Δήλωση Προσβασιμότητας

Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι σχεδιασμένος με γνώμονα να λειτουργεί για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη θέση ή την ικανότητά τους. Το Internet εξάλλου αποτελεί ένα εργαλείο που καταργεί τα εμπόδια στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στον φυσικό κόσμο.
Με τον όρο «προσβασιμότητα στο διαδίκτυο», εννοούμε την ύπαρξη άμεσης πληροφόρησης και επικοινωνίας που είναι διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους. Όταν ένας Ιστότοπος πληροί αυτόν τον στόχο, τότε είναι προσβάσιμος από άτομα με διαφορετικό εύρος ακοής, κίνησης, όρασης και γνωστικής ικανότητας. Είναι γεγονός ότι οι ιστότοποι, οι εφαρμογές, οι τεχνολογίες ή τα εργαλεία που είναι κακοσχεδιασμένα, μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια και να αποκλείσουν άτομα από τη χρήση του Internet.
Η προσβασιμότητα πρέπει επομένως να αποτελεί μία απαραίτητη διαδικασία τόσο για τους προγραμματιστές όσο και για τους ίδιους τους οργανισμούς οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν ιστοτόπους υψηλής ποιότητας παρέχοντας έτσι πρόσβαση στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους σε όλους τους επισκέπτες του ιστοτόπου τους.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (εφεξής ΥΠΑΑΤ) δεσμεύεται για μια πολιτική ανοιχτής και ισότιμης ευκαιρίας για όλους και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καθιστά τον οικείο ιστότοπο www.minagric.gr προσβάσιμο από άτομα με ειδικές ανάγκες (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με προβλήματα όρασης, ακοής, γνωστικής και κινητικής λειτουργίας), σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του ν.4591/2019 (ΦΕΚ 19Α’ 12-02-2019, Διορθ. Σφαλμ. στο ΦΕΚ 47Α’ 13-03-2019) «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία: α) της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημοσίου τομέα και β) του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017.» που ενσωματώνει στην εθνική έννομη τάξη την Οδηγία (ΕΕ) 2016/2012. Συνεπώς, δέσμευση του ΥΠΑΑΤ είναι να δημιουργήσει έναν ιστότοπο με εύκολη πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, ανεξάρτητα από τις σωματικές ικανότητες κάθε χρήστη ή την τεχνολογία που έχει στη διάθεσή του. Στο πλαίσιο αυτό, ο οργανισμός έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους, ώστε ο ιστότοπός της να είναι ευκολότερος στη χρήση και προσιτός για άτομα με αναπηρίες με γνώμονα την πεποίθηση πως κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια, ισότητα, άνεση και ανεξαρτησία.
Η παρούσα δήλωση προσβασιμότητας εφαρμόζεται στον βασικό ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ: www.minagric.gr.
Κατάσταση συμμόρφωσης
α) Ο παρών Ιστότοπος δημιουργήθηκε έχοντας προσέγγιση Responsive Design δίνοντας έτσι την ευελιξία να προβάλλεται βέλτιστα και να είναι πλήρως προσβάσιμος από οποιαδήποτε συσκευή, προσαρμόζοντας το περιεχόμενό του σε οποιαδήποτε μεγέθους οθόνη που προβάλλεται προσφέροντας έτσι μία καλή εμπειρία στον/στην χρήστη του.
β) Ο Ιστότοπος του ΥΠΑΑΤ προσδοκά να ικανοποιήσει ή και να ξεπεράσει τις απαιτήσεις και τις Κατευθυντήριες Οδηγίες περί Προσβασιμότητας του Διαδικτυακού Περιεχομένου 2.0 και τα Κριτήρια Επιτυχίας Επιπέδου Α (Web Site Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 Level A Success Criteria). Επίσης, ο παρών Ιστότοπος συνάδει μερικώς και με τα εφαρμοστέα κριτήρια του προτύπου WCAG 2.1 κριτήρια επιτυχίας επιπέδου απλού Α (Α) και διπλού Α (ΑΑ).
Επιπλέον, ο παρών Ιστότοπος έχει ενσωματώσει 2 πρόσθετα εργαλεία τα οποία του επιτρέπουν να βελτιώσει τη συμμόρφωσή του με τις Οδηγίες προσβασιμότητας περιεχομένου Ιστού (WCAG 2.1) και είναι: α) το plugin Screen Reader (με δυνατότητες όπως η αυξομείωση του μεγέθους των χαρακτήρων του περιεχομένου και η δημιουργία υψηλής αντίθεσης χρωμάτων), το οποίο είναι πλήρως WCAG 2.1 ΑΑ compliant και βρίσκεται μόνιμα στην αριστερή κάτω γωνία του Ιστότοπου. Από το συγκεκριμένο πρόσθετο χρησιμοποιούνται περιορισμένες δυνατότητες λόγω χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας στον κώδικα του Ιστότοπου, και β) το Widget προσβασιμότητας Ιστότοπου της υπηρεσίας UserWay που τροφοδοτείται από έναν ειδικό διακομιστή προσβασιμότητας (προσφέροντας μία σειρά λειτουργιών προς χρήση για άτομα με αναπηρίες - συμπεριλαμβανομένων εκείνων με προβλήματα όρασης, ακοής, γνωστικής και κινητικής λειτουργίας) και επιτρέποντας στον Ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ να βελτιώσει τη συμμόρφωσή του με τις Οδηγίες Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο Ιστού (WCAG 2.1).
Ενεργοποίηση του μενού προσβασιμότητας για τις λειτουργίες της υπηρεσίας UserWay
Το μενού προσβασιμότητας της υπηρεσίας UserWay στον Ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ μπορεί να ενεργοποιηθεί κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του μενού προσβασιμότητας που εμφανίζεται στο μέσο της αριστερής μεριάς του Ιστοτόπου. Αφού ενεργοποιήσετε το μενού προσβασιμότητας, περιμένετε λίγο για να φορτωθεί το μενού προσβασιμότητας στο σύνολό του και επιλέξτε την επιθυμητή λειτουργία βοήθειας.
Αποποίηση ευθυνών / Μη προσβάσιμο περιεχόμενο
Το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει τις προσπάθειές του για τη διαρκή βελτίωση της προσβασιμότητας του ιστοτόπου και των υπηρεσιών του με την πεποίθηση ότι είναι η συλλογική μας ηθική υποχρέωση να επιτρέπουμε την απρόσκοπτη, προσιτή και ανεμπόδιστη χρήση για όλους.
Παρά τις προσπάθειές μας να καταστήσουμε πλήρως προσβάσιμες όλες τις σελίδες και το περιεχόμενο του Ιστοτόπου του ΥΠΑΑΤ, κάποιο περιεχόμενο ενδέχεται να μην έχει προσαρμοστεί πλήρως στα αυστηρότερα πρότυπα προσβασιμότητας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο να μην έχει βρεθεί ή προσδιοριστεί η καταλληλότερη τεχνολογική λύση. Επιπλέον μέτρα συμμόρφωσης που πρόκειται να ληφθούν είναι ο επανασχεδιασμός όλου του Ιστοτόπου με συμβατό προς τις άνωθεν οδηγίες πρότυπο, το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει στην επόμενη επανασχεδίαση όλου του Ιστότοπου.
Κατάρτιση της παρούσας δήλωσης προσβασιμότητας
Η παρούσα δήλωση καταρτίστηκε την 20/10/2020.
Η πραγματική αξιολόγηση της συμμόρφωσης του ιστοτόπου προς τις απαιτήσεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα εργαλεία:
- σάρωση με το εργαλείο UserWay Website Accessibility Widget
- σάρωση με το εργαλείο WAVE Web Accessibility Evaluation Tool
- σάρωση με το εργαλείο ARC Toolkit
- σάρωση με το εργαλείο IBM Accessibility Toolkit
- με αυτοαξιολόγηση διενεργηθείσα από τον οργανισμό του δημόσιου τομέα.
και διόρθωση συγκεκριμένων προβλημάτων (στο βαθμό που αυτό ήταν δυνατό), έτσι ώστε να αυξηθεί το περιεχόμενο που είναι προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες .
Τελευταία αναθεώρηση της δήλωσης στις 21/10/2020.
Υποβολή παρατηρήσεων και στοιχεία επικοινωνίας
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρθ.10 ν.4591/2019 κάθε ενδιαφερόμενος, έχει δικαίωμα να υποβάλλει παρατηρήσεις ή αίτηση για ενημέρωση ως προς την κατάσταση συμμόρφωσης ή αίτηση για πληροφορίες που ελλείπουν (βλ. παρ.3 αρθ.2 και αρθ.5 ν. 4591/2019).
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ανωτέρω υποβάλλονται με σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας αιτημάτων του ιστοτόπου του ΥΠΑΑΤ http://www.minagric.gr/index.php/el/eservisesmenu-2/e-ask ή μέσω email στο
Διαδικασία εκτέλεσης
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντά στον ενδιαφερόμενο με πρόσφορο τρόπο.
Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απάντησης στην ενημέρωση ή στα αιτήματα του αρθ.10 «Υποβολή παρατηρήσεων, αιτημάτων για παροχή πληροφοριών και αναφορών» ν.4591/2019, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να αποταθεί σύμφωνα με την πρόβλεψη του αρθ.7 ν.4591/2019 στις αρμόδιες θεσμικές αρχές, όπως με την υποβολή σχετικής αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη (https://www.synigoros.gr).