ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η παρουσία του Υφυπουργού ΑΑΤ Β. Κόκκαλη
στα πλαίσια της 27ης Agrotica
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης παρευρέθη την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στην τελετή εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης AGROTICA 2018 και επισκέφθηκε τα περίπτερα της Έκθεσης.
Στο πλαίσιο, της διεθνούς έκθεσης την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στο περίπτερο του ΥπΑΑΤ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα τη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ».
Ο Υφυπουργός έκανε την έναρξη της εκδήλωσης, όπου παρευρέθησαν εκπρόσωποι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών φορέων, Συνδέσμων και Οργανώσεων του τομέα (πολλαπλασιαστικό υλικό) καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά την συζήτηση με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αφορούσαν:
- στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέων φυτικών ποικιλιών: μη επάρκεια τροφίμων, αύξηση παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων και καλλιεργουμένων εκτάσεων, προσαρμογή καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή, μείωση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς,
- στα οφέλη από την δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών: γεωργία μειωμένων εισροών, διεύρυνση εμπορικής περιόδου, βελτίωση αγροτικού εισοδήματος, οικονομική απεξάρτηση χώρας από εισαγωγές γενετικού υλικού, ενδυνάμωση εξαγωγικού εμπορίου,
- στο επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό, στις υπάρχουσες και απαιτούμενες υποδομές,
- στη δημιουργία εθνικής στρατηγικής, τον μακροχρόνιο σχεδιασμό και υλοποίηση, στην ιεράρχηση βασικών τομέων στοχευμένης έρευνας δημιουργίας νέων ποικιλιών καθώς και στα χρηματοδοτικά εργαλεία και απαιτούμενους οικονομικούς πόρους.
Ο Β. Κόκκαλης με δήλωσή του επεσήμανε ότι:
«Το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι σημαντικό και πρωτεύον θέμα, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα μας και αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ενεργοποίησης του άρθρου 9 του ν. 1564/85 σχετικά με την έγκριση ειδικού προγράμματος γεωργικής έρευνας για την δημιουργία νέων ποικιλιών φυτικών ειδών.
Η αναγκαιότητα αύξησης της επάρκειας των τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής με διευρυμένη εμπορική περίοδο, σε μια γεωργία όμως μειωμένων εισροών, αξιοποιώντας την εγχώρια βιοποικιλότητα και τον εθνικό μας πλούτο, μας κατευθύνει στην δημιουργία ενός Οδικού Χάρτη για την δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών.
Προσκαλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με συλλογική προσπάθεια και συνεργασία της ερευνητικής πανεπιστημιακής κοινότητας, των Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Τομέα για την υποβολή προτάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας, προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού το νέο εθνικό θεσμικό πλαίσιο.
Η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος με την μείωση των εισροών, η ανταγωνιστικότητα και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της γεωργίας καθώς και η ενδυνάμωση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας, αποτελεί για μένα προσωπικά αλλά και για την κυβέρνηση απόλυτη προτεραιότητα και συνεχή προσπάθεια.»
Στη συνέχεια ο Β. Κόκκαλης παρέστη στην 2η Ετήσια εκδήλωση για την ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού που διοργάνωσε η ΔΟΒ. Στην ημερίδα αυτή, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί αναλυτικά ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη βαμβακοκαλλιέργεια και τα εξαιρετικά συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας για το προϊόν. Η Ομάδα Εργασίας συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα σημαντικότερα αποτελέσματα συνοψίζονται στα εξής:
- αναμόρφωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με στόχο την αξιόπιστη εκπροσώπηση των πραγματικών παραγωγών και τη δημιουργία πλατφόρμας κοινού συμφέροντος με τα υπόλοιπα μέλη της παραγωγικής αλυσίδας (εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, έμποροι σπόρων κλπ)
- τα κονδύλια που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τη λειτουργία της Διεπαγγελματικής μπορούν να στηρίξουν προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας όπως αυτά που παρουσίασε πέρσι και φέτος ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος κ. Μοχάμεντ Νταράουσε.
- η αναδιαμόρφωση των συστημάτων ποιότητας για τη βαμβακοπαραγωγή (AGRO) και η σύνδεσή τους με λοιπά συστήματα ποιότητας αναγνωρίσιμα στις παγκόσμιες αγορές όπως το Better Cotton Initiative (BCI) και το ECOLABEL
- η απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένου τύπου βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών (stripper) οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραδοτέου προϊόντος. Σε αυτό το θέμα υπάρχει πρόθεση να αναβαθμιστεί η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να μην κυκλοφορούν τα μηχανήματα αυτά που στερούνται άδειας
- η κατ’ αρχήν συμφωνία για την ίδρυση Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βάμβακος, με έδρα την Λάρισα, όπου θα συμμετάσχουν, η Ένωση Ισπανών Εκκοκκιστών, η Διεπαγγελματική Βάμβακος της Ισπανίας, η Ένωση Ελλήνων Εκκοκκιστών, η Διεπαγγελματική Βάμβακος της Ελλάδος, και η Eurocoton (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας με έδρα της Βρυξέλες).