ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 10 Απριλίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, παρουσίασαν σήμερα στο Υπουργείο, το μνημειακό έργο ζωγραφικής του χαράκτη Τάσσου Αλεβίζου και της συντρόφου του Λουκίας Μαγγιώρου, με θέμα «Καλλιέργεια του Καπνού», το οποίο δωρίζεται από το ΥΠΑΑΤ στην Εθνική Πινακοθήκη.Η ζωγραφική ζωοφόρος μνημειακών διαστάσεων των καλλιτεχνών φιλοτεχνήθηκε το 1960 για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Θεσσαλονίκης, στη Σταυρούπολη, κατόπιν παραγγελίας της Εταιρείας Παπαστράτος και αποτελείται από πέντε επιμέρους συνθέσεις ύψους 2 μέτρων, έχει συνολικό μήκος 12,40 μέτρων και είναι λάδι σε ύφασμα επικολλημένο σε ξύλο. Τη σύνθεση συμπληρώνει προπαρασκευαστική μακέτα.
Ο Υπουργός, κατά την τελετή παρουσίασης και δωρεάς του έργου, τόνισε ότι η σημερινή πρωτοβουλία του Υπουργείου αποτελεί την αφετηρία για συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με την Εθνική Πινακοθήκη, με βάση έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί και βασίζονται στη γη και την καλλιέργειά της.
«Σήμερα είναι για μας μια ξεχωριστή ημέρα. Έχουμε μπροστά μας ένα εκπληκτικό έργο, αξιοσημείωτου μεγέθους, που απεικονίζει την καλλιέργεια της θρακιώτικης ποικιλίας «Μπασμάς» και το «ανακαλύψανε» στο κτήριο του παλαιού Καπνεργοστασίου, σε μια επίσκεψή τους, ο Υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Κανελλόπουλος. Πρόκειται για ένα ζωγραφικό έργο, του περίφημου Τάσσου, του μεγάλου χαράκτη, που γεννήθηκε το 1914 και πέθανε το 1985, που αποτύπωσε την προσφυγιά της δεκαετίας του ΄30, την αντίσταση της δεκαετίας του ΄40, την αγωνία του Έλληνα για πρόοδο στη δεκαετία του ΄50.
Η οικονομική ευρωστία της εποχής, αποτελεί την έμπνευση του έργου. Η σημασία του καπνού για την οικονομία του τόπου ήταν σημαντική. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, παρότι ο καπνός κάλυπτε μόλις το 5% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα, απασχολούσε 200.000 οικογένειες, προσφέροντας πρόσθετη απασχόληση σε άλλα 40.000 άτομα. Επίσης το 1954 από 151 εκατ. δολ. που ήταν οι εξαγωγές της χώρας, το 50% αφορούσε στις εξαγωγές καπνού. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής τέχνης» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Από την πλευρά της, η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη για την αξιοποίηση του έργου και τη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Σκανδαλίδη που σκέφτηκε να διασώσει αυτό το μνημειακό έργο, το οποίο σώθηκε επειδή ευτυχώς δεν το παρατήρησε κανείς. Τον ευχαριστούμε εκ μέρους όλης της Εθνικής Πινακοθήκης για την πατριωτική του ευαισθησία Το έργο θα αξιοποιηθεί, πολύ γρήγορα, θα ετοιμάσουμε μία έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου θα προσθέσουμε και άλλα έργα με παρόμοιο θέμα.
Ο Τάσσος Αλεβίζος υπήρξε μεγάλη μορφή της χαρακτικής και ήταν ευαισθητοποιημένος πολιτικά. Ένας καλλιτέχνης που φυλακίστηκε στην κατοχή-ανήκε στο ΕΑΜ-και έδωσε μεγάλους πολιτικούς αγώνες».
Σας επισυνάπτεται σημείωμα από την Εθνική Πινακοθήκη με στοιχεία για το έργο