ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5 Ιουνίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Β. Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών: Χωρίς επαρκείς πόρους δεν θα
μπορέσουν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ
Τη διαφωνία της χώρας μας σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020, είχε την ευκαιρία να τονίσει, για μια ακόμα φορά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.
Ειδικότερα, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου, ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής εμφανίζονται εξαιρετικά φιλόδοξες στους στόχους και τις απαιτήσεις, οι πόροι που θα διατεθούν γι’ αυτούς τους στόχους δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτή τη φιλοδοξία, αντίθετα βαίνουν μειούμενοι. Επιπλέον η αβεβαιότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι το τοπίο είναι ακόμα θολό, σε ότι αφορά τις πραγματικές απώλειες των παραγωγών μας στη διάρκεια όλης αυτής της προγραμματικής περιόδου.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Πρόεδρε,
Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την εξαιρετική φιλοξενία που μας επιφύλαξες στη χώρα σου.
Η σημασία των νέων στη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα της Ε. Ένωσης είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να δεσμευθούμε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης νέων ή βελτίωσης των υπαρχόντων εργαλείων ώστε να συμβάλλουν περαιτέρω στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και προκλήσεων.
Περνάω αμέσως στα ερωτήματά σας:
Στο πρώτο. Η Ελλάδα αξιοποίησε και συνεχίζει να αξιοποιεί τα εργαλεία του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα. Αυτά μπορεί να μην ανέτρεψαν ριζικά τις δυσκολίες, ωστόσο συνέβαλαν σημαντικά στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στον τομέα της γεωργίας αλλά και στην παραμονή τους στην ύπαιθρο.
Επιδιώξαμε καταρχήν να εξασφαλίσουμε μια εισοδηματική στήριξη, στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα, με τη δέσμευση ποσοστού 2% των άμεσων ενισχύσεων του εθνικού φακέλου της χώρας και με τη χορήγηση κατά προτεραιότητα δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, και στη συνέχεια.
μέσα από τα διαθέσιμα εργαλεία του δεύτερου πυλώνα, εφαρμόζουμε μέτρα ειδικά για τους νέους γεωργούς, όπως η εγκατάσταση, που αφορά 16.000 νέους και άλλα.
Στο δεύτερο ερώτημά σας: Αναφέρω ενδεικτικά ότι οι νέοι αγρότες μέχρι 35 ετών λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση, στην παραχώρηση με χαμηλό τίμημα της χρήσης ακινήτων του Υπουργείου μας για την αγροτική δραστηριότητα.
Στο τελευταίο ερώτημά σας. Η ΚΑΠ μετά το 2020, όπως και κάθε μεταρρύθμιση, αποτελούν από τη φύση τους μια ευκαιρία για βελτιώσεις και ως τέτοιο εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.
Κατά την άποψή μας, ορισμένα μέτρα για τους νέους γεωργούς, όπως αυτά του πρώτου πυλώνα, θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικά για τα κράτη-μέλη, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε τον κοινό χαρακτήρα της αγροτικής μας πολιτικής.
Στο δεύτερο πυλώνα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέτρα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαίτερες συνθήκες και τις ανάγκες των νέων αγροτών.
Όλοι συμφωνούμε ότι οι νέοι αγρότες είναι το μέλλον. Σε μας απομένει να αποδείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας σε αυτούς και στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2020.
Κι έρχομαι στις προτάσεις της επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ. Θα σταθώ σε δύο σημαντικά κατά την άποψή μου σημεία,
1) Στον προϋπολογισμό. Φαίνεται καθαρά πλέον ότι καλείται η γεωργία να επωμιστεί το δημοσιονομικό βάρος του Brexit και των νέων καθηκόντων. Ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής εμφανίζονται εξαιρετικά φιλόδοξες στους στόχους και τις απαιτήσεις, οι πόροι που θα διατεθούν γι’ αυτούς τους στόχους δεν ανταποκρίνονται σ αυτή τη φιλοδοξία, αντίθετα βαίνουν μειούμενοι.
Είναι βέβαιο ότι χωρίς επαρκείς πόρους δε θα μπορέσουν οι αγρότες μας να αντιμετωπίσουν τις πρόσθετες απαιτήσεις και τις νέες προκλήσεις.
Άλλωστε η αβεβαιότητα ενισχύεται και από το γεγονός ότι το τοπίο είναι ακόμα θολό, σε ότι αφορά τις πραγματικές απώλειες των παραγωγών μας στη διάρκεια όλης αυτής της προγραμματικής περιόδου. Και
2) Στην απλοποίηση. Δεν διακρίνουμε πως το νέο μοντέλο θα απλοποιήσει τη ζωή των αγροτών μας και τη λειτουργία των εθνικών Διοικήσεων.
Αντίθετα θα γίνουν πιο πολύπλοκες και χρονοβόρες οι διαδικασίες. Ακόμη και η αυξημένη επικουρικότητα χάνει το νόημά της, αν λάβουμε υπόψη τα όρια και τις προϋποθέσεις που μπαίνουν στα κράτη – μέλη.
Προσθέστε μάλιστα και σ αυτό το αυξημένο δημοσιονομικό ρίσκο που εμπεριέχει η υλοποίηση όλων αυτών των απαιτήσεων και στόχων, με αποτέλεσμα στη μείωση του προϋπολογισμού να προστίθενται και πιθανές απώλειες πόρων από τη μη επίτευξη των στόχων.
Αγαπητέ Phil,
Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας δύσκολης, αλλά θέλω να ελπίζω, εποικοδομητικής συζήτησης, που στόχο πρέπει να έχει τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Γεωργίας και της επάρκειας ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων για τους Ευρωπαίους καταναλωτές».