ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2014
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ:
«Στήριξη στον αγροτικό τομέα για να διασφαλιστεί η διεθνής και παγκόσμια επισιτιστική επάρκεια»
Με την επισήμανση ότι ο γεωργικός τομέας είναι εκείνος που μπορεί και οφείλει να διασφαλίσει στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως το ύψιστο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην πρόσβαση σε επαρκή, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα, ξεκίνησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης την παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Μιλάνο υπό την ιταλική Προεδρία το τριήμερο 28-30 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο το «Πώς η γεωργία της Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας»
Ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι η γεωργία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας της υπαίθρου και ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι συνεπώς, η παραγωγή τροφίμων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής αυτάρκειας, ποσοτικής και ποιοτικής, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στρατηγικό στόχο.
Τόνισε παράλληλα ότι, οι προκλήσεις που σχετίζονται με την επισιτιστική ασφάλεια είναι συνεχείς και συχνά απρόβλεπτες, γι’ αυτό όπως είπε, απαιτούνται δράσεις που μεταξύ άλλων θα στοχεύουν πρωτίστως στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών και στην ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Χαρακτήρισε, ως αναγκαία μια ΚΑΠ ισχυρή, απλή στην εφαρμογή της, ¨ομπρέλα¨ για τους νέους, τις μικρές εκμεταλλεύσεις, τις περιφέρειες της Ένωσης, ιδιαίτερα αυτές στις οποίες οι συνθήκες παραγωγής είναι δυσχερέστερες και η οποία ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι έτοιμη να στηρίξει αποτελεσματικά την ύπαιθρο σε περιπτώσεις κρίσεων, για να διατηρήσει τον παραγωγικό αλλά και κοινωνικό ιστό της. Διατύπωσε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι τα μέτρα που προβλέπει η νέα ΚΑΠ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση των τιμών, την αντιμετώπιση των κρίσεων και των έκτακτων καταστάσεων, τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και την ισόρροπη ανάπτυξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού δυναμικού, καθώς και υποστήριξης της οικογενειακής γεωργίας που, όπως είπε, η διατήρησή της είναι εξαιρετικά σημαντική για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Κατέληξε μάλιστα υπογραμμίζοντας, ότι οι εκμεταλλεύσεις αυτές είναι οι περισσότερο ευάλωτες, ιδιαίτερα σε καταστάσεις κρίσεων γι’ αυτό και οι πολιτικές της Ε.Ε. θα πρέπει να ενισχυθούν προς την κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο μιας αλληλεγγύης ανάμεσα στις περιφέρειες και στα κράτη μέλη.