ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


H Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε σήμερα με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Dacian Cioloş .

Στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής συζήτησης, δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις και θέσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, ένα θέμα  κρίσιμο για το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης εξήγησε στον Επίτροπο τις ιδιαιτερότητες και τη σημασία της ελληνικής γεωργίας για τη συνολική μας οικονομική ανάπτυξη.

Τόνισε ότι υποστηρίζουμε μια απλή αλλά ισχυρή ΚΑΠ, με σταθερή χρηματοδότηση,  που οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που βιώνει σήμερα η Ευρώπη. Μια Πολιτική  που προφυλάσσει τον αγρότη από έντονες διακυμάνσεις στην αγορά και εξασφαλίζει ισορροπία στη αγροδιατροφική αλυσίδα, που διαμορφώνει προϋποθέσεις για μια σύγχρονη γεωργία, η οποία μπορεί να παράγει περισσότερα, ασφαλέστερα, ποιοτικότερα και ανταγωνιστικότερα προϊόντα.

Ο Υπουργός έθεσε στον Επίτροπο ζητήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα, όπως:

  • η κατανομή των πόρων μεταξύ των κρατών μελών,

  • η διατήρηση των ειδικών δικαιωμάτων,

  • η αναδιαμόρφωση των ποσοστών συγχρηματοδότησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης,

  • η ανάγκη συμπερίληψης των νησιωτικών περιοχών, ως επιλέξιμων, στα θεματικά υποπρογράμματα αγροτικής ανάπτυξης,

  • η βελτίωση του καθεστώτος της «πράσινης ενίσχυσης» και η ανάγκη να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους δενδρώνες και τους εκτατικούς ελαιώνες, που θα πρέπει να πληρούν αυτομάτως τα κριτήρια της ενίσχυσης αυτής

  • ο ορισμός του «ενεργού αγρότη», ώστε η ενίσχυση να επικεντρώνεται σε γεωργούς που εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία και

  • η συμπερίληψη στα κριτήρια για την κατανομή των πόρων της αγροτικής ανάπτυξης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που είναι δυσμενέστερες για τον ευρωπαϊκό νότο.

Κατά τη συνάντηση,  ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να επανέλθει στο πρόβλημα των συσσωρευμένων δημοσιονομικών διορθώσεων (προστίμων) για υποθέσεις προηγούμενων ετών, που απειλούν σοβαρά την αναπτυξιακή μας προσπάθεια. Πρόστιμα που ακυρώνουν στην πράξη οδυνηρά μέτρα, που επωμίζεται η κοινωνία και για τα οποία ζήτησε την υποστήριξη του Επιτρόπου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Dacian Cioloş, από την πλευρά του,  δεσμεύτηκε να εξετάσει τα ελληνικά αιτήματα για την ΚΑΠ. 

Ιδιαίτερα για το θέμα των δημοσιονομικών διορθώσεων, ο Επίτροπος, ενημέρωσε τον Υπουργό ότι έχει ήδη εξετάσει το θέμα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση μιας βιώσιμης ρύθμισης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους οργανώσεων και φορέων των παραγωγών, όπου ο Επίτροπος άκουσε τις απόψεις τους για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Oλοκληρώνεται με επιτυχία το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες πολιτών, που εφάρμοσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το 2011, σε συνεργασία με φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης.

Διανεμήθηκαν 14 περίπου τόνοι βασικών διατροφικών προϊόντων,  όπως τυριά, ζυμαρικά και ρύζι, προϋπολογισμού  20 εκ €. Ωφελήθηκαν περίπου 250 χιλιάδες δικαιούχοι, κυρίως κοινωφελή ιδρύματα, προγράμματα της εκκλησίας και των Δήμων, άποροι, άστεγοι και πολύτεκνες οικογένειες.

Από το ίδιο πρόγραμμα, το Υπουργείο διαθέτει τρόφιμα σε κοινωνικά παντοπωλεία, σε όλη την Ελλάδα, σαν μια κίνηση στήριξης του σκοπού τους, που αποκτά ξεχωριστή σημασία την περίοδο αυτή, όπου η συνοχή της κοινωνίας είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο από τη σημερινή κρίση.

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, στο πλαίσιο της Kοινής Aγροτικής Πολιτικής. Παρόλο που έχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για τα ευπαθή στρώματα, το πρόγραμμα αυτό απειλήθηκε με συρρίκνωση από το 2012, στο ένα τέταρτο περίπου του προϋπολογισμού του, εξαιτίας της εμμονής μιας ομάδας κρατών μελών, που ισχυρίστηκαν ότι τέτοιου είδους δράσεις αφορούν τα ίδια τα κράτη μέλη και τα κοινωνικά τους προγράμματα. Με επιμονή της Ελλάδας και ορισμένων άλλων χωρών, θα συνεχισθεί αλώβητο το πρόγραμμα αυτό, από το οποίο έχουν επωφεληθεί διαχρονικά 20 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα αναλογούν από το πρόγραμμα περί τα 20 εκ. ευρώ. Με παρέμβασή μας στην ΕΕ έχουμε ζητήσει αύξηση του ποσού αυτού αλλά και τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν και άλλα βασικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, ένα τυπικό προϊόν της ελληνικής και της υγιεινής διατροφής, απαραίτητο στην καθημερινή ζωή όλων των Ελλήνων. Έτσι, το πρόγραμμα αναβαθμίζεται ποιοτικά, με ένα προϊόν εξαιρετικής διατροφικής αξίας, συνυφασμένο με την παράδοση και τον πολιτισμό μας, στο οποίο δεν έχουν εύκολη πρόσβαση οι ευπαθείς ομάδες.

"Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι έκφραση ηθικού πολιτισμού. Στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, η δωρεάν διανομή βασικών τροφίμων σηματοδοτεί τη φροντίδα στους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνίας, που απειλούνται ιδιαίτερα", όπως δήλωσε ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. "Με την ευαισθησία όλων, της πολιτείας, των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και του καθενός μας προσωπικά, πρέπει καταρχήν να προστατεύουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και υγιεινή διατροφή αλλά και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα αυτών που το έχουν ανάγκη".

Σε ότι αφορά στα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, ο Υπουργός πρόσθεσε ότι "η κοινωνική ευαισθησία δεν μπορεί να απουσιάζει από τη στρατηγική του Υπουργείου μας, που επικεντρώνεται πρωτίστως στη διατροφική μας αυτάρκεια. Πέρα από τις όποιες οικονομικές ή αναπτυξιακές πολιτικές, χρειάζεται η άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη κάθε Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με διάρκεια και συνέπεια, σε κάθε εποχή και κυρίως σε καιρούς δυσπραγίας, που ο κοινωνικός ιστός απειλείται περισσότερο".