Στοιχεία Παραγωγής, Διανομής και Διάθεσης για την παγκόσμια αγορά

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

H παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιών για το εμπορικό έτος 2012/2013 εκτιμάται ότι θα σημειώσει μείωση περίπου κατά 4% από την αντίστοιχη του προηγούμενου εμπορικού έτους και αναμένεται να κυμανθεί περί τους 51.3 εκατ. μετρικούς τόνους (M.T.). 

Η διακύμανση της παραγωγής, της μεταποίησης και της κατανάλωσης πορτοκαλιών, κατά την τελευταία 6ετία, παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.

portokalia pagosmia

Η παραγωγή πορτοκαλιών στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ανέλθει περί τους 8.000.000 ΜΤ ενώ και η αντίστοιχη της Βραζιλίας αναμένεται να παρουσιάσει μείωση κατά 10% και να κυμανθεί περί τους 18.600.000 ΜΤ.
Η παραγωγή της Κίνας αναμένεται να ανέλθει στους 7.000.000 ΜΤ με συνέπεια την αύξηση τόσο της κατανάλωσης όσο και της μεταποίησης.
Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση νωπών πορτοκαλιών παγκοσμίως που ξεπερνά το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Από τον Ιούνιο του 2012 η Κίνα ανακοίνωσε οδηγίες με τις οποίες δεσμεύεται ότι θα παρέχει επιδοτήσεις στην καλλιέργεια πορτοκαλιάς, τομέας που αξιολογήθηκε ως ένας από τους βασικότερους τομείς για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής.
Στην Ε.Ε. τόσο η παραγωγή, όσο και η κατανάλωση νωπών πορτοκαλιών αναμένεται να μειωθούν κατά 5% σε 5.600.000 ΜΤ και 5.000.000 ΜΤ αντίστοιχα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην Ιταλία.
Αυτό έχει ως συνέπεια την μικρή αύξηση των εισαγωγών κυρίως από Ν. Αφρική, Αίγυπτο και Μαρόκο.
Η παραγωγή στο Μεξικό αναμένεται να ανέλθει στους 3.900.000 ΜΤ περίπου, αυξημένη κατά 500.000 ΜΤ από προηγούμενο εμπορικό έτος, γεγονός που οφείλεται στις καλύτερες καιρικές συνθήκες, και αφορά τόσο την κατανάλωση όσο και την μεταποίηση.
Στην Αίγυπτο εκτιμάται ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 4% και θα αγγίξει τους 2.500.000 ΜΤ, ποσότητα ρεκόρ, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και λόγω της συμμετοχής στην παραγωγή νέων παραγωγικών δένδρων.
Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% και θα ανέλθουν περί τους 1.000.000 ΜΤ καθώς αυξάνεται η ζήτηση από την Ε.Ε. για κάλυψη των αναγκών κατανάλωσης καθώς και από την Σουηδική Αραβία και την Ουκρανία.
Η Νότιο-Αφρικανική παραγωγή επίσης θα παρουσιάσει μια μικρή αύξηση και αναμένεται να φτάσει τους 1.500.000 ΜΤ.
Οι εξαγωγές πορτοκαλιών προς την Ρωσία και την Ε.Ε καλύπτουν το 50% των συνολικών εξαγωγών της Νότιο-αφρικανικής Ένωσης.
Στο Μαρόκο η παραγωγή εκτιμάται περί τους 8.000.000 ΜΤ καθώς τα προβλήματα ανομβρίας ξεπεράστηκαν από τις σημαντικές βροχοπτώσεις που έγιναν.
Όσον αφορά τις εξαγωγές πορτοκαλιών στην Ν. Κορέα αυτές αναμένεται να αυξηθούν στους 180.000 ΜΤ που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.
Η αιτία εστιάζεται στην εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ν. Κορέας που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εισαγωγικών δασμών και έτσι η προσφορά φρέσκων φρούτων έγινε πολύ προσιτή στους καταναλωτές.

ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού(ισοδύναμου 65 brix) για το εμπορικό έτος 2012/2013 αναμένεται να φτάσει στους 2.200.000 ΜΤ, αυξημένη κατά 2% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο εμπορικό έτος 2011/2012.
Οι εξαγωγές καθώς και η παγκόσμια κατανάλωση, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (4%), κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης στην Ε.Ε. και τις Η.Π.Α., «σπάζοντας» έτσι μια συνεχή μείωση που είχε σημειωθεί κατά την τελευταία 4ετία.

xymos portokaliou pagosmia

Για το εμπορικό έτος 2012/2013 προβλέπονται οι παρακάτω εξελίξεις ανά χώρα: 

ΗΠΑ: Πτώση της παραγωγής κατά 4% περίπου, στους 663.000 ΜΤ, ενώ η κατανάλωση θα αυξηθεί με μεγαλύτερες εισαγωγές από την Βραζιλία και Μεξικό. Οι εξαγωγές αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Παραμένει μακράν όλων η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγική χώρα παγκοσμίως. Η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 4% και αναμένεται να φτάσει τις 1.300.000 ΜΤ.
ΜΕΞΙΚΟ: Η παραγωγή χυμού αναμένεται να ανακάμψει κατά 40%, σημειώνοντας αύξηση που θα αγγίξει τους 90.000 ΜΤ καθώς μεγαλύτερες ποσότητες πορτοκαλιών θα οδηγηθούν για μεταποίηση λόγω της αυξημένης παραγωγής, αφού οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την ξηρασία του προηγούμενου έτους. Κατά συνέπεια και οι εξαγωγές θα εκτιναχθούν κατά 35% κυρίως προς ΗΠΑ Ιαπωνία και Ε.Ε.
Τα αποθέματα αναμένεται να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα μετά το μηδενισμό τους κατά το προηγούμενο έτος, αφού τότε οι βιομηχανίες πραγματοποίησαν sold-out.
Ε.Ε: Αναμένεται μια αυξημένη παραγωγή κατά 4% περίπου έναντι της περσινής περιόδου, περί τους 88.000 ΜΤ, ενώ και οι εισαγωγές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα, με την Βραζιλία και τις ΗΠΑ να είναι οι κυριότεροι προμηθευτές της.
ΚΙΝΑ: Η παραγωγή προβλέπεται να είναι αυξημένη κατά 10%, σημειώνοντας ρεκόρ και θα φτάσει τους 45.000 ΜΤ, αφού περισσότερες ποσότητες πρώτης ύλης θα οδηγηθούν στην μεταποίηση. Διαφαίνεται μια αύξηση της ζήτησης χυμού πορτοκαλιού για την εσωτερική κατανάλωση. 

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ

Η παγκόσμια παραγωγή κατά το εμπορικό έτος 2012/2013 αναμένεται να φθάσει σε ύψος ρεκόρ, περίπου τους 24.200.000 ΜΤ, κατά 2% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του περσινού έτους (2011/2012), αφού η παραγωγή στην Κίνα αυξάνεται ισοσκελίζοντας τη μειωμένη παραγωγή τόσο στο Μαρόκο όσο και στην Ε.Ε.
Εντούτοις οι εξαγωγές προβλέπονται να είναι μειωμένες διότι αυξάνεται δραματικά η ζήτηση για νωπή κατανάλωση των μανταρινιών και υπάρχει η ανάλογη διαθεσιμότητα στην Κίνα.
Ανά χώρα οι εξελίξεις αναμένονται ως ακολούθως:
ΚΙΝΑ: αναμένεται μια παραγωγή αυξημένη κατά 1.000.000 ΜΤ επιπλέον και συνολικά θα φτάσει τους 17.000.000 ΜΤ (ποσότητα ρεκόρ), τούτου οφειλόμενου στις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής και το 40% των εξαγωγών αντίστοιχα.
Η ανερχόμενη ζήτηση για νωπή κατανάλωση συμβαδίζει με την αυξημένη παραγωγή, αφού περισσότερες ποσότητες νωπών φρούτων είναι διαθέσιμες για εξαγωγή αλλά και για την μεταποίηση.
Ε.Ε: αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά 8%, που οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ισπανία και ως εκ τούτου αναμένεται μείωση και στην νωπή κατανάλωση, αφού θα υπάρξει λιγότερη διαθεσιμότητα φρούτων ενδοκοινοτικής προέλευσης.
ΙΑΠΩΝΙΑ: Αναμένεται μικρή μείωση της παραγωγής που θα φτάσει στους 981.000 ΜΤ, η νωπή κατανάλωση θα κυμανθεί περί τους 900.000 ΜΤ και οι εξαγωγές θα παραμείνουν σταθερές στους 20.000 ΜΤ.
ΤΟΥΡΚΙΑ: η παραγωγή υπολογίζεται σε 870.000 ΜΤ, δεδομένου ότι τα μανταρίνια υπέστησαν πολύ μικρή ζημιά από τις κακές καιρικές συνθήκες που έπληξαν τα εσπεριδοειδή.
Οι εξαγωγές αναμένονται να είναι μειωμένες κατά 5%, περί τους 450.000 ΜΤ, καθώς παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για νωπή κατανάλωση, δεδομένου ότι υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα από άλλα είδη εσπεριδοειδών.  

ΛΕΜΟΝΙΑ

Η παγκόσμια παραγωγή κατά το τρέχον εμπορικό έτος 2012/2013 προβλέπεται να φτάσει τους 6.600.000 ΜΤ, ελαφρώς μειωμένη έναντι του προηγούμενου έτους.
Η εν λόγω μείωση της παραγωγής οφείλεται κυρίως, λόγω του θερμού καλοκαιριού στην Ε.Ε. και τις υψηλές βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της ανθοφορίας στην Τουρκία, που αντισταθμίστηκε όμως από την αυξημένη παραγωγή που παρατηρήθηκε στην Αργεντινή.
Η παγκόσμια αγορά λεμονιών αναμένεται να έχει πτώση καθώς περισσότερες ποσότητες φρούτων θα οδηγηθούν στην μεταποίηση.  

GRAPE FRUIT

Κατά το εμπορικό έτος 2012/2013 η παγκόσμια παραγωγή καθώς και η νωπή κατανάλωση προβλέπονται να είναι μειωμένες κατά 7% περίπου και αναμένεται να φτάσουν τους 5.200.000 ΜΤ και 4.200.000 ΜΤ, αντίστοιχα.
Οι κακές καιρικές συνθήκες, επέφεραν μείωση των αποθεμάτων σε Κίνα και Τουρκία.
Οι εξαγωγές παγκοσμίως θα παραμείνουν σταθερές καθώς οι αυξημένες εξαγωγές από την Ν. Αφρική και Κίνα, ισοσκελίζονται με την μειωμένη παραγωγή στην Τουρκία.

 

Σχετικές Αναρτήσεις