ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 7 Ιουλίου 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας. Η σημερινή μας συνάντηση αφορά σημαντικά θέματα.
Πρώτον, σε ό,τι αφορά τη νομοθετική δουλειά.
Χτες, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση για την έγκριση σε δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, που είχε φτιάξει η κα Αποστολάκη για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς. Υπήρξαν μερικές αλλαγές μετά από τη διαβούλευση που έγινε.
Επίσης εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για τα φυτοφάρμακα .
Σε ότι αφορά τα φυτοφάρμακα θέλω να σας πω ότι είναι σαφέστατη η διάκριση της Εθνικής Αρχής που δίνει την άδεια για τα φάρμακα και διαχειρίζεται τον κίνδυνο με την αρμόδια Αρχή, που είναι η αξιολόγηση του κινδύνου.
Το μεν ένα είναι η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου και η άλλη είναι η αρμόδια Αρχή για την εξέταση του φαρμάκου, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και υπάρχει και η Επιστημονική Επιτροπή η οποία γνωμοδοτεί στο σύνολο της πολιτικής, όπως επίσης και αποφασίζει επί των ενστάσεων που γίνονται μετά την έγκριση των φαρμάκων, από Εθνική Αρχή.
Δηλαδή, έρχεται ένα φάρμακο, πηγαίνει κατ' ευθείαν στο Μπενάκειο, το οποίο εξετάζει απολύτως τις ουσίες που περιέχει και έρχεται με την εισήγηση του Μπενακείου στην Εθνική Αρχή, η οποία έχει τους ειδικούς, εδώ στο Υπουργείο, που ελέγχουν την πορεία του αλλά και δίνουν την άδεια αρχικά για να ξεκινήσει να πωλείται.
Δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΥΠΑΑΤ και απ’ ευθείας σύνδεση όλων των καταστημάτων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων με αυτήν, στην οποία καταχωρούνται αυτόματα όλες οι συναλλαγές, τα στοιχεία του επαγγελματία – χρήστη, τα χορηγούμενα σκευάσματα, τα αίτια χορήγησης, τα παραστατικά πώλησης κ.λ.π.
Η εν λόγω ηλεκτρονική εφαρμογή θα αξιοποιηθεί επίσης για τη δημιουργία βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλα τα νόμιμα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των σκευασμάτων βιολογικής καταπολέμησης, των προδιαγραφών, των οδηγιών χρήσης και προστασίας κ.λ.π.
Με τον τρόπο αυτό θα αποκτηθούν για πρώτη ίσως φορά έγκυρα στατιστικά δεδομένα, δυνατότητα στοχευμένων ελέγχων και παρεμβάσεων, διαφάνεια.
Σε ότι αφορά τις τιμές , για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς θεσπίζονται μέτρα που αφορούν τον τρόπο αναγραφής και δημοσιοποίησης των τιμών λιανικής, την κοινοποίηση των καταλόγων χονδρικής στις αρμόδιες αρχές, την ίδρυση παρατηρητηρίου παρακολούθησης τιμών σε συνέργεια με άλλες δημόσιες αρχές.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από το 1970 ισχύει το πλαίσιο των φυτοφαρμάκων. Πρέπει να επισημάνω ότι η πίεση από πολυεθνικές εταιρείες και από τα μονοπώλια που λειτουργούν στο χώρο των φυτοφαρμάκων, την γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, είναι μια πίεση τεράστια.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει δυο μεγάλες ενότητες. Η μία ενότητα είναι η προσαρμογή στην κοινοτική Οδηγία και στους δυο Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δεύτερη αφορά την πολύ σημαντική επίσης ενότητα, την εθνική πολιτική για τα φυτοφάρμακα που είναι πολύ συγκεκριμένη και είναι πολύ πιο σύγχρονη από ότι πριν.
Το νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς, πέρασε από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, κρίθηκε σε ό,τι αφορά στα θέματα συνταγματικότητας, έχει εγκριθεί το σύνολο του νομοσχεδίου με τις επιμέρους παρατηρήσεις που έχουν γίνει και αύριο θα σας αποσταλεί.
Έχουμε μείνει σταθεροί στις απόψεις μας και στις αρχές μας. Το μεταβατικό στάδιο μετατροπής και εκκαθάρισης που ήταν η αχίλλεια πτέρνα του νομοσχεδίου προσδιορίζεται με πολύ σαφέστερο τρόπο.
Ψηφίζεται ο νόμος και μέχρι το τέλος του 2011 είναι υποχρεωτικό σε όλες τις ΕΑΣ να πάρουν αποφάσεις για το αν θα γίνουν Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις ή αν θα μετατραπούν σε αγροτικές εταιρικές συμπράξεις.
Οι Συνεταιρισμοί που συμμετέχουν σε κάθε ΕΑΣ αποφασίζουν αν θα συγχωνευτούν σε μια Πρωτοβάθμια Οργάνωση μέσα από αυτή τη διαδικασία. Αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του 2011. Η καταγραφή θα γίνει με ένα σχέδιο εξυγίανσης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να ολοκληρωθεί στο 1ο εξάμηνο του 2012.
Επίσης εγγράφονται απ' ευθείας όλες οι Ενώσεις και οι Συνεταιρισμοί στο Μητρώο.
Το δεύτερο θέμα για την καθολική ψηφοφορία, επειδή διαβάζω διάφορα ότι έχουμε αλλάξει θέση, δεν έχουμε αλλάξει θέση.
Οι Συνεταιρισμοί θα αποφασίζουν να στείλουν με καθολικές ψηφοφορίες από τη βάση τους, όχι Νομικά Πρόσωπα, αλλά τους αντιπροσώπους στο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα εκλέγει τη Διοικούσα Επιτροπή της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Αυτή είναι η ρύθμιση που επιλέχθηκε γιατί πιστεύουμε ότι είναι πιο αυθεντική έκφραση της βάσης.
Αυτά σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς.
Πάμε τώρα σε δυο τρία θέματα ακόμη που πιστεύω ότι είναι σημαντικά. Το πρώτο από αυτά αφορά την πορεία των πληρωμών από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ .
Μιλάμε για ουσιαστικές πληρωμές μέσα από τα καθεστώτα ενιαίας ενίσχυσης, τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης στην εθνική συμμετοχή και τις λοιπές ενισχύσεις, για ένα ποσό της τάξης των 3.150.000.000 περίπου, που κατανέμεται και κατά Περιφέρεια.
Επισυνάπτονται σχετικοί πίνακες.
Απολογισμός Προγραμματισμός Πληρωμών από ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ότι αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά από τις κατά τόπους ΔΟΥ της χώρας ενώ η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου (ΕΦΚΠ), 160 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί έως τέλος Ιουλίου.
Έχει φτιαχτεί το Αρχείο εκτάσεων και ζώων με βάση τον ΟΣΔΕ 2010 για τους δικαιούχους επιστροφής ΕΦΚΠ, έχει προσδιοριστεί το εύρος επιστροφής από τη μικτή Διυπουργική Επιτροπή (Οικονομικών – ΥΠΑΑΤ), έχει προσδιοριστεί το μέγιστο συνολικό ποσό της επιστροφής για το 2011 που είναι 160 εκατομμύρια ευρώ, έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τον ακριβή προσδιορισμό των συντελεστών επιστροφής ΕΦΚΠ, και αυτή τη στιγμή έχει γίνει προεργασία για το αναλυτικό μηχανογραφικό αρχείο πληρωμής δικαιούχων με τα ατομικά ποσά στο Υπουργείο Οικονομικών και την αποστολή του αρχείου με βάση τους λογαριασμούς των δικαιούχων που έχουν δηλωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τη δήλωση του ΟΣΔΕ.
Δηλαδή είμαστε στο τελικό στάδιο, αυτό θα τελειώσει στις επόμενες μέρες και νομίζω ότι εντός του Ιουλίου θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Ολοκληρώσαμε επίσης με επιτυχία την πληρωμή σε δικαιούχους καπνοπαραγωγούς και επίσης πρέπει να σας πω ότι από 15 Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου, θα καταβληθούν σε παραγωγούς επιπλέον 160 εκατ. ευρώ.
Θα αφορούν πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης του 2010, πληρωμή εθνικού αποθέματος και των νέων δικαιωμάτων του άρθρου 68/2011, πληρωμή υπολοίπων της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2007 και 2008, πληρωμή πρόωρης συνταξιοδότησης μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, πληρωμή υπολοίπων εξισωτική αποζημίωσης 2007, 2008 και 2009, πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης εξόφληση του υπολοίπου 30% του 2010 , πληρωμή δημοσίων έργων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, πληρωμή αγροπεριβαλλοντικών.
Αυτά σε ό,τι αφορά στην πορεία των πληρωμών.
Υπήρξε μια θετική εξέλιξη, ακόμα και τώρα είμαι λίγο αμφίθυμος.
Ο Υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του στη Βουλή μίλησε για το αγροτικό πετρέλαιο, είπε δηλαδή ότι μέχρι το 2013 δεν πρόκειται να υπάρξει εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, και ότι σκεφτόμαστε και το αγροτικό πετρέλαιο.
Είναι μια διαδικασία, το είπε επισήμως στη Βουλή, είναι στη βάση της πρότασης που είχαμε κάνει εμείς, να δούμε πώς είναι δυνατό να εφαρμοστεί, Πάντως είναι μια εξέλιξη που πραγματικά είναι πολύ θετική.
Τώρα θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια και θα κλείσω, για την πορεία της ΚΑΠ, για τη νέα ΚΑΠ.
Έχω υποσχεθεί ότι θα σας ενημερώνω κάθε φορά για την πορεία αυτών των διαδικασιών και των αποφάσεων που παίρνονται.
Αυτή τη στιγμή έγινε η πρόταση της Επιτροπής για το προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020. Δεν είναι η τελική απόφαση, είναι όμως μια σταθερή βάση συζήτησης. Για την ανακοίνωση της Επιτροπής θα ενημερώσω την άλλη εβδομάδα τις Επιτροπές Παραγωγής Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, γιατί τους έχω υποσχεθεί ότι σε κάθε φάση της ΚΑΠ θα ξέρουν απολύτως τι γίνεται,.
Είναι σαφές ότι υπάρχει μια μείωση των πόρων της ΚΑΠ. Η μείωση όμως είναι μικρότερη από αυτήν που φανταζόταν κανείς. Σε σταθερές τιμές, η μείωση των συνολικών πόρων που έχουν σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι 11,2%, και συγκεκριμένα 12,5% στον πρώτο και 6,7% στο δεύτερο πυλώνα.
Στα ποσά αυτά, αν προστεθούν και τα 15,2 δις ευρώ, που έχουν αλλάξει Ταμείο αλλά αφορούν σε αγροτικού ενδιαφέροντος δράσεις, όπως είναι η αγροτική έρευνα, το αποθεματικό για την αντιμετώπιση κρίσεων, η επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για τον αγροτικό τομέα, η επισιτιστική βοήθεια που είναι ουσιαστικά χρήματα που θα είναι προσθετικά στην ΚΑΠ, σε σταθερές τιμές, επαναλαμβάνω, η μείωση γίνεται 7,5%.
Εμείς δίνουμε μάχη να μην υπάρχει καθόλου μείωση. Όμως πρέπει να πούμε εδώ ότι αυτό το ποσοστό, σε σχέση με το αναμενόμενο, είναι πάρα πολύ καλή βάση συζήτησης. Και κατ' αρχήν πρέπει να σας πω ότι σε ονομαστικές τιμές, τα χρήματα που θα πάρει η ΚΑΠ είναι περίπου όσα και στην σημερινή ΚΑΠ.
Σχετικά με την ανακατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη επιλέγεται ένας πολύ ευνοϊκότερος για την Ελλάδα τρόπος σε σύγκριση με αυτόν που αναμενόταν.
Η πρόβλεψη, θυμάστε, ήταν η ενίσχυση σε κάθε κράτος μέλος να καλύψει το σύνολο της διαφοράς σε σχέση με το 80% του μέσου όρου της ΕΕ. Τα απαιτούμενα ποσά θα επιβάρυναν τα κράτη μέλη όπου η ενισχύσεις ξεπερνούν το 120% του μέσου όρου της ΕΕ. Τελικά αυτό έγινε πολύ πιο ευνοϊκό για μας. Δηλαδή θα καλύπτεται το 33% της διαφοράς σε σχέση με το 90% του μέσου όρου της ΕΕ και θα πληρώσουν όλες οι χώρες που υπερβαίνουν τη βάση, δηλαδή το μέσο όρο της ΕΕ, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, εμείς θα χάσουμε σε ονομαστικές τιμές, το πολύ 3%-4% των ενισχύσεων. Αυτή είναι η πρόταση, βέβαια. Χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση, δε θριαμβολογούμε, ούτε πανηγυρίζουμε, είναι όμως μια καλή βάση σε σχέση με αυτό που λέγαμε για μειώσεις 30% ή 20% ή 15%. Πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σημαντικό για μας και πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο που κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και που θα συνεχίσουμε να την κάνουμε.
Επαναλαμβάνω, η μάχη θα δοθεί και θα είναι επίπονη και μακροχρόνια. Γιατί, απ’ ότι έχω αντιληφθεί, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις πριν το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας ή την αρχή της επόμενης. Δηλαδή στο τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013. Έχουν μείνει ανοιχτά σημεία, τα οποία θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε, που έχουν σχέση με το πρασίνισμα της ΚΑΠ, με τους ενεργούς αγρότες που πρέπει να δικαιούνται ενισχύσεις, τους μικρούς αγρότες, τις μειονεκτικές περιοχές, τις μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και όλα αυτά που κατά τη γνώμη μας είναι πολύ σημαντικά σ’ αυτού του τύπου τη διαπραγμάτευση.
Εν πάση περιπτώσει είναι θετικό ότι με τις προσπάθειες όλων μας, και των χωρών που μαζί μ’ εμάς υποστήριξαν, ώστε η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ να είναι η ελάχιστη δυνατή. Δηλαδή, με περίπου τα ίδια ποσά της προηγούμενης ΚΑΠ σε ονομαστικές τιμές και με μείωση 7,5%, σε σταθερές τιμές, στην ουσία η μείωση για την Ελλάδα εμφανίζεται να είναι της τάξης του 3% με 4%, δηλαδή συνολικά γύρω στα 70 εκατομμύρια το χρόνο. Είναι οι εκτιμήσεις με βάση την πρόταση της Επιτροπής ως έχει. Σας ευχαριστούμε.