Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κουκουλόπουλος: Ξεκίνησε το πρώτο «κύμα» αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό
«Τα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό είναι και αρκετά προχωρημένα και κάθε μέρα τα βελτιώνουμε. Υπάρχει πλαίσιο αποζημίωσης, όπως αυτό περιγράφεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου του 2014. Υπήρχε έλλειψη χρημάτων, όμως ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με 6,5 εκατομμύρια ευρώ αυτός ο κωδικός κι αν χρειαστεί θα υπάρξει και άλλη ενίσχυση. Ήδη πήγε από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς και από εκεί στις ΔΑΟΚ και στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων το πρώτο «κύμα» αποζημιώσεων σε όλη την Ελλάδα». Τα παραπάνω επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά, σχετικά με την καταπολέμηση και την εξάλειψη του καταρροϊκού πυρετού στην Αιτωλοακαρνανία.Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε πως για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου «σημείο – κλειδί είναι η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες» προκειμένου να βελτιωθεί, όπως τόνισε, η καταγραφή και αναφορά αυτών των συμβάντων στην κεντρική υπηρεσία του ΥπΑΑΤ.Για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου, ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι την Πέμπτη, θα υπάρξει μεγάλη σύσκεψη της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κτηνιατρικής υπηρεσίας, για να εξεταστούν τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία των χιλιάδων δειγματοληψιών αίματος, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχει φυσική ανοσία ή όχι στο ζωικό κεφάλαιο που έχει προσβληθεί από τον καταρροϊκό πυρετό. Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση που θα αποφασιστεί εμβολιασμός των ζώων, αυτός θα ξεκινήσει στις αρχές του έτους μαζί με την αντίστοιχη διαδικασία που αφορά το μελιταίο πυρετό.
Ακολουθεί η Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού:
«Συμφωνώ, κύριε συνάδελφε, για την αναφορά που κάνατε για την Αιτωλοακαρνανία και τη συμβολή της στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας και ιδιαίτερα στο σκέλος «αιγοπροβατοτροφία», που λόγω και της φέτας, μεταξύ των άλλων, κάνει τη διαφορά για τη χώρα μας. Είναι πραγματικά ένα πολύτιμο όπλο στη μάχη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η Αιτωλοακαρνανία έχει βαρύνουσα θέση στο ζωικό κεφάλαιο.Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μία επιδημία που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και τυγχάνει της προσοχής που πρέπει από το Υπουργείο και τις συναρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες.Βεβαίως, όμως, δεν αφορά μόνο την Αιτωλοακαρνανία. Στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε ένα ειδικότερο πρόβλημα. Έχουμε μία υστέρηση στην καταγραφή των συμβάντων. Θέλω να πιστεύω ότι με καλή συνεργασία θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα που φαίνεται να δημιουργείται και θα σας πω στοιχεία που πήρα προ ολίγων ωρών.Οι αναφερθείσες εστίες σε εκτροφές είναι 36, δηλωμένες από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ η διά ζώσης επαφή της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου με τις περιφερειακές υπηρεσίες κάνει λόγο για πολύ περισσότερες, για πολύ μεγαλύτερη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.Μάλιστα, πρέπει να πω ότι είναι και κάπως παράδοξο. Δηλαδή, με βάση το ειδικό βάρος της Αιτωλοακαρνανίας στον ζωικό πληθυσμό της χώρας είναι παράδοξο να έχουμε τόσο λίγες προσβολές.Και η κοινή λογική και η διά ζώσης επαφή συγκλίνουν στο ίδιο σημείο, ότι στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε κάτι περισσότερο να κάνουμε από την υπόλοιπη χώρα και αυτό είναι να βελτιώσουμε την καταγραφή και αναφορά αυτών των συμβάντων στην κεντρική υπηρεσία.Είμαστε σε έναν ικανοποιητικό δρόμο σε ό,τι αφορά γενικότερα τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου, των αποζημιώσεων και κυρίως της συστηματικής παρακολούθησης σε ό,τι αφορά τις γενικότερες επιπτώσεις, δηλαδή τη μείωση ζωικής παραγωγής και της γαλακτοπαραγωγής.Θεωρώ σημαντικό έως καθοριστικό για την Αιτωλοακαρνανία το να επιταχύνουμε αυτή την αλληλοενημέρωση και συνεργασία κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακής υπηρεσίας, δεδομένου του ότι από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εγκύκλιοι, οι οδηγίες, οι συνεργασίες και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την επιδημία του καταρροϊκού πυρετού, το κεντρικό σημείο που είναι και γραμμένο στις εγκυκλίους και προσωπικά το έχω πει διά ζώσης σε όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους, αιρετούς και υπηρεσιακούς και στα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα. Το σημείο-κλειδί, το κεντρικό σημείο είναι η στενή συνεργασία των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.Ό,τι κάνουμε και ό,τι πρόκειται να κάνουμε απορρέει και πηγάζει από στοιχεία που έχουμε σε μία βάση δεδομένων που υπογράφεται από υπεύθυνους επιστήμονες της δημόσιας κτηνιατρικής υπηρεσίας.Για την Αιτωλοακαρνανία, με αφορμή την ερώτησή σας, ζήτησα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ειδικότερη ενημέρωση, γιατί όπως σας είπα είναι μεγάλο το ειδικό βάρος του Νομού.
Τα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό είναι και αρκετά προχωρημένα και κάθε μέρα τα βελτιώνουμε.
Υπάρχει πλαίσιο αποζημίωσης, όπως αυτό περιγράφεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου του 2014. Υπήρχε έλλειψη χρημάτων, όμως ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με 6,5 εκατομμύρια ευρώ αυτός ο κωδικός κι αν χρειαστεί θα υπάρξει και άλλη ενίσχυση. Ήδη πήγε από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς και από εκεί στις ΔΑΟΚ και στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων το πρώτο «κύμα» αποζημιώσεων σε όλη την Ελλάδα.Αφορά θανόντα ζώα, θανατοθέντα με ευθύνη κτηνιατρικής υπηρεσίας, αφορά προμήθεια και χρήση εντομοαπωθητικών και παράλληλα γίνονται χιλιάδες έλεγχοι που αφορούν την ανάπτυξη ή όχι φυσικής ανοσίας, με εξετάσεις αίματος σε εκτροφές που έχουν προσβληθεί από τον καταρροϊκό πυρετό.Όπως επίσης έχει γίνει μία φουρνιά εξετάσεων από τον ΕΛΟΓΑΚ που δεν έδωσε αξιόλογα αποτελέσματα, αλλά προγραμματίζεται, γιατί αυτό λέει η κτηνιατρική επιστήμη, προς το τέλος του έτους -μέχρι τέλη Γενάρη- ένα σάρωμα κυριολεκτικά ελέγχων σε ό,τι αφορά τη γαλακτοπαραγωγή, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στο ποια θα είναι η επίπτωση της ασθένειας στην παραγωγή και κρέατος και γάλακτος.
Αυτό που θέλω να ζητήσω και από εσάς, αλλά και από όλους τους κτηνοτρόφους είναι η στενή συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία.
Συμβάντα που υπάρχουν και κακώς δεν έχουν δηλωθεί θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να βρούμε έναν τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, για να μη μείνουν εκτός ορίου μέτρων. Νομίζω ότι γίνομαι απολύτως κατανοητός.
Είναι πραγματικά κρίμα και άδικο για έναν νομό το ότι για κάποιο λόγο είχε αυτή την καθυστέρηση. Το καλύτερο είναι να δώσουμε μία ενιαία απάντηση στον παραγωγό -αυτό είναι το ζητούμενο- γιατί πρέπει να προστατεύσουμε το εισόδημά του, αλλά και μια περιοχή που η πραγματική της οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτήν τη δραστηριότητα. Βέβαια, το να ορκιζόμαστε όλοι στην ελληνική φέτα και να μην πράττουμε τα ανάλογα νομίζω ότι είναι κάτι που ούτε μας αρμόζει ούτε μας τιμά.
Θέλω να σας πω ότι και πλαίσιο υπάρχει και διαρκώς βελτιώνεται. Για το θέμα του εμβολιασμού, την Πέμπτη, θα υπάρξει μεγάλη σύσκεψη όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κτηνιατρικής, για να εξεταστούν τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία χιλιάδων εξετάσεων αίματος, όπου έχουμε αντιφατικά στοιχεία για την ανάπτυξη ή όχι της φυσικής ανοσίας με τα είδη, με τις φυλές, με τις περιοχές και όλα τα υπόλοιπα, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια υπεύθυνη γνώμη.
Επειδή πάντως θίξατε τον εμβολιασμό, θέλω να σας πω ότι αν υπάρξει εμβόλιο, θα πρέπει να γίνεται για πέντε χρόνια σε όλο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχουν πει ότι αν προχωρήσουμε σε εμβολιασμό, πρέπει να πράξουν τα ανάλογα όλες οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η FYROM, η Αλβανία, η Βοσνία, η Σερβία κ.ο.κ, γιατί υπάρχει γειτνίαση. Από την άλλη, θέλω να πω ότι δεν έχουμε καθυστερήσει, διότι αν υπάρξει τελικά απόφαση εμβολιασμού, αυτός θα ξεκινήσει στις αρχές του έτους μαζί με την αντίστοιχη διαδικασία που αφορά το μελιταίο πυρετό. Το έχουμε προγραμματισμένο, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το μελιταίο πυρετό μπορεί κάλλιστα να καλύψει και το θέμα του καταρροϊκού πυρετού».