ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
523,4 εκατ. ευρώ για την Αλιεία έως το 2020 με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γ. Καρασμάνης: «Πετύχαμε με σκληρή διαπραγμάτευση να διπλασιάσουμε
τους κοινοτικούς πόρους για τη νέα περίοδο»
Κονδύλια συνολικού ύψους 523,4 εκατ. ευρώ εξασφαλίζονται για την Ελλάδα μέσα από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας για την περίοδο 2014-2020 το οποίο και υποβλήθηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα πετύχαμε να διπλασιάσουμε τους κοινοτικούς πόρους που θα διατεθούν για τη στήριξη της Αλιείας ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις που έφεραν αίσιο αποτέλεσμα για τις ελληνικές επιδιώξεις», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, με αφορμή την υποβολή του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε: «Η αύξηση των πόρων έρχεται σε μια στιγμή που η Αλιεία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Για το σκοπό αυτό έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με το νόμο για τις υδατοκαλλιέργειες που ψηφίστηκε πρόσφατα και παράλληλα αναπτύσσουμε καινοτόμες δράσεις όπως ο αλιευτικός τουρισμός, ενώ έχουμε ξεκινήσει τη χαρτογράφηση του θαλάσσιου πλούτου με το έργο της Ποσειδωνίας».
Από το συνολικό ποσό των 523,4 εκατ. ευρώ:
- Τα 388.777.914 ευρώ είναι κοινοτικοί πόροι, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 207.832.237 ευρώ που διατέθηκαν την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
- Τα 134,63 εκατ. ευρώ είναι Εθνικοί πόροι που θα συγχρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα της Αλιείας.
Οι βασικές στρατηγικές επιλογές για την ενίσχυση του τομέα της αλιείας στοχεύουν:
- στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και
- στην προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αποδοτικότητας των φυσικών πόρων.
Τα 425,5 εκατ. ευρώ έχουν καθαρά αναπτυξιακό προσανατολισμό και θα διατεθούν σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις στο σύνολο του αλιευτικού τομέα, ενώ τα υπόλοιπα 98 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση μέτρων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.
Σύμφωνα με την ανάλυση των μέτρων του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος που έγινε από τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Ιατρίδη:
- Το 35,6%, δηλαδή 186,2 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για την στήριξη μέτρων καινοτομίας, συμπράξεων μεταξύ αλιέων και επιστημόνων, επενδύσεων στα σκάφη, διαφοροποίησης & νέων μορφών εισοδήματος όπως ο αλιευτικός τουρισμός, προστασίας & αποκατάστασης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας καθώς και επενδύσεων σε υποδομές όπως αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και αλιευτικά καταφύγια.
- Το 17,2% των πόρων του Προγράμματος, δηλαδή 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας στηρίζοντας κυρίως μέτρα καινοτομίας που αφορούν στην ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών & τεχνολογιών και μέτρα ίδρυσης & εκσυγχρονισμού παραγωγικών μονάδων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Το 15% των πόρων του Προγράμματος, 78,3 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για τον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας & υδατοκαλλιέργειας στηρίζοντας κυρίως μέτρα ίδρυσης και εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων του τομέα , εκστρατειών προώθησης & εξεύρεσης νέων αγορών καθώς και στήριξης σχεδίων παραγωγής & εμπορίας Ομάδων Παραγωγών.
- Το 10,4% των πόρων του Προγράμματος, δηλαδή 54,2 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών μέσω της εφαρμογής στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με την πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων.
- Τέλος, το 17,6% των πόρων του Προγράμματος, δηλαδή 92 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για την ενίσχυση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στηρίζοντας τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων και την υλοποίηση του συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης & επιβολής, ενώ το 1,2% των πόρων του Προγράμματος ήτοι 6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στηρίζοντας τη λειτουργία του Κοινού Περιβάλλοντος Ανταλλαγής Πληροφοριών για την επιτήρηση του θαλάσσιου τομέα της Ένωσης.