ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τα πρώτα συμβόλαια μίσθωσης αγροτικής γης σε εννέα δικαιούχους
στην Περιφερειακή Ενότητα  Καβάλας 
 

Υλοποιώντας τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάθεση προς ενοικίαση με συμβολικό μίσθωμα αγροτεμαχίων από το εποικιστικό αρχείο διανομών και αναδασμών του ΥΠΑΑΤ, παραδόθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα, σε εννέα δικαιούχους 21 αγροτεμάχια έκτασης περίπου 181 στρεμμάτων.

Τα σημερινά συμβόλαια θα αναρτηθούν άμεσα στο διαδίκτυο στην σχετική εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα εν λόγω αγροτεμάχια έχουν προκύψει από την διασταύρωση των πληροφοριών που παρέχουν το εποικιστικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ, το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων γνωστό ως LPIS και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των δύο προηγούμενων περιόδων.

Πριν την ανάρτηση στο διαδίκτυο, υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιούνται διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι προκειμένου να επαληθευτεί με προβολή στην τρέχουσα κατάσταση, η φωτοερμηνευτική αξιολόγηση και κωδικοποίηση που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά οριστικοποιεί τα προς διάθεση αγροτεμάχια.

Για τη διευκόλυνση του πολίτη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αναπτύξει κατάλληλη διαδικτυακή πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μίσθωσης δημόσιας γης. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών διασφαλίζει την αξιοκρατία και την διαφάνεια ταυτόχρονα με την άμεση εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

Έως σήμερα έχουν γίνει 18 αναρτήσεις 2.026 αγροτεμαχίων σε 16 Περιφερειακές Ενότητες σε 5 Περιφέρειες της χώρας. Έχουν υποβληθεί οριστικά περίπου 3.500 αιτήσεις (στο σύστημα βρίσκονται προς υποβολή περίπου 6.500 αιτήσεις), οι οποίες αφορούν περίπου 1.700 αγροτεμάχια. Η ανάρτηση νέων αγροτεμαχίων γίνεται κάθε Πέμπτη.

Οι πιο πολλές αιτήσεις έχουν υποβληθεί για αγροτεμάχια της Θεσσαλονίκης (περίπου 800 αιτήσεις), της Ημαθίας (περίπου 600 αιτήσεις) και των Σερρών (περίπου 400 αιτήσεις).

Οι πρώτες συμβάσεις μίσθωσης γης αφορούσαν την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με 21 συμβόλαια. Μετά την Καβάλα, σειρά στην υπογραφή συμβολαίων έχει η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία των αιτήσεων προκύπτει ότι το 35% των αιτούντων είναι άνεργοι και το 29% νέοι έως 35 ετών, το 62% αυτών δεν έχει καθόλου αγροτική γη και το 11% διαθέτει έως 10 στρέμματα, ενώ το 76% των αιτούντων δεσμεύεται ότι θα ενταχθεί στο καλάθι της Περιφέρειας, στην οποία υποβάλει αίτηση.

O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας κατά την εκδήλωση  τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η διαδικασία διανομής δημόσιας  γεωργικής και κτηνοτροφικής γης είναι δυναμική και θα συνεχιστεί, ενώ θα προκύψουν και νέα διαθέσιμα αγροτεμάχια μετά την προβλεπόμενη νομοθετική ρύθμιση για τις αγροτικές μισθώσεις, τα καταπατημένα και τη λύση των ιδιοκτησιακών διαφορών», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η εν λόγω ρύθμιση εντός λίγων ημερών θα εισέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής και σύντομα θα είναι νόμος του κράτους».

Oλοκληρώνεται με επιτυχία το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες πολιτών, που εφάρμοσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το 2011, σε συνεργασία με φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης.

Διανεμήθηκαν 14 περίπου τόνοι βασικών διατροφικών προϊόντων,  όπως τυριά, ζυμαρικά και ρύζι, προϋπολογισμού  20 εκ €. Ωφελήθηκαν περίπου 250 χιλιάδες δικαιούχοι, κυρίως κοινωφελή ιδρύματα, προγράμματα της εκκλησίας και των Δήμων, άποροι, άστεγοι και πολύτεκνες οικογένειες.

Από το ίδιο πρόγραμμα, το Υπουργείο διαθέτει τρόφιμα σε κοινωνικά παντοπωλεία, σε όλη την Ελλάδα, σαν μια κίνηση στήριξης του σκοπού τους, που αποκτά ξεχωριστή σημασία την περίοδο αυτή, όπου η συνοχή της κοινωνίας είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο από τη σημερινή κρίση.

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, στο πλαίσιο της Kοινής Aγροτικής Πολιτικής. Παρόλο που έχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για τα ευπαθή στρώματα, το πρόγραμμα αυτό απειλήθηκε με συρρίκνωση από το 2012, στο ένα τέταρτο περίπου του προϋπολογισμού του, εξαιτίας της εμμονής μιας ομάδας κρατών μελών, που ισχυρίστηκαν ότι τέτοιου είδους δράσεις αφορούν τα ίδια τα κράτη μέλη και τα κοινωνικά τους προγράμματα. Με επιμονή της Ελλάδας και ορισμένων άλλων χωρών, θα συνεχισθεί αλώβητο το πρόγραμμα αυτό, από το οποίο έχουν επωφεληθεί διαχρονικά 20 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα αναλογούν από το πρόγραμμα περί τα 20 εκ. ευρώ. Με παρέμβασή μας στην ΕΕ έχουμε ζητήσει αύξηση του ποσού αυτού αλλά και τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν και άλλα βασικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, ένα τυπικό προϊόν της ελληνικής και της υγιεινής διατροφής, απαραίτητο στην καθημερινή ζωή όλων των Ελλήνων. Έτσι, το πρόγραμμα αναβαθμίζεται ποιοτικά, με ένα προϊόν εξαιρετικής διατροφικής αξίας, συνυφασμένο με την παράδοση και τον πολιτισμό μας, στο οποίο δεν έχουν εύκολη πρόσβαση οι ευπαθείς ομάδες.

"Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι έκφραση ηθικού πολιτισμού. Στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, η δωρεάν διανομή βασικών τροφίμων σηματοδοτεί τη φροντίδα στους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνίας, που απειλούνται ιδιαίτερα", όπως δήλωσε ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. "Με την ευαισθησία όλων, της πολιτείας, των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και του καθενός μας προσωπικά, πρέπει καταρχήν να προστατεύουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και υγιεινή διατροφή αλλά και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα αυτών που το έχουν ανάγκη".

Σε ότι αφορά στα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, ο Υπουργός πρόσθεσε ότι "η κοινωνική ευαισθησία δεν μπορεί να απουσιάζει από τη στρατηγική του Υπουργείου μας, που επικεντρώνεται πρωτίστως στη διατροφική μας αυτάρκεια. Πέρα από τις όποιες οικονομικές ή αναπτυξιακές πολιτικές, χρειάζεται η άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη κάθε Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με διάρκεια και συνέπεια, σε κάθε εποχή και κυρίως σε καιρούς δυσπραγίας, που ο κοινωνικός ιστός απειλείται περισσότερο".