι την τυποποίηση και τη διάθεσή του».


 



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2012

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                Δήλωση Υφυπουργού Γ. Δριβελέγκα για την ασφάλεια και υγιεινή                            της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου Δράμας

 O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, με αφορμή δηλώσεις σε ΜΜΕ για την ασφάλεια και την ποιότητα της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
 «Διαβεβαιώνουμε ότι η πατάτα Νευροκοπίου, όπως και όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών.
Να σταματήσουν ορισμένοι να κάνουν ανεύθυνες δηλώσεις που πλήττουν τα αγροτικά μας προϊόντα και τον Έλληνα παραγωγό.
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ που προβλέπει μέτρα προστασίας της πατάτας από την ασθένεια «
synchytrium endobioticum», γνωστή ως «καρκίνωση της πατάτας», θα ήθελα να τονίσω ότι ο παθογόνος αυτός μύκητας προσβάλλει μόνο την παραγωγή (μείωση της παραγωγής)  και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή. Δεν επηρεάζει την υγεία του καταναλωτή.
Για τις μεμονωμένες εκτάσεις πατάτας που είχαν προσβληθεί από την εν λόγω ασθένεια έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μόνο και μόνο για να μη ζημιωθεί η παραγωγή και δεν έχουν καμία σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια του προϊόντος».