ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2014

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ:

Το σχέδιο εξόδου από την κρίση, τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή,
την διασφάλιση νέων αγορών

Τρία σημαντικά ζητήματα που αφορούν άμεσα και την ελληνική αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, έγιναν αντικείμενο παρεμβάσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργου Καρασμάνη, κατά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας της Ε.Ε., τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Αναφερόμενος κατ’ αρχήν στη στρατηγική «Ευρώπη 2020», μίλησε για ένα φιλόδοξο σχέδιο, για μια Ευρώπη ικανή να ξεπεράσει την πολυδιάστατη κρίση. Επισήμανε όμως ότι, σύμφωνα με αναλύσεις της Επιτροπής, απέχουμε από τρεις βασικούς στόχους του σχεδίου, δηλαδή, την αύξηση της απασχόλησης, την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και τεχνολογία και τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Υπογράμμισε την ανάγκη να συνεκτιμηθούν οι ιδιαιτερότητες ανάμεσα στα κράτη - μέλη, όπως οι οικονομικές συνθήκες και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ώστε να τεθούν και ρεαλιστικοί εθνικοί στόχοι που ευνοούν τη σύγκλιση στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Έλληνας Υπουργός, χαρακτήρισε τη γεωργική δραστηριότητα ως κομβικό στοιχείο της ανάπτυξης, γι’ αυτό και η ΚΑΠ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» καλείται να προσφέρει ένα σταθερό πλαίσιο, να δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και απασχόλησης, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην βελτίωση του εφοδιασμού των τροφίμων, αλλά και στη διαχείριση των κρίσεων, προσφέροντας έτσι ασφάλεια στους αγρότες και κίνητρα στους νέους.

  • Στο θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο Γιώργος Καρασμάνης έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα σοβαρό κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα. Είπε ότι έχει ήδη αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, που προσφέρει δυνατότητες εφαρμογής της έξυπνης γεωργίας. Επίσης ότι, με τη νέα ΚΑΠ στηρίζεται η λήψη περιβαλλοντικών μέτρων με στόχο μια ευρωπαϊκή γεωργία αειφόρα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά.
  • Στα ζητήματα τώρα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου γεωργικών προϊόντων, ο Έλληνας Υπουργός, με αφορμή την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το ρωσικό εμπάργκο, αλλά και τις προσπάθειες από πλευράς Ε.Ε. για την προώθηση των ευρωπαϊκών προϊόντων σε νέες αγορές, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις και οι δράσεις μας πρέπει να επικεντρώνονται στη διασφάλιση των συμφερόντων συνολικά της Ε.Ε. αλλά και των κρατών-μελών στον αγροτικό τομέα προκειμένου μεταξύ άλλων:
  • Να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό από εισαγωγές προϊόντων ομοειδών με τα κοινοτικά, χαμηλότερου κόστους αλλά και ποιότητας.
  • Να διασφαλίσουμε εύκολη και χωρίς εμπόδια διείσδυση στις αγορές των τρίτων χωρών, θωρακίζοντας έτσι τα συμφέροντα των παραγωγών μας αλλά και της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Ο Γιώργος Καρασμάνης, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων, που προσδιορίζει προϊόντα υψηλής ποιότητας σε σχέση με τα προϊόντα τρίτων χωρών. Υπογράμμισε μάλιστα το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα σε ορισμένες τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ως προς την αναγνώριση και την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ των οποίων και της φέτας