ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
με εκπροσώπους αγροτών από την Κρήτη
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης τόσο για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος όσο και θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή ολόκληρης της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με την Παγκρήτια Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων στο ΥπΑΑΤ.
Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης κατέθεσαν ένα υπόμνημα με 8 αιτήματα εκ των οποίων συζητήθηκαν εκτενώς τα εξής:
- Ένταξη των κηπευτικών υπό κάλυψη (θερμοκήπια) της Κρήτης σε πρόγραμμα καταπολέμησης του εντόμου Tuta Absoluta.
- Συστηματικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις οπωροκηπευτικών και εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα εισαγόμενα από Τρίτες Χώρες, όσον αφορά υπολλειμματικότητες σε φυτοφάρμακα.
- Εργόσημο και παράτυπα διαμένοντες εργάτες γης
- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ για τα θερμοκήπια και αποζημίωση των ζημιών από εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες
- Φορολογικό-ασφαλιστικό
Από την πλευρά του ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους αγρότες της Κρήτης ότι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και πλέον ακολουθούν το επόμενο διάστημα κινήσεις για ελάφρυνση των υπόλοιπων αγροτών, όπως η μείωση κατά 33% των ασφαλιστικών εισφορών, που ισχύει από 1η Ιανουαρίου του 2019. Για τους συνεταιρισμούς, δε, η κυβέρνηση, όπως είπε, επεξεργάζεται επιπλέον κίνητρα συμμετοχής των παραγωγών, πέραν της απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος.
Όσον αφορά την Tuta Absoluta, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού και δεσμεύθηκε να εξετάσει όλους τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης, επισημαίνοντας ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει αποσυρθεί μεγάλος αριθμός δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων.
Στις καταγγελίες των παραγωγών για ελληνοποιήσεις οπωροκηπευτικών, από Τρίτες Χώρες, ο Υπουργός είπε ότι γίνονται εκτεταμένες προσπάθειες ελέγχου του φαινομένου και ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Για το θέμα των παράτυπα διαμενόντων εργατών γης ξεκαθάρισε ότι έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία απασχόλησης και ασφάλισής τους για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.
Ο ίδιος, τέλος, άκουσε με προσοχή το πρόβλημα των αγροτών της Ανατολικής Κρήτης με τη λειψυδρία, καθώς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την περιοχή – υδροστρόβιλοι στην Ανατ. Κρήτη, έντονες βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις στη Δυτ. Κρήτη. Διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις τους για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την κάλυψη των ζημιών.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση και περιμένουν περισσότερες απαντήσεις από τον Υπουργό τις επόμενες μέρες, καθώς και την επικείμενη επίσκεψή του στο νησί.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γιώργος Τσιφετάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου, Γιώργος Χαλκιάς, η ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Κατερίνα Τσικαλουδάκη, καθώς και οι Μανώλης Χριστάκης (Α.Σ. Ιεράπετρας), Μανώλης Εικοσπεντάκης (Α.Σ. Σητείας), Γιώργος Κοντουδάκης (Α.Σ. Τυμπακίου) και συνεργάτες του Υπουργού.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός δήλωσε:
«Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων όλης της Κρήτης, αναλύσαμε τα πιο φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την Κρήτη, αλλά και ζητήματα που αφορούν τους αγρότες όλης της Ελλάδας. Τα δύο πιο φλέγοντα ζητήματα, που αφορούν ειδικά την Κρήτη ήταν
- η Tuta Absoluta, ένα έντομο που κάνει φοβερή ζημιά στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες της ντομάτας, με μεγάλες προεκτάσεις και στην παραγωγή και στη χρήση και στην επάρκεια όπλων να την καταπολεμήσουμε και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και
- η λειψυδρία.
Από κει και πέρα μιλήσαμε και για ζητήματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής και είδαμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τι μπορεί να γίνει στην πορεία και ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος που λύνονται τα ζητήματα. Ο διάλογος πάντα έχει κάτι να φέρει, παρόλο που μπορεί να συμφωνούμε ή να μη συμφωνούμε απόλυτα ή και να διαφωνούμε, ωστόσο ο διάλογος είναι αυτός που φέρνει τις λύσεις.»
Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε:
«Ο διάλογος, για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται να υπάρχει κατανόηση και ατζέντα από όλες τις πλευρές. Νομίζω ότι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει και παραμένει ανοιχτή, για τους αγρότες και από τα μπλόκα, θα μας δώσει αποτελέσματα. Μπορεί να μην ικανοποιηθούν όλα τα ζητήματα, μπορεί όμως να έχουμε με το διάλογο αποτελέσματα, που θα παρουσιαστούν και στους αγρότες των μπλόκων και στον αγροτικό κόσμο γενικότερα. Θεωρώ το φαινόμενο του αποκλεισμού του διαλόγου, το φαινόμενο του αποκλεισμού των δρόμων, το φαινόμενο του αποκλεισμού συνομιλητών είναι μία λογική η οποία δεν βγάζει μακριά. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος αυτή η προσπάθεια διαλόγου θα φέρει αποτελέσματα, ήδη πολλά από τα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί, συζητώντας, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν και υλοποιώντας σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μακάρι τα ζητήματα του αγροτικού τομέα να τελείωναν με μία σύσκεψη. Ωστόσο σε μία σύσκεψη μπαίνει το χρονοδιάγραμμα, τίθενται οι προτεραιότητες, αυτό ζητάμε και αυτό επιθυμούμε να γίνει κατανοητό από όλους, έτσι ώστε να αρχίσουμε να προχωράμε σε μία διέξοδο, διότι είναι μια κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται τώρα, που τείνει να γίνει αδιέξοδη.»