ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2012
Συνέντευξη
του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εφημερίδα Agrenda και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πανάγο
Εκείνο που σίγουρα θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της αγελαδοτροφίας στην χώρα και η διεύρυνση του ελλείμματος μας σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπρος σε αυτό τον κίνδυνο κανείς δεν δικαιούται να παραμένει αδρανής.
2) Τι σας έκανε να καλέσετε το ΣΔΟΕ για οικονομικό έλεγχο των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και πως συνδέεται αυτό με την οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου;
Δεν ξέρω αν οι οργανώσεις αυτές ή κάποιες από αυτές έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ούτε θα κρίνω την απήχηση, την επιρροή και τη διείσδυσή τους στον αγροτικό κόσμο. Οι αναγνώστες σας γνωρίζουν. Πιστεύω, όμως ότι, αν στην εποχή των παχιών αγελάδων ή της
αστακομακαρονάδας, κατά τον «Φαληρέα», ήταν ανεκτά νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτό του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, σήμερα εν μέσω κρίσης πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με αυτές τις νοοτροπίες. Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού. Και η οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου δεν μπορεί παρά να γίνει σε υγιείς βάσεις, χωρίς το κράτος-πατερούλη που σιτίζει τις οργανώσεις.
Όσον αφορά στον έλεγχο για τις επιχορηγήσεις στις οργανώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, ήταν επιβεβλημένη μετά την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης, καθώς από το 1994 δεν έδιναν λογαριασμό σε κανένα για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων. Ξέρω ότι η απόφασή μου ενόχλησε αρκετούς. Ακόμη και «γαλάζιους» συνδικαλιστές της ΣΥΔΑΣΕ, που ένοιωθαν αδικημένοι γιατί η προηγούμενη ηγεσία επιχορήγησε για το 2011 ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, ενώ εξαίρεσε τη ΣΥΔΑΣΕ. Δεν μετανιώνω. Έκανα αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή μου.
Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ορισθεί ακόμη νέος γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας μετά την υφυπουργοποίηση του Κώστα Τσιάρα. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν υπάρχουν κινήσεις αναβίωσης προηγούμενων ή δημιουργίας νέων σχημάτων. Όπως σας είπα και νωρίτερα είναι καλοδεχούμενη κάθε προσπάθεια που στηρίζεται σε υγιείς βάσεις και στοχεύει στην εκπροσώπηση των αγροτών και την επίλυση των προβλημάτων τους.
4) Τι είναι σημαντικότερο, η φέτα ή το βαμβάκι; Πως βλέπετε την εξέλιξη των πραγμάτων στην αιγοπροβατοτροφία και την βαμβακοκαλλιέργεια;
Η φέτα, το ελαιόλαδο και τα κρασιά μας μπορούν να είναι ο πολιορκητικός κριός για την διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της κτηνοτροφίας. Στη φέτα πρέπει να δώσουμε τη μεγάλη μάχη της αναγνώρισης της ως ΠΟΠ και εκτός χωρών της ΕΕ. Μια τέτοια απόφαση θα άνοιγε τεράστιες προοπτικές για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας.
Το βαμβάκι, ο λευκός χρυσός του κάμπου, μπορεί να έχει ενοχοποιηθεί ως υδροβόρα καλλιέργεια, αλλά πιστεύω ότι θα εξακολουθεί να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής γεωργίας, προσφέροντας εισόδημα στον αγρότη και συνάλλαγμα στη χώρα.
Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και το ύψος της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης υπήρξε σχετική συζήτηση στην ΕΕ. «Σιμά, κοντά είναι τα Γιάννενα». Τις επόμενες μέρες, όπως έχει ανακοινωθεί, θα καταβληθεί η προκαταβολή του τσεκ που θα είναι μια ένεση ρευστότητας για τους αγρότες και την ελληνική περιφέρεια στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
6) Πως αντιλαμβάνεσθε τις προωθούμενες αλλαγές της ΚΑΠ και τι θα πρέπει να προσέξουν κυρίως οι Έλληνες αγρότες;
Οι προτάσεις της Commission για τη νέα ΚΑΠ, αποτελούν για εμάς μια μεγάλη πρόκληση για να χαράξουμε μια νέα εθνική στρατηγική για την ελληνική γεωργία, με ορίζοντα το 2020. Το ΥΠΑΑΤ θα εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες, που θα αποτελέσουν ασφαλή οδηγό τόσο κατά το στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης, όσο και της εφαρμογής του μελλοντικού ρυθμιστικού πλαισίου της ΚΑΠ. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε στενά με τους αγρότες και τους φορείς τους για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ευθύνη και γι’ αυτά που δεν ευθύνομαι!