ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 21 Μαΐου 2013
Συνέντευξη
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου,
σχετικά με τη διοργάνωση των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ 2013»
Tα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ» πρέπει να γίνουν Θεσμός για το υβρίδιο της Γεωργίας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού»
Δημοσιογράφος: Τι είναι τα «Θεσμοφόρια» θα μας πει αμέσως τώρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. Πως μπορούν αυτές οι εκδηλώσεις να συμβάλουν στον τουριστικό τομέα;
Υπουργός: Τα «Θεσμοφόρια» ήταν ο πιο σημαντικός θεσμός στην αρχαιότητα. Κάθε χρόνο γυναικείες οργανώσεις που καταπιάνονταν και είχαν και την ευθύνη της γεωργίας, οργάνωναν αυτό το θεσμό όπου παρουσίαζαν τα προϊόντα τους, τους σπόρους τους, έκαναν ανταλλαγές προϊόντων, σπόρων και ζώων, πολιτιστικές γιορτές κλπ. Αυτός ο θεσμός είναι γνωστός σε εμάς από την κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες», όπου κάποιος άντρας προσπαθούσε να καμουφλάρει και να ντύσει γυναίκα ένα δικό του εκπρόσωπο, για να μπει μέσα στη συνέλευση των γυναικών και να ακούσει τι θα πουν για έναν αντίπαλο του. Ήταν ένας σημαντικός θεσμός και θα έλεγα ότι, εξελικτικά μιλώντας, κομμάτια αυτού του πράγματος γίνονται και σήμερα.
Κάθε χρόνο βλέπουμε να διοργανώνονται τέτοιου είδους γιορτές σε όλη την Ελλάδα, έχουμε ακούσει για τη γιορτή του μελιού, τη γιορτή της ντομάτας, τη γιορτή του Γυναικείου Συνεταιρισμού στα Άνω Πορόϊα Σερρών, τη γιορτή της μελιτζάνας, τη γιορτή για τα προϊόντα του Πηλίου, των Χανίων, τη γιορτή του Πελίτι πάνω στα δικά μας μέρη στο Παρανέστι της Δράμας με την ανταλλαγή των σπόρων, το πανηγύρι του αγροτουρισμού στην Επίδαυρο κλπ. Αυτά «κομματιασμένα» και ασυντόνιστα, παρά το ότι υποστηρίζονται, αφού εμείς για όλα αυτά δίνουμε λίγα χρήματα, 2.000, 3.000, 4.000 ευρώ ανάλογα, για να βοηθήσουμε την προσπάθεια τους.
Λέμε λοιπόν, ας γίνουν συντονισμένα, ας πάρουν το όνομα και την «ομπρέλα» του Θεσμού, έτσι θα μιλούμε για «Θεσμοφόρια 2013» ή «Θεσμοφόρια 2014».
Δημοσιογράφος: Ως ένα βαθμό είναι ένα πολιτιστικό γεγονός, πως μπορεί να βοηθήσει όμως οικονομικά και τουριστικά;
Υπουργός: Το πιο σημαντικό είναι να έχουν αναγραφεί αυτά σε έναν τουριστικό οδηγό, σε μια ιστοσελίδα ή μια έκδοση, να ξέρει ανά πάσα στιγμή και αυτός που επισκέπτεται την Καλαμπάκα ή τα Χανιά ότι μπορεί να συμμετάσχει και σε μια τέτοια γιορτή, να δει τα προϊόντα του τόπου κλπ.
Αυτό σημαίνει ότι για να ενισχύσουμε αυτούς τους φορείς θα πρέπει να είναι μέρη αυτού του θεσμού, να το ξέρουμε, να δούμε τι θα γίνει, πως θα γίνει κλπ. Άρα και πιο καλά θα γίνεται και πιο οργανωμένα και πιο πολύ θα διαφημιστεί και ευκολότερα θα ενταχθεί στο τουριστικό μας πακέτο, όπως και στο πολιτιστικό μας πακέτο, ιδιαίτερα αν συμπίπτουν με αντίστοιχες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Δημοσιογράφος: Σας έχουν ζητήσει οικονομική ενίσχυση κύριε Υπουργέ;
Υπουργός: Κάθε χρόνο μας ζητούν, όλες αυτές οι εκδηλώσεις που σας προανέφερα. Πάντα βοηθάει το Υπουργείο με λίγα χρήματα γιατί ενδιαφέρεται πραγματικά να γνωρίσει όλος ο κόσμος και τα παρακάτω βήματα μετά τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις βοηθούμε για την εξωστρέφεια τους.
Δημοσιογράφος: Να γίνουν θεσμός τα ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ, ώστε να ενισχυθεί και η μικρή ελληνική παραγωγή τουριστικών και αγροτικών προϊόντων, αλλά βεβαίως και τα προϊόντα αυτά να λειτουργήσουν αν θέλετε και ως «κράχτης» στο εξωτερικό για τον τουρισμό. Κύριε Υπουργέ δεν ξεχνάμε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια τάση και διεθνώς του γαστρονομικού τουρισμού. Αν κάτι εδώ θα έπρεπε να είχαμε πουλήσει πέραν της θάλασσας και του ήλιου και τον πολιτισμό μας θα είναι και τα προϊόντα μας.
Υπουργός: Πολύς κόσμος επιλέγει έναν τόπο προορισμού για επίσκεψη και όταν κάνει τις επιλογές του μεταξύ των παραγόντων που λαμβάνει υπόψη είναι και η διαιτητική και η γαστρονομία και οι δυνατότητες που έχει να δοκιμάσει γεύσεις και κάτι διαφορετικό.
Δημοσιογράφος: Να πιέσετε και προς την εξής κατεύθυνση τα ξενοδοχεία αν κι εδώ βλέπω επιτέλους τάση να το καταλάβουν: ελληνικό πρωινό, με ελληνικά προϊόντα…
Υπουργός: Αυτό το θεσμοθετήσαμε και μάλιστα σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ήδη δίνουμε το σήμα αυτό και είναι δεκάδες έως εκατοντάδες τα αιτήματα από ξενοδοχεία να το αποκτήσουν που σημαίνει ότι προσφέρουν ελληνικό πρωινό. Έχει προσδιοριστεί κατά Περιφέρεια, δεν είναι το ίδιο παντού. Λέμε όμως πως όποιος θέλει να το κάνει πρέπει να ακολουθεί αυτές τις προδιαγραφές. Οι Περιφέρειες λοιπόν προσδιορίζουν ποια μαρμελάδα, ποιο βούτυρο, ποια πίτα ή ποια χορτόπιτα, ποια φέτα ή ποιο κασέρι και ποιο μέλι θα αποτελεί το δικό τους ελληνικό πρωινό. Αυτό είναι υποχρεωμένο το ξενοδοχείο να ακολουθήσει. Μάλιστα στην Κεντρική Μακεδονία, στη Χαλκιδική ζήτησαν όλα τα ξενοδοχεία να ενταχθούν γιατί όπως είπαν το ζητά πλέον ο πελάτης.
Μια δεύτερη δράση που κάναμε σε συνεργασία πάλι με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο είναι η παλέτα ελληνικών τυριών. Μάλιστα την παλέτα των κυκλαδίτικων τυριών την παρουσιάσαμε και στο εξωτερικό, στη Γερμανία, όπως και στη Θεσσαλονίκη.
Θα ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια αναβίωσης, όπως είπατε, των Θεσμοφορίων την Παρασκευή το βράδυ που θα γίνουν τα εγκαίνια των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ 2013» στο Μουσείο της Ακρόπολης, την άλλη μέρα στον ίδιο χώρο έχουμε προγραμματίσει ένα επιστημονικό συνέδριο και το πρωί της Κυριακής θα υπάρξουν αντίστοιχες τέτοιες εκδηλώσεις. Στη διάρκεια αυτού του τριημέρου όλες οι Περιφέρειες της χώρας μας θα φέρουν εκεί και θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Επίσης οι Περιφέρειες θα παρουσιάσουν το ελληνικό πρωινό με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής τους, ενώ θα παρουσιάσουμε και την παλέτα των ελληνικών τυριών της περιφέρειας των Κυκλάδων.
Θα γίνονται γευσιγνωσίες και θα προσφέρονται διάφορα τοπικά εδέσματα, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις.
Δημοσιογράφος: Μέχρι όμως να φθάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να βοηθηθεί και ο μικρός παραγωγός που πασχίζει και μοχθεί και έχει μικρή παραγωγή, άρα δεν είναι και πολύ ανταγωνιστικό το προϊόν του σε ότι αφορά στην τιμή και έχει και πολύ μεγάλη δυσκολία να το περάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα κι εκεί έρχεται ο μεσάζοντας που θα το πάρει κοψοχρονιά και θα το πουλήσει χρυσό.
Υπουργός: Και θα έχουμε ένα χάσμα μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή.
Δημοσιογράφος: Εδώ λοιπόν τι έλεγχος μπορεί να υπάρξει, αν έχει υπάρξει, αν υπάρχει μελέτη….
Υπουργός: Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Υπουργείο είπα ότι η γεωργία μας κάνει μια μεγάλη στροφή από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε μια γεωργία ποιότητας. Εμείς θα υποστηρίξουμε την ποιότητα. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αυτό έχει τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά και παρά το ότι όπως και εσείς επισημαίνετε δεν μπορεί να προσφερθεί σε μεγάλες ποσότητες – εκεί έχει μεγάλη σημασία η ιδέα της συνεργασίας και του συνεταιρίζεσθαι και του συνεργατισμού - για να προσθέσουμε επί μέρους μικρές παραγωγές για κάτι μεγαλύτερο.
Εμείς κάναμε δύο πράγματα, προκειμένου να τους υποστηρίξουμε και για να μειώσουμε αυτό το πρόβλημα που περιγράψατε. Πρώτα – πρώτα καθιερώσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας τα farmer’s markets, τις αγορές παραγωγών. Ήδη λειτουργούν δύo, τρεις, τώρα θεσμοθετούνται, προκειμένου να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις και δήμους. Στις αγορές αυτές ο ίδιος ο παραγωγός έχει την ευχέρεια άμεσα και χωρίς κανένα μεσάζοντα - μιλώ για τα δικά του προϊόντα όχι να εμπορευτεί ξένα- να πουλήσει τα προϊόντα του και οι κάτοικοι της περιοχής για παράδειγμα του δήμου Άρτας θα ξέρουν ότι μπορούν να προμηθευτούν φρέσκα προϊόντα από τους ντόπιους παραγωγούς. Έτσι και ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει απ’ ευθείας από τον παραγωγό φθηνότερα και ο γεωργός μπορεί να βάλει μια δεκάρα παραπάνω στην τσέπη του διότι δεν ανεβάζει το κόστος στον καταναλωτή, καθώς παραλείπονται όλοι οι ενδιάμεσοι, που όλο βάζουν ένα 5% - 10% περισσότερο στο κόστος.
Προσπαθούμε και στις παρυφές των μεγάλων πόλεων όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να φέρουμε αυτόν το θεσμό των αγορών παραγωγών. Δοκιμαστικά οργανώνουμε μια τέτοια αγορά όπως είναι αυτή στο Δήμο Βύρωνα που ήδη λειτουργεί και να δούμε πως θα λειτουργήσει και σε ένα αστικό κέντρο, πως μπορεί να οργανωθεί και πως μπορεί να λειτουργήσει. Για παράδειγμα θα φέρνουν προϊόντα παραγωγοί από τους όμορους νομούς;
Δημοσιογράφος: Τα Θεσμοφόρια θα είναι στην Αθήνα?
Υπουργός: Τα «Θεσμοφόρια» θα ξεκινήσουν στην Αθήνα και όπως είπα θα λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια με πολλές και ποικίλες μορφές. Ξεκινάμε το Θεσμό από το Μουσείο της Ακρόπολης, την Παρασκευή το βράδυ με τα εγκαίνια, το Σάββατο διοργανώνουμε στον ίδιο χώρο ένα μεγάλο συνέδριο αρκετοί ομιλητές θα παρουσιάσουν πως γινόταν αυτός ο θεσμός, τι επιπτώσεις είχε, γιατί η παραγωγική διαδικασία όπως υλοποιείτο είχε σημαντικές επιπτώσεις στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Σας θυμίζω ότι είχε μεγάλες επιπτώσεις ο τρόπος παραγωγής των αγαθών και ιδιαίτερα της τροφής με την κοινωνική οργάνωση του ανθρώπου.