ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συντονισμός δράσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την έρευνα και
την εισαγωγή μεθόδων ιχνηλασιμότητας και γενετικής βελτίωσης με την χρήση του γονιδιώματος

Συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, και θέμα τον συντονισμό δράσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την έρευνα και την εισαγωγή μεθόδων ιχνηλασιμότητας και γενετικής βελτίωσης με την χρήση του γονιδιώματος, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων την Παρασκευή 5 Μαΐου, παρουσία και του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν Αντιπρυτάνεις, Διευθυντές ερευνητικών ινστιτούτων, φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός ερευνητικών και παραγωγικών φορέων για την δημιουργία σύμπραξης προς την κατεύθυνση χρήσης τεχνολογιών και καλών πρακτικών που μπορούν να συμβάλουν τόσο στην αναβάθμιση των παραγόμενων αγροτοδιατροφικών προϊόντων όσο και στην ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας τους. Επίσης θα συμβάλει στην γενετική βελτίωση τοπικών φυλών και ειδών παραγωγής αγροτοδιατροφικών προϊόντων, όσο και σε ολοκληρωμένα συστήματα ιχνηλάτησης νέας γενιάς, για τον περιορισμό των παράνομων ελληνοποιήσεων και της νοθείας.

Μεταξύ άλλων στην συζήτηση υποστηρίχθηκε ότι η αγροτική μας παραγωγή στερείται μέχρι σήμερα ολοκληρωμένης στρατηγικής για το αγροτοδιατροφικό προϊόν και υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ, ενώ ο μικρός κλήρος από μειονέκτημα μπορεί να μεταβληθεί σε ποιοτικό πλεονέκτημα μέσω των νέων μορφών συνεργατισμού και της καινοτομίας. Τέλος, η υφιστάμενη «στρατηγική» στο παραγόμενο αγροτο-διατροφικό προϊόν πουλάει ακριβά στην εσωτερική αγορά και φτηνά στην εξωτερική. H νέα ζητούμενη στρατηγική πρέπει να στοχεύει στην παραγωγή αλλά και στήριξη των παραγωγών για την διάθεση επαρκών, υγειών και ασφαλών αγροτοδιατροφικών προϊόντων με ισχυρή εγχώρια προστιθέμενη αξία και εξωστρέφεια, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα με σεβασμό στο περιβάλλον και στοχεύοντας στην αειφορία και την στήριξη σε ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας

Οι καινοτομίες που προτείνονται είναι ο συνεργατισμός και οι συμπράξεις, η ιχνηλασιμότητα από το «χωράφι στο ράφι», η γενετική βελτίωση εγχώριων ποικιλιών και φυλών, η ανάπτυξη υποστηρικτικών τεχνολογιών και ο εκσυγχρονισμός των δομών ελέγχου, ολοκληρωμένες στρατηγικές ανάπτυξης βασικών και τελικών προϊόντων, πολιτικές στήριξης εθνικών και περιφερειακών brands, τα agrilogistics, η νέου τύπου χρηματοδότηση της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης και η ουσιαστική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ιδιαίτερα για την ιχνηλασιμότητα θα πρέπει να δημιουργηθεί on-line βάσεων δεδομένων με στοιχεία του γονιδιώματος και πρότυπα αναγνώρισης, να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα καταγραφής και ταξινόμησης τοπικών ποικιλιών/φυλών από υφιστάμενες βιβλιοθήκες σπόρων και επί μέρους αξιόλογες μελέτες, να γίνει προσδιορισμός των γονιδίων χαρακτηρισμού, να δημιουργηθούν μεθοδολογίες ελέγχου και χαρακτηρισμού της προέλευσης των πρώτων υλών «από το χωράφι μέχρι το ράφι» και τέλος να γίνει νέα σήμανση η οποία θα συνδέεται με το βαθμονομημένο σήμα «Ελληνικό προϊόν».

Επιδίωξη είναι η υποστήριξη της εξωστρέφειας και του branding ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ο περιορισμός των φαινόμενων νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων, η αξιοποίηση της πλούσιας, αλλά ασύνδετης, ερευνητικής δουλειάς και η δημιουργία κινήτρων για την πρακτική αξιοποίησή της εντός συστημάτων και τέλος ο στρατηγικός προσανατολισμός της έρευνας και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

foto typos090517

foto typos090517 1