ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Αυγούστου  2012

 



Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη στον T/Σ MEGA, στην εκπομπή
«ΠΡΩΙΝΟ MEGA» και τους δημοσιογράφους
Δημήτρη Τάκη και Μαρία Σαράφογλου για
αποζημιώσεις σε πληγέντες από πυρκαγιές, επιστροφή ΕΦΕΤ, Ειδ. Γραμματειών Δασών και Αλιείας στο ΥΠΑΑΤ, εξισωτική αποζημίωση, επιδοτήσεις, χρήση νέων τεχνολογιών στη γεωργία
 

 

« Το κράτος στρατηγικός εταίρος στο επιχειρείν των νέων αγροτών»

 

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται κ. Τσαυτάρη να καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές στη Χαλκιδική. Εσείς επισκεφθήκατε την περιοχή, βρίσκεστε εκεί στη Θεσσαλονίκη άλλωστε αυτή τη στιγμή. Θέλω να μας δώσετε την εικόνα της καταστροφής, τι είδατε εσείς κατ' αρχάς .

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Έχει υποστεί μεγάλη ζημιά η περιοχή. Έχουν καταστραφεί και θέματα ζωικού κεφαλαίου και φυσικά και δασικό κεφάλαιο. Όπως έγινε και στην Κρήτη και γίνεται αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο, το ίδιο άρχισε από χθες το πρωί και στη Χαλκιδική, Μάλιστα στην Κρήτη είχε ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ιδιαίτερα για το ζωικό κεφάλαιο και σύντομα θα γίνει η αποζημίωση.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Υπολογίζετε τις ζημιές; Μπορείτε να κάνετε μια πρόχειρη εκτίμηση για το μέγεθος της αποζημίωσης που θα δοθεί και πόσους θα αφορά;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Σε ό,τι αφορά στο ζωικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα στο μελισσοκομικό, γιατί εδώ στη Χαλκιδική είχαμε ζημιές και σε μελισσοκομικό κεφάλαιο, πιστεύω ότι θα γίνει πάρα πολύ γρήγορα. Χάθηκαν αρκετές κυψέλες, όχι τόσο πολύ αιγοπρόβατα και στάνες, όπως είχαμε στην Κρήτη, αλλά αντίθετα είναι εκτεταμένες στο φυτικό κεφάλαιο, κυρίως σε αμπελοκαλλιέργειες και ελιές.Εκεί λοιπόν θα χρειαστεί ιδιαίτερη αποτίμηση, γιατί εκείνο, σε αντίθεση με το ζωικό κεφάλαιο που αποζημιώνεται άμεσα στους δικαιούχους από τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, το φυτικό κεφάλαιο θ’ αποζημιωθεί από τα ΠΣΕΑ. Άρα θα πάρει ένα διάστημα.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο κ. Υπουργέ: Εκτός από πολιτικός είστε και επιστήμονας και ξέρετε πολύ καλά τα θέματα. Η περιβαλλοντική καταστροφή στο Άγιο Όρος από αυτή τη φωτιά που έκαιγε δυο τρεις μέρες, ξέρετε ποιας εκτάσεως είναι και πόσο σοβαρή είναι; Έχετε μια εικόνα;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Βεβαίως. Έχουμε ζημιές σε δασικές εκτάσεις και έξω από το Άγιο Όρος, αλλά και μέσα στο Άγιο Όρος. Υπολογίζουν ότι, αν αποτιμηθούν και οι τελευταίες ζημιές που έγιναν και την πιο προηγούμενη νύχτα, πιστεύω ότι θα είναι γύρω στα 20.000 στρέμματα, άρα μιλάμε για μια μεγάλη ζημιά και είναι κρίμα..

Δ. ΤΑΚΗΣ: Που ήταν κυρίως παρθένο δάσος, έτσι;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Ήταν δασικές εκτάσεις, ναι, και επειδή εκεί δεν έχουν γίνει και πάρα πολλά έργα προστασίας, ως επιστήμονας θα ήθελα να πω ότι τα δάση προστατεύονται το χειμώνα. Το χειμώνα γίνονται ζώνες προστασίας, το χειμώνα πρέπει να γίνονται καθαρισμοί, και όχι όταν θ’ ανάψει μια φωτιά να τρέχουν οι μπουλντόζες να κάνουν ζώνες προστασίας, γιατί τότε είναι το πιο δύσκολο.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αυτό θα έπρεπε να γίνει από τους μοναχούς;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Όχι, και από τις Δασικές Υπηρεσίες και από το κράτος και φυσικά και με τη βοήθεια των μοναχών. Εκεί βέβαια έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια, ιδιαίτερα το τελευταίο βράδυ, λίγο πριν τη βροχή, τουλάχιστον να περιοριστεί σε μια χαράδρα, γιατί ο τρόπος που μετακινείτο η φωτιά, μπορούσε να πλησιάσει τη Μονή και αυτό ήταν τρομερά δύσκολο..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Είναι δύσβατες οι περιοχές εκεί, έχουν πυκνή βλάστηση και είναι δύσβατες.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Διαβάζουμε ότι σε 10 με 20 μέρες θα ξεκινήσουν να δίνονται οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Σωστό είναι αυτό;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Έτσι είναι.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Υπάρχουν τα λεφτά φαντάζομαι..

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Μα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, σε ό,τι αφορά στις ζημιές από τις πυρκαγιές και στο ζωικό κεφάλαιο είναι ανταποδοτικές, δηλαδή οι δικαιούχοι πληρώνουν ασφάλιστρα…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Καλά, και άλλα είναι ανταποδοτικά αλλά τα χάνουμε στην πορεία, γι’ αυτό ρωτώ..

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Όχι, αυτό επιτρέψτε μου να το εγγυηθώ, ήδη ξεκίνησε στην Κρήτη και θα ξεκινήσει έγκαιρα. Αυτή είναι η δέσμευση και του ΕΛΓΑ, αυτό μου είπε και ο Πρόεδρος, ο κ. Σαρρής και οι συνεργάτες του.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Άρα μέσα σε 10 με 20 μέρες λέτε, θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Μάλιστα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Μιλήσατε πριν για τους μελισσοκόμους που έχουν υποστεί ζημιά από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Και οι κτηνοτρόφοι όμως έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα είπατε. Όσον αφορά στους γεωργούς;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Σας είπα ότι στην Κρήτη είχαμε πολύ μεγαλύτερες απώλειες σε κοπάδια. σε αντίθεση με τη Χαλκιδική. Όμως στη Χαλκιδική είχαμε μεγαλύτερες απώλειες σε κυψέλες και μελισσοκομικό κεφάλαιο. Αλλά και τα δύο θ’ αποζημιωθούν έγκαιρα. Σε ό,τι αφορά το φυτικό, στην Κρήτη είχαμε ζημιές κυρίως σε λιόδεντρα και στην Πελοπόννησο το ίδιο, εδώ στη Χαλκιδική είχαμε αρκετές ζημιές και σε αμπέλια.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Επειδή έχει πληγεί επανειλημμένα πάντως η Χαλκιδική από πυρκαγιές, θέλω να μας πείτε και για την αποκατάσταση, δηλαδή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επανέλθει η περιοχή, αν επανέρχεται, τι είδους βλάστηση ήταν αυτή που κάηκε και πώς μπορεί ουσιαστικά να ελεγχθεί λίγο η κατάσταση γιατί είναι μεγάλη η περιβαλλοντική καταστροφή.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Το δάσος θα επανέλθει αν κάνουμε γρήγορα τις συγκεκριμένες ενέργειες και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Να προστατεύσουμε το δασικό έδαφος γιατί έρχεται ο χειμώνας και τα νερά, τα εδάφη είναι ανώμαλα γι’ αυτό και τώρα, ήδη, συνεργεία έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες να κάνουν τα λεγόμενα κορμοφράγματα, όπως έγινε παλαιότερα και στην Αθήνα, προκειμένου να προστατευθεί το δασικό έδαφος από την έκπλυσή του. Αν εκπλυθεί το έδαφος, η αναγέννηση του δάσους θα είναι δυσκολότερη.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Πάντως επειδή είπατε για την προστασία των δασών που σωστά πρέπει να γίνεται το χειμώνα και σωστά πρέπει να γίνεται από την πολιτεία..

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Το χειμώνα γίνεται, με πολύ λιγότερα έξοδα.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ασφαλώς..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Και με τη συμμετοχή των μοναχών.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Το ερώτημα είναι κ. Υπουργέ, αν πια υπάρχουν τα κονδύλια έστω και γι’ αυτά τα στοιχειώδη που θα πρέπει να κάνει η πολιτεία, δηλαδή την προστασία των δασών με τη δημιουργία των δρόμων πυροπροστασίας και όλα αυτά και με ό,τι άλλο χρειάζεται, ακόμη και στο επίπεδο της αναδάσωσης. Υπάρχουν αυτά ή υπάρχει μείωση των κονδυλίων και σε αυτό το κομμάτι;

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Το λέμε αυτό Υπουργέ γιατί και οι τοπικοί παράγοντες και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αρμόδιοι παραπονούνται ότι δεν έχουν καθόλου χρήματα για να επενδύσουν και γι’ αυτό ήταν εντελώς απροετοίμαστοι φέτος.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Τα χρήματα υπάρχουν, υπάρχει ένα συγκεκριμένο Ταμείο Δασών, υπάρχει ένα Πράσινο Ταμείο κτλ. Όλα αυτά μπορούσαν να βοηθήσουν. Το λέω γιατί αν κάνει κανείς τη δουλειά του το χειμώνα και λειτουργήσει προληπτικά και με μελέτη, είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα που απαιτούνται, από αυτά που χρειάζονται τώρα, να γίνει μια γιγάντια κινητοποίηση κάτω απ’ όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες να προστατεύσουμε..

Δ. ΤΑΚΗΣ: Πάντως λογικά το σήμα και αυτή την προσπάθεια πρέπει να τη δίνει το Υπουργείο και να την ξεκινά το Υπουργείο και το Υπουργείο να δίνει τις κατευθύνσεις ούτως ώστε τα πράγματα να κινούνται καλύτερα.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Σωστό, έτσι είναι όπως το λέτε…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Διότι αν τ’ αφήσουμε από δω κι από κει βλέπετε τι γίνεται..

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Έχετε δίκιο.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Κι επειδή εσείς εκτός από πολιτικός είστε και επιστήμονας και ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα θέματα της γεωργίας, γι’ αυτό είναι καλό ο λόγος σας, που είναι και επιστημονικός, ν’ ακούγεται και να εφαρμόζεται.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Πιστεύω ότι έτσι θα γίνει. Αλλά θα γίνει ουσιαστικά από αύριο ή μεθαύριο γιατί μόλις χτες ανακοινώθηκε από την πολιτεία η πολιτική της απόφαση να φέρει τα δάση στο Υπουργείο Γεωργίας όπου ήταν ανέκαθεν. Όπως ξέρετε τελευταία είχαν κοπεί κάποια κομμάτια από το Υπουργείο, η αλιεία είχε πάει στο Υπουργείο Ανάπτυξης να φανταστείτε, τα δάση είχαν πάει με την κα Μπιρμπίλη στο ΥΠΕΚΑ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο ΕΦΕΤ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων είχε πάει στο Υπουργείο Υγείας να φανταστείτε. Όλα λοιπόν αυτά έχουν σιγά-σιγά διορθωθεί και πιστεύω ότι θα γίνει όπως το λέτε.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Στο δικό σας σχεδιασμό τι κονδύλι αναμένεται να διατεθεί για να γίνει φέτος τουλάχιστον το χειμώνα η απαραίτητη προετοιμασία και να οχυρωθούμε απέναντι σε πιθανές πυρκαγιές;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Σας διαβεβαιώ ότι ήδη ξεκίνησαν τα κορμοφράγματα και θα γίνει συστηματική προσπάθεια για τους μηχανισμούς πρόληψης που σας περιέγραψα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Γιατί και οι Δήμοι ζητούν χρήματα, γι’ αυτό σας το λέω. Δηλαδή θα διαθέσετε κάποια λεφτά;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα το οποίο θέλω να πιστεύω ότι επίσης θα λυθεί. Έχει γίνει τριχοτόμηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας σε ό,τι αφορά τις τρεις βαθμίδες Διοίκησης του κράτους, δηλαδή κάποιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας έμειναν στους Δήμους, στα λεγόμενα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης ή Δασικής κτλ., κάποια πέρασαν στις Περιφέρειες, κάποια έμειναν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας. Εκεί θέλει πολύ καλύτερο συντονισμό και θέλω να πιστεύω ότι το συμμάζεμα του κράτους που επιχειρείται με τη σημερινή διοικητική μεταρρύθμιση, ένεκα και της οικονομικής συγκυρίας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, θέλω να πιστεύω ότι θα φέρει και αποτελεσματικότερη λειτουργία στο κράτος και προς τους τομείς αυτούς.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω κάτι που ακουμπά και στην επιστημονική σας ιδιότητα και στις γνώσεις. Παλιά η Ελλάδα ήταν μια γεωργική και κτηνοτροφική χώρα, δηλαδή είχε γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή που τους έδινε εισόδημα. Συν τω χρόνω αυτό το πράγμα εγκαταλείφθηκε σιγά-σιγά..

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Είχε επάρκεια και σε τρόφιμα, ήταν αυτάρκης η χώρα μας και έκανε κι εξαγωγές.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Εγκαταλείφθηκε, παίρναμε τις επιδοτήσεις, τις τρώγαμε όπως τις τρώγαμε, έγιναν όλα όσα έγιναν, κακώς και η γεωργία βρίσκεται στα χάλια που βρίσκεται σήμερα. Το ερώτημα είναι: Μπορεί να γίνει μια καινούργια αρχή σε υγιείς βάσεις; Διότι βλέπουμε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η γεωργία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, έχει μπει μέσα η τεχνολογία, έχουν μπει μέσα οι υπολογιστές, έχει μπει μέσα το internet, νέοι άνθρωποι με πολλά πτυχία ασχολούνται επιστημονικά και ουσιαστικά με τη γεωργία και παράγουν και αυτό το προϊόν αποφέρει εισόδημα στις χώρες τους. Εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια;Βλέπουμε κάποια δειλά βήματα να γίνονται, είτε με τα βιολογικά προϊόντα είτε με τις ειδικές καλλιέργειες είτε με κάποιες προσπάθειες που νέοι άνθρωποι κάνουν στο internet, αλλά είναι πολύ δειλές αυτές οι προσπάθειες. Μπορεί ν’ αναπτυχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία πραγματικά στη χώρα και να δώσει ξανά εισόδημα και δουλειά και να δούμε νέους ανθρώπους με δυνατότητες και με πτυχία και με όνειρα ν’ ασχολούνται με τη γεωργία χωρίς αυτό να είναι ένα αρνητικό κοινωνικό δεδομένο όπως εθεωρείτο παλιά η ενασχόληση με τη γη;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Και μπορεί και πρέπει κ. Τάκη. Και αν δεν καταφέρουμε να το κάνουμε, δε θα βγούμε από αυτό το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουμε πέσει. Απόδειξη ότι μπορεί, είναι το γεγονός ότι η γεωργία τα κατάφερε στο παρελθόν δυο φορές. Η χώρα μας ξαναβρέθηκε σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και στη γενιά των παππούδων μας με τη μικρασιατική καταστροφή, όπου αναγκάστηκε να δεχθεί 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και τα κατάφερε να ορθοποδήσει και να τους δώσει ψωμί και κατοικία και τα κατάφεραν επίσης μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, όπου ξανά η γεωργία στάθηκε πυλώνας ανάπτυξης του τόπου.Ήταν πάνω στα γεωργικά προϊόντα που στηρίχθηκε και η βιομηχανία και οι μεταποιητικές διεργασίας και οι εξαγωγές μας. Ο κόσμος μίλαγε για χρόνια για τον ελληνικό καπνό, την ελληνική σταφίδα, αργότερα το βαμβάκι και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μας, τώρα το λάδι μας, το τυρί μας, τη φέτα, το γιαούρτι. Πρέπει να ξέρετε επίσης ότι ο κόσμος μιλάει αυτή την ώρα για την ιχθυοπαραγωγή μας και την τσιπούρα. Λίγοι ξέρουν ότι το νούμερο 1 εξαγωγικό προϊόν που έχουμε σήμερα ως χώρα είναι η ελληνική τσιπούρα από τα ιχθυοτροφεία μας, ένα πολύ νόστιμο ψάρι εξαιρετικής ποιότητας, πωλείται πολύ ακριβά στο εξωτερικό.Να λοιπόν που, όπως κι εσείς είπατε, μια σειρά βιολογικών προϊόντων, μια σειρά νέων παιδιών που καταπιάνονται με την καινοτομία, προσπαθούν να κάνουν κάτι καινούργιο, προσπαθούν να κάνουν κάτι εξαιρετικής ποιότητας, βιολογικό, με αειφόρο διαδικασία προστατεύοντας όσο μπορούν το περιβάλλον..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Στήριξη όμως έχουν κ. Υπουργέ; Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Κι επειδή μιλήσατε για παλαιότερα χρόνια, στήριξη υπάρχει αυτή τη στιγμή, να επενδύσουν οι άνθρωποι αυτοί στις καλλιέργειες;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Και στήριξη υπάρχει και χρήματα υπάρχουν. Πάρα πολλά χρήματα υπάρχουν στη γεωργία.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Από την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή, τα οποία μπορούν να διατεθούν για να τους ενισχύσουν;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Βεβαίως. Και με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου να πω στα νέα παιδιά ότι πολλοί φοβούνται, κι αυτός είναι ένας μύθος ότι ξέρετε, με το τέλος του 2013, καθώς τελειώνει η τρέχουσα, η 4η προγραμματική περίοδος, το 4ο πακέτο που είναι το τρέχον πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για τη γεωργία μας, την 1/1/2014 θα σταματήσουν όλα. Είναι λάθος, θα δοθούν εξίσου πολλά και με λίγη προσπάθεια ίσως δοθούν και πολύ περισσότερα χρήματα στην ελληνική γεωργία. Γιατί η Ευρώπη προσβλέπει και αυτή, στην αυτάρκειά της, όχι μόνον η Ελλάδα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αλλάζει όμως προσανατολισμό..

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Βεβαίως.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να μας μπείτε τι σχεδιασμός υπάρχει και στο ευρωπαϊκό επίπεδο..

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Κατάλαβε η Ευρώπη ότι έχει χρήματα, αλλά δε μπορεί να βρει και ν’ αγοράσει τρόφιμα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ναι, όμως σε ποια προϊόντα θα επενδύσει; Γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επειδή παρατηρούμε ότι υπάρχει και μια στροφή των νέων να επιστρέφουν στην επαρχία, η ανεργία είναι πάρα πολύ μεγάλη στα αστικά κέντρα και κάποιοι στρέφονται προς τις καλλιέργειες, ξαναγυρνούν στα κτήματα των συγγενών τους και κάνουν μια καινούργια προσπάθεια.Θέλω να μου πείτε όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποια πολιτική θ’ ακολουθηθεί γιατί γνωρίζετε πολύ καλά και θα έχετε κι έναν σχεδιασμό μπροστά και για τις προθέσεις των Ευρωπαίων, ποια προϊόντα θα προτιμηθούν, τι θα πρέπει να επιλέξουν σήμερα οι νέοι για να έχουν αποτέλεσμα αν επενδύσουν στον τομέα της γεωργίας.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά: Το γεγονός ότι οι νέοι από τα αστικά κέντρα και γενικά άνθρωποι από τα αστικά κέντρα επιστρέφουν ξανά στην ύπαιθρο, και λέω «ξανά» γιατί οι περισσότεροι από κει έφυγαν με τα ρεύματα αστυφιλίας στο παρελθόν. Λέω, λοιπόν, μακάρι να γίνει γιατί ο ανθρώπινος πόρος αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στη γεωργία μας.Μπορεί να φαίνεται ένα ποσοστό ανθρώπων στην Περιφέρεια, αλλά αν βγάλει κανείς τους γέροντες, τις γριές. που είναι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού που παράγει είναι ακόμα πιο μικρό. Άρα θέλουμε και γίνονται μεγάλα προγράμματα αυτή τη στιγμή, γιατί οι άνθρωποι αυτοί- κάποιος που ήταν χθες ηλεκτρολόγος ή σεκιουριτάς ή έκλεισε ο Οργανισμός στον οποίο δούλευε- δε θα πάει το πρωί και θ’ αρχίσει να κάνει 20 ή 50 στρέμματα μιας καλλιέργειας. Θα χρειαστεί προσπάθεια, πρέπει να του δείξουμε, πρέπει να του μάθουμε πώς γίνεται αυτή η νέα καλλιέργεια που λέγεται ρίγανη, είτε αυτή είναι εκτροφή, να πάμε σε λεγόμενους επιδεικτικούς αγρούς, αργότερα και αποδεικτικούς, έτσι ώστε να μπορούν να δουν ότι έχουν συμφέρον και οι παλιοί γεωργοί, αλλά και οι καινούργιοι, ότι κάνοντας κάτι καινοτόμο μπορούν πραγματικά…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Πάντως κ. Υπουργέ, για να κερδίσετε το στοίχημα, και σας το λέω με μιντιακούς όρους, θα πρέπει να κάνετε τη γεωργία ξανά της μόδας. Και για την κάνετε της μόδας, θα πρέπει να βάλετε μέσα τις νέες τεχνολογίες, διότι ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει ελκυστική στους νέους ανθρώπους. Υπάρχουν ένα δυο sites που λέγονται «γίνε γεωργός», κάπως έτσι και μπορείς να νοικιάσεις διαδικτυακά ένα χωράφι και να σου στέλνουν τα βιολογικά προϊόντα που καλλιεργούν οι παραγωγοί στο σπίτι με το ταχυδρομείο.Αυτές είναι προσπάθειες που πρέπει να στηριχθούν, πρέπει να γίνουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες και να δουλέψει η φαντασία και να πάρουμε από το εξωτερικό πράγματα θετικά, να τα φέρουμε εδώ και κυρίως αυτό, να κάνετε τη γεωργία της μόδας. Αν δε γίνει της μόδας, αν δεν αρέσει, ό,τι άλλη προσπάθεια και να γίνει θ’ αποτύχει. Πρέπει ν’ αρχίσει να αρέσει ξανά.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Η κρίση την έχει επιβάλλει πάντως νομίζω. Η κρίση την έχει κάνει λίγο της μόδας, γιατί πολλοί έχουν αρχίσει και καλλιεργούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ακόμα και στις αυλές τους.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Όλος ο κόσμος έχει κάνει τα ελληνικά προϊόντα, προϊόντα της μόδας γιατί έχει να κάνει με την  ποιότητά τους. Σας γνωρίζω ότι η κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού στην Αμερική και στον Καναδά, τετραπλασιάζεται κάθε χρόνο γιατί ξέρουν την ποιότητα των προϊόντων μας. Και αυτή είναι επίσης μια στροφή που κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση γυρίζει σε μια γεωργία ποιότητας, σε μια γεωργία ονομασίας προέλευσης, σε μια γεωργία παντρεμένη με τη γαστρονομία, με τη διαιτητική και την υγιεινή διατροφή.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Και την προωθεί και η ομογένεια Υπουργέ.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Βεβαίως. Εμείς, λοιπόν, έχουμε όλα τα εχέγγυα, παντρεύοντας την παραγωγική μας διαδικασία, π.χ. με τον τουρισμό μας αυτή τη στιγμή, έχουμε τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι που θα το δοκιμάσουν, να γυρίσουν πίσω και να γίνουν πρεσβευτές αυτής της ποιότητας, στον τόπο τους.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Πρέπει να υπάρξει η φαντασία και η συνδυαστική σκέψη για να γίνουν όλα αυτά και ν’ αποδώσουν.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Απολύτως.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Να κάνουμε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και αμέσως μετά θα δούμε τι γίνεται σ’ επίπεδο και ευρωπαϊκό πια με τη γεωργία, τα αγροτικά και τα γεωργικά προϊόντα της χώρας και τι μπορεί να γίνει.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Έχουμε εστιάσει κ. Υπουργέ κυρίως στα αγροτικά προϊόντα, το ποια πρέπει να επιλέξουμε για να στραφούμε σε αυτά και με βάση βέβαια και τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κυρίως πώς προσπαθεί η ομογένεια στο εξωτερικό να προωθήσει τα ελληνικά προϊόντα με διάφορες διαδικασίες και με την κατοχύρωση ονομασίας προέλευσης αλλά και με τη διαφήμισή τους, γιατί αυτό είναι και το πιο σημαντικό.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Έτσι όπως το λέτε, είναι. Συμμετέχει πάρα πολύ και η ομογένεια, όπου υπάρχει. Είναι όμως και τα προϊόντα αυτά καθαυτά που είναι εξαιρετικά. Κι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό με όλους τους δείκτες ποιότητας, τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης είναι ένα, γεωγραφικής ένδειξης κτλ. είναι ένα άλλο, αλλά κατ’ εμέ είναι η παραγωγική διαδικασία που τα ενισχύει.Έχω πει και στο παρελθόν, ακόμη και από το βήμα της Βουλής ότι αν μιλούμε για μια πιο ήπια, πιο αειφόρα, πιο βιολογική παραγωγή κρέατος δε μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει καλύτερη βιολογική αειφόρα παραγωγή κρέατος από τον τρόπο που κάνουμε το αιγοπρόβειο κρέας μας. Δηλαδή ο τρόπος που βόσκουν τα κατσίκια και τα πρόβατά μας στις πλαγιές και παράγεται το κρέας και το γάλα, δεν υπάρχει πιο εκτατικότερος τρόπος. Γι’ αυτό και λέω ότι πολλοί φοβούνται τους νέους κανονισμούς που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που λέει «κάντε την κτηνοτροφία εκτατικότερη, πιο ήπια».Όταν η Ευρώπη μιλάει γι’ αυτό το πράγμα, λέει «μη συνωστίζετε χίλια γουρούνια σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα ή σε 100 τετραγωνικά μη βάζετε 10.000 κοτόπουλα».

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πρέπει να τα δοκιμάσουμε όμως τα προϊόντα αυτά, για να μάθουμε ότι είναι ξεχωριστά όπως λέτε..

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Τα δικά μας είναι εξαιρετικά προϊόντα..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Έτσι, για να μάθουμε ότι είναι ξεχωριστά κι έχουν ιδιαίτερη γεύση και γευστικά, πρέπει να τα δοκιμάσουμε πρώτα. Και σ’ αυτό βοηθάει και η ομογένεια.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Να σας πω ένα παράδειγμα γιατί το έζησα χθες στην Ιερισσό, εκεί στην Ουρανούπολη που βρισκόμουν καθώς προσπαθούσαμε εκεί να λύσουμε τα προβλήματα με τις πυρκαγιές.Ήταν ένα νέο παιδί που ήταν φοιτητής μου, έμαθε ότι είμαι εκεί, είναι ένας νεαρός γεωπόνος που ο πατέρας του είχε μερικά χωράφια και μου είπε «κ. Καθηγητά, καλλιεργώ 10 στρέμματα καρπούζια». Είναι μια εξαιρετική πλαγιά, πήγα και το είδα, μάλιστα μου έδωσε κι ένα καρπούζι να δοκιμάσω. Είναι μια παλιά ποικιλία, ένα εξαιρετικής ποιότητας καρπούζι, το δίνει στην περιοχή, τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στην περιοχή το καταναλώνουν σε πολύ καλή τιμή και μου λέει ότι «δουλεύοντας δυο τρεις μήνες με τον πατέρα μου σκληρά γιατί τόσο διαρκεί η περίοδος η καλλιεργητική περίοδος του καρπουζιού, από τα 10 στρέμματα, βγάζοντας τα έξοδά μας τα μεροκάματα, μου αφήνουν 1.500 ευρώ το μήνα, δηλαδή γύρω στις 15.000-18.000 ευρώ».Αυτό είναι ένα σημαντικό μεροκάματο αυτή τη στιγμή με διασφαλισμένο εισόδημα, σίγουρη τη διάθεση του προϊόντος κτλ. Να λοιπόν γιατί πρέπει να παιδεύεται και να προσπαθεί κάποιος με 400, 500 ή 800 ή 1.000 ευρώ στην Αθήνα να τα βγάλει πέρα και να μην έρθει να δει πώς θα μπορούσε να κάνει.. Σε λίγο αν έχω χρόνο θα πάω στην Κατερίνη σ’ έναν άλλο νέο…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, προ κρίσης τα 1.500 ευρώ που λέτε τα ήθελαν κάποιοι να τα διαθέσουν για να παίρνουν πούρα και σαμπάνια, γι’ αυτό..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ή το θεωρούσαν ως δεύτερο εισόδημα..

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Τελείωσαν αυτά κ. Τάκη.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ευτυχώς.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Συμφωνώ, αλλά τελείωσε αυτή η περίοδος. Πρέπει να δούμε πώς το κάθε ευρώ που θα πάρουμε θα πιάσει τόσο, να ενισχυθεί η γεωργία, να ενισχυθεί η έρευνα και η τεχνολογία στη γεωργία όπως σωστά επισημαίνετε.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Σ’ αυτό το σημείο να βάλουμε στην κουβέντα μας τον κ. Γιώργο Μάλλιαρη, είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας των Βρυξελλών, και θα δείτε πώς τα ελληνικά κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό και να δώσουν μια καλή εικόνα γι’ αυτό που λέμε ελληνική γεωργία και ελληνικά προϊόντα.

Καλημέρα σας κ. Μάλλιαρη.

Γ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ: Καλημέρα σας..

Δ. ΤΑΚΗΣ: Έχετε κάνει πολλή δουλειά απ’ ό,τι μαθαίνουμε εκεί στις Βρυξέλλες, προβάλλοντας και παρουσιάζοντας με θελκτικό τρόπο τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Πείτε μας έτσι σε λίγες γραμμές τι ακριβώς έχει γίνει τη χρονιά που πέρασε και τι ενδεχομένως προγραμματίζετε για τη χρονιά που έρχεται.

Γ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ: Κατ' αρχήν να πούμε ότι η εμπλοκή της ομογένειας στη μάχη που δίνεται στην οικονομική κρίση για την Ελλάδα είναι, θα έλεγα, αναπόφευκτη. Εμείς ως Έλληνες θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται και γι’ αυτό έχουμε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα και σε διαφόρους τομείς προσπαθούμε..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πείτε μας συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές οι πρωτοβουλίες.

Γ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ: Κάνουμε πολλές δράσεις όπου παρουσιάζουμε την ελληνική γαστρονομία και κατ’ επέκταση και τα ελληνικά προϊόντα και τον τουρισμό και πολλούς άλλους τομείς με διάφορες εκδηλώσεις, με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο πλέον στους ξένους.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Τι απήχηση έχουν αυτές οι εκδηλώσεις;

Γ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ: Η απήχηση στις εκδηλώσεις αυτές είναι πάρα πολύ μεγάλη. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, σε μια εκδήλωση που κάναμε για το κρασί, υπήρχε μια συμμετοχή πάνω από 2.000 άτομα, ξένους. Παρουσιάσαμε μετά από συμβουλή από τη Διεπαγγελματική Ένωση του Κρασιού, τις ελληνικές ποικιλίες. Διότι όπως ξέρετε, οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού είναι μοναδικές στον κόσμο, δεν υπάρχουν πουθενά..

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και είναι εξαιρετικό το ελληνικό κρασί και αυτό θα πρέπει να το ακούει ο Υπουργός και να το στηρίξει όσο μπορεί, διότι οι παραγωγοί κρασιού κάνουν πολύ καλή δουλειά στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικές οι ποικιλίες όπως λέει ο κ. Μάλλιαρης με πολλές εξαγωγές στο εξωτερικό, με εξαιρετικές γεύσεις και με πολύ καλές ποικιλίες.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Και αναγνωρίζετε στο εξωτερικό, έχουν μεγάλη ζήτηση.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Αν μπορώ να πω κάτι, και ζητώ συγνώμη που διακόπτω το φίλο από τις Βρυξέλλες, ξέρω τις προσπάθειές τους και είμαστε σε αγαστή συνεργασία μαζί τους και με όλη την ομογένεια και στην Αμερική, τον Καναδά και στις άλλες πόλεις και χώρες. Λέω λοιπόν ότι η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο πρόγραμμα προώθησης ευρωπαϊκών προϊόντων, στην εκτός Ευρώπης αγορά και στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.Σ’ αυτό λοιπόν το πρόγραμμα έκανε και η Ελλάδα τις αιτήσεις της και από τα 20 καλύτερα προϊόντα που επιλέχθηκαν από την Ευρώπη για την προώθηση αυτών των εξαγωγών και εκτός Ευρώπης, τα 6 προϊόντα είναι ελληνικά προϊόντα. Βλέπετε λοιπόν ότι η ποιότητα παίζει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την προώθηση. Μια χώρα όπως είναι η δική μας που έχει το 2%-3% του πληθυσμού και της παραγωγής, βλέπετε να έχει τα 6 από τα 20 προϊόντα. Δύο μάλιστα, και γι’ αυτό το αναφέρω, είναι ελληνικά κρασιά, ελληνικές κονσέρβες ροδάκινου, φρούτα κτλ.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Να ρωτήσουμε τον κ. Μάλλιαρη ποιο προϊόν είναι αυτό που κερδίζει περισσότερο τις εντυπώσεις στους ξένους.

Γ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ: Θα ήθελα να πω ότι τα παραδοσιακά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είναι τα προϊόντα στα οποία η ελληνική γεωργία έχει τη σχετική δύναμη. Στην Ελλάδα έχουμε τα παραδοσιακά ελληνικά τυριά, τα κρασιά, το ελαιόλαδο, έχουμε επίσης και σε πολλούς τομείς, πολλά προϊόντα, οργανωμένα προϊόντα. Αυτά π.χ. είναι όπως ανέφερε ο Υπουργός, τα ροδάκινα.Όπως γνωρίζετε είμαστε οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς κονσερβοποιημένων ροδάκινων στον κόσμο και αποτελεί μια σημαντική γεωργική και βιομηχανική δύναμη της χώρας μας.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Προσθέστε και τις ελιές.

Γ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ: Οι ελιές βεβαίως και πρέπει εδώ να πούμε, αυτό που θέλω αν τονίσω είναι ότι η ελληνική ομογένεια υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική ομογένεια αποτελεί μέρος της ελληνικής κοινωνίας και έχει τη δυναμικότητα να προβάλλει την Ελλάδα με τρόπο αποτελεσματικό, συστηματικό στους ξένους και να δώσει τη γνωριμία των ξένων με τα γεωργικά προϊόντα..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Και να τους προσελκύσει προς τα δω, γιατί δοκιμάζοντας τις γεύσεις όλες αυτές θα θέλουν να γευθούν και την Ελλάδα γενικότερα απ’ όλες τις πλευρές.

Γ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ: Βεβαίως.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και σ’ αυτό που λέει η Μαρία δίνει μια αφορμή κ. Υπουργέ, ενδεχομένως να κάνετε μια συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και να κάνετε το «γευσιγνωστικό τουρισμό», που είναι σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, στη Γαλλία κυρίως και αλλού υπάρχει, εδώ είναι στα σπάργανα, ενδεχομένως και πουθενά και θα ήταν πολύ καλό να υπάρξει αυτός ο γευσιγνωστικός τουρισμός σε συνεργασία και σε συνέργεια με το χειμερινό τουρισμό που επίσης είναι σχεδόν ανύπαρκτος στην Ελλάδα.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Συμφωνώ απολύτως και το κάνουμε ήδη. Και βλέπουμε ήδη αποτελέσματα, δηλαδή βλέπει κανείς ότι το πάντρεμα της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας με τον τουρισμό, ανεβάζει τον ποιοτικό τουρισμό στη χώρα μας και μάλιστα και εκτός εποχής. Και οι άνθρωποι αυτοί γίνονται πίσω ξανά πρεσβευτές αυτής της ποιότητας πίσω στη χώρα τους, γιατί τα έχουν δοκιμάσει.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Διότι ξέρετε, θα ήταν καλό να φύγουμε λίγο από τα κλασικά και τα παραδοσιακά που εντάξει, η φέτα, το λάδι, η ελιά και το ροδάκινο είναι οι πρεσβευτές, αλλά ν’ ανοιχθούμε και σε νέες αγορές, ν’ ανοιχτούμε και σε νέα προϊόντα. Ακούω και διαβάζω ότι πάνε πολύ καλά πια οι καλλιέργειες ροδιού που το ρόδι και ως φρούτο αλλά και ως φαρμακευτική ουσία πια, στην Ευρώπη σπάει ταμεία.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Λίγος κόσμος γνωρίζει ότι είναι μια από τις πιο οργανωμένες νέες καλλιέργειες γιατί ο Συνεταιρισμός που έγινε εκεί και μάλιστα στα δικά μου μέρη, στη Δράμα, είχαν πιάσει από το πολλαπλασιαστικό υλικό, τις κατάλληλες ποικιλίες, την οργάνωση και παρακολούθηση της καλλιέργειας, τα δικά τους μεταποιητικά εργοστάσια χυμοποίησης, την προώθηση των εξαγωγών. Και παρά το ότι ήταν ένα νέο προϊόν, έχει σχεδόν κατακλύσει μεγάλες αγορές και δεν έχουν κανένα πρόβλημα διάθεσης αυτή τη στιγμή. Λίγη υποστήριξη. Το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να παίζει κυρίως καταλυτικό ρόλο, έναν στρατηγικό σχεδιασμό και υποστήριξη για να μπορέσει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε όλους τους τομείς.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αυτή την υποστήριξη όμως μπορεί να την παράσχει τη δεδομένη στιγμή κ. Ττσαυτάρη; Γιατί αυτό περιμένουν ν’ ακούσουν και οι γεωργοί και οι μέλλοντες γεωργοί.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Παρά τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος, η πολιτεία έχει κάνει τις επιλογές της να υποστηρίξει τον αγρότη, να υποστηρίξει την παραγωγική διαδικασία γιατί, επαναλαμβάνω, μπορεί να αποτελέσει πυλώνα γενικότερης ανάπτυξης και οικονομικής ανασυγκρότησης του τόπου. Και το λέω αυτό γιατί και προσπαθούμε γρήγορα να συμμαζευτούν τα κομμένα κομμάτια του Υπουργείου που πήγαιναν εδώ κι εκεί και λειτουργούσαν ασυντόνιστα. Αν θα δείτε την απορροφητικότητα που είχε το επιχειρησιακό πρόγραμμα της αλιείας, ενώ τελειώνει ουσιαστικά η απορρόφησή του, είναι πάρα πολύ χαμηλή.Είναι κρίμα να παιδεύονται οι άνθρωποι, να έχουν ένα μικρό λιμανάκι για να δένουν τις βάρκες τους.. Εκεί στην Ουρανούπολη μου έβγαζαν κραυγή αγωνίας οι άνθρωποι, παιδεύονται δέκα χρόνια να κάνουν ένα μικρό λιμάνι.. Θυμηθείτε ότι είναι μεγάλη πόρτα εισόδου στο Άγιον Όρος και σκοτώνονται να ανεβοκατεβαίνουν.. Είναι κρίμα, τα χρήματα είναι εκεί.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Είστε αισιόδοξος ότι όλα αυτά θ’ αλλάξουν; Γιατί όπως βλέπουμε δεν είναι μόνο οικονομική ενίσχυση, πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για να ξεκινήσουν και όλα τα έργα, να συνεχιστούν, να ολοκληρωθούν. Γιατί πόσα έχουν μείνει στη μέση;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Συμφωνώ απολύτως αλλά είναι κρίμα να έχουμε πρόγραμμα για την υποστήριξη της αλιείας και σήμερα να είναι στο 15%, 20% η απορροφητικότητά του και σ’ ένα χρόνο να τελειώνει. Αυτό σας λέω, ότι οι πόροι υπάρχουν. Ας σχεδιάσουμε σωστά για να πιάσουν τόπο τα λεφτά για να μπορούμε να πάμε μπροστά.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ξέρετε κάτι κ. Υπουργέ; Ακόμη και η γεωργία υπήρχε στη λογική, στην παλιά λογική ορισμένων μόνο ως κομματική λειτουργία, να βάλουμε τους δικούς μας, να δώσουμε τις επιδοτήσεις στους δικούς μας, να κάνουμε τους Συνεταιρισμούς με τους δικούς μας, να τα φάμε γενικώς..

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Δεν αντιλέγω καθόλου, αλλά επαναλαμβάνω. Εγώ είμαι 20 μέρες Υπουργός, αλλά λέω ότι τελείωσε αυτό το πράγμα. Και ουαί κι αλίμονο αν τελειώσουν και τα υπόλοιπα χρήματα με τον τρόπο αυτό.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και να σας πω και κάτι; Κατά την άποψή μας η λέξη κλειδί θα πρέπει να είναι από δω και πέρα όσον αφορά τη γεωργία η λέξη «ποιότητα» αφ’ ενός και αφ’ ετέρου να τελειώσουμε με τη λογική ότι οι άλλοι είναι οι κουτόφραγκοι που εμείς θα τους πάμε τα καλά και μαζί με τα καλά και κάποια χαλασμένα προϊόντα για να κερδίσουμε το επιπλέον. Αυτά έχουν τελειώσει και ας καταλάβουμε ότι και οι άλλοι δεν είναι κουτόφραγκοι, τουλάχιστον είναι τόσο ευφυείς όσο κι εμείς.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Μπορούμε να ρωτήσουμε τον κ. Μάλλιαρη γι’ αυτό το θέμα, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, κυρίως στο θέμα που θέτει ο Δημήτρης, αν δηλαδή μας βλέπουν ακόμα ως τους κομπιναδόρους που προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε τα κοινοτικά χρήματα ή πλέον έχει αλλάξει η προσέγγιση απέναντί μας. Τι εισπράττετε εσείς κ. Μάλλιαρη;

Γ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ: Αυτό που ισχύει όπως γνωρίζετε, μια καλή εικόνα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και μπορεί να χαθεί με δυο τρία γεγονότα. Αυτό όμως που θα ήθελα να πω σε σχέση με όλα αυτά τα οποία αναφέρατε και να προτείνω στον κ. Υπουργό, είναι ότι η απορρόφηση των διαφόρων κονδυλίων τα οποία είναι διαθέσιμα, εξαρτάται από την πληροφόρηση που παρέχεται στους ανθρώπους που μπορούν να τ’ απορροφήσουν.Εκεί θα πρέπει το Υπουργείο να ενημερώσει όλο τον κόσμο και να τους διαθέσει τα ποσά αυτά για να τα αξιοποιήσουν. Πρέπει να δούμε ότι το Υπουργείο σαν ένας φορέας δημόσιος, θα πρέπει να θέσει στόχους για την κάθε περιοχή και μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να προσπαθήσει να πετύχει τους στόχους αυτούς με τρόπο αποτελεσματικό γιατί δεν υπάρχουν όπως καταλαβαίνετε και τα χρονικά περιθώρια για να τραβάνε όλα αυτά τα πράγματα και να μη γίνεται στο τέλος τίποτα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πρέπει να μάθουμε να κινούμαστε σε άλλους ρυθμούς, είναι γεγονός.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Και ούτε θα είναι τα ίδια προϊόντα παντού.

Γ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ: Πρέπει οι αρμόδιοι και το Υπουργείο να θέσουν ότι εμείς π.χ. θ’ απορροφήσουμε όλα τα κονδύλια μέσα σε ένα χρονικό διάστημα και να κάνει παρουσιάσεις σε όλους αυτούς οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα κονδύλια για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί ν’ αποκτήσουν τη δυνατότητα να τ’ αξιοποιήσουν. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.Το Υπουργείο πρέπει να δώσει κατευθύνσεις γιατί σήμερα ο κάθε παραγωγός έχει ανάγκη αυτή την κατεύθυνση, διότι όπως ξέρετε υπάρχουν τεράστιες αλλαγές στον τομέα της γεωργίας τα τελευταία 10 χρόνια και αυτό πρέπει το ελληνικό Υπουργείο να προσπαθήσει να κατευθύνει την ελληνική γεωργία. Δεν είναι ότι τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα είναι τα προϊόντα τα οποία μπορούν να πωληθούν στο εξωτερικό και να φέρουν εισόδημα στη χώρα και εργασία, είναι ότι κάθε περιοχή της χώρας έχει συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία παράγει και πρέπει το ελληνικό Υπουργείο με τη γνώση και την εμπειρία που έχει, να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία και να κατευθύνει τους αγρότες και να τους προσφέρει δια μέσω της χρηματοδότησης να κάνει επιλογές, να κατευθύνει και να κάνει έναν στρατηγικό σχεδιασμό.Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στη Θεσσαλία που καλλιεργούνταν κατά κόρο το βαμβάκι που τώρα πια δεν είναι και τόσο αποδοτικό όπως ήταν παλιά, να δημιουργήσει έναν σχεδιασμό για τους Έλληνες παραγωγούς, για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί η ελληνική γεωργία σε χώρους που παραδοσιακά η γεωργία αποτελούσε έναν σημαντικό παράγοντα εισοδήματος.Εμείς ως ομογένεια προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τη γαστρονομία γιατί μέσω της ελληνικής γαστρονομίας διαφημίζουμε τον τόπο, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και επειδή υπάρχει η ελληνική ομογένεια σε όλο τον κόσμο, νομίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία εάν γίνει από όλες τις ομογένειες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, γιατί η ομογένεια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, πιστεύω ότι θα υπάρχει ένα σημαντικότατο όφελος σε πάρα πολλά πράγματα.Όσο οι ξένοι γνωρίζουν την ελληνική κοινωνία, δημιουργούνται φιλέλληνες, αγάπη για τον τόπο μας, αυξάνεται ο τουρισμός και αλλάζει η εικόνα της χώρας μας.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή σας μέρα.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν ολοκληρώσετε θέλω αν σας δείξω κάτι που είναι αυτό που σας είπα πριν, η σύγχρονη γεωργία που θα πρέπει να βοηθήσετε να προβάλλετε και να δώσετε κίνητρα να την ακολουθήσουν κι άλλοι. Είναι ένα από τα πολλά sites που υπάρχουν στο internet, το «Γίνε αγρότης». Νοικιάζει κανείς διαδικτυακά το χωράφι, φτιάχνει τη σπορά του και κάθε εβδομάδα, παίρνει στο σπίτι του βιολογικά προϊόντα από το χωράφι που έχει νοικιάσει διαδικτυακά.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Ναι, το ξέρω.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι σύγχρονη γεωργία, αυτό πρέπει να βοηθήσετε, μέσω αυτής της τεχνολογίας η γεωργία μπορεί να γίνει της μόδας.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Συμφωνώ απολύτως. Και αυτό είναι άλλη μια ένδειξη ότι γυρίζοντας στο παραδοσιακό δε θα έρθουν αυτόματα μερικά πράγματα. Πρέπει να ενσωματωθούν μέσα, τεχνολογίες, όπως αυτή που περιγράφετε.Ήθελα όμως να πω κάτι: Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που είπε ο κ. Μάλλιαρης από τις Βρυξέλλες ότι θα εξειδικεύσουμε σε κάποια προϊόντα. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι τίποτε από μόνο του δε θα περπατήσει. Για παράδειγμα εγώ λίγες μέρες πριν ήμουν στην Άρτα όπου προσπαθούμε να βοηθήσουμε την κτηνοτροφία μας, γιατί αυτός είναι ο αδύναμος κρίκος της γεωργικής μας παραγωγικής διαδικασίας. Η χώρα μας έγινε μεγάλος εισαγωγέας κτηνοτροφικών προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών.Βάζουμε 2,5 δις προϊόντα σε κρέας και γαλακτοκομικά. Αυτό είναι τρομερό. Και μάλιστα στη σημερινή οικονομική συγκυρία με τι θα τα πληρώσουμε όλα αυτά; Λέω λοιπόν ότι αυτό δε θ’ αναπτυχθεί αν δεν αναπτχυθεί η ζωοτροφή. Γι’ αυτό και ήθελα να πω στο φίλο ότι στους κάμπους μπορούμε να παράξουμε τις ζωοτροφές και αυτό κάνουμε τώρα, τα παραδοσιακά μας όσπρια και τα ψυχανθή που ήταν και καλή τροφή για τον άνθρωπο και είναι σήμερα εξαιρετικά προϊόντα στο τραπέζι μας, δυστυχώς τα έχουμε χάσει, έχουν χαθεί τα δικά μας όσπρια από το τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή και του ξένου καταναλωτή. Και με τον ίδιο τρόπο έχουν χαθεί και οι ζωοτροφές. Να λοιπόν που μπορεί η φυτική και η ζωική παραγωγή να λειτουργήσουν αλληλένδετα και συμπληρωματικά η μία της άλλης.Θέλω όμως να σας δώσω δυο ειδήσεις μια και βρίσκομαι στο κανάλι σας. Επειδή ορισμένοι παραγωγοί δεν έχουν ενημερωθεί ότι από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, δηλαδή σε μια δυο μέρες, θα δοθεί η εξισωτική αποζημίωση, δηλαδή σε περίπου 70.000 δικαιούχους αγρότες θα δοθούν 160 εκατομμύρια ευρώ και αφορά και κτηνοτρόφους και απομακρυσμένες περιοχές ορεινές και ημιορεινές, προκειμένου να βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί να προμηθευτούν τώρα τις ζωοτροφές τους όσο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και όσο οι τιμές είναι φθηνές.Επίσης, υπάρχει μια δεύτερη είδηση που λέει ότι η χώρα μας μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δηλαδή γύρω στις 20 Δεκέμβρη όπου θα δοθούν οι κανονικές ενισχύσεις, θα δοθούν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύσεις στους αγρότες. Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το ποσό αντί να δοθεί 100% όλο το Δεκέμβριο, να δοθεί 50% μετά τη 15η Οκτωβρίου ως προκαταβολή και το υπόλοιπο 50% το Δεκέμβριο.Χτες λοιπόν μας ειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το αίτημα γίνεται δεκτό και θα δώσουμε γύρω στις 20 Οκτωβρίου 1,1 δις ευρώ, δηλαδή το 50% αυτού του ποσού στους αγρότες. Και αυτό είναι σημαντικό για τον τόπο μας συνολικά.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσαστε σήμερα μαζί μας.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και βάλτε την επιστήμη και την τεχνολογία στον αγροτικό κόσμο, μόνο έτσι θα καταφέρετε πράγματα.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Χτυπάτε ανοιχτή πόρτα, γιατί μιλάτε σ’ έναν επιστήμονα που άσπρισαν τα μαλλιά του για την επιστήμη και την τεχνολογία στη γεωργία. Ευχαριστώ πολύ πάντως για την επισήμανση. Καλημέρα σας.

Σχετικές Αναρτήσεις