Αθήνα, 30 Μαΐου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρόγραμμα υποστήριξης των Ελλήνων παραγωγών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)από τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. – AGROCERT
Ο Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) – AGROCERT υλοποιεί ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης και υποστήριξης των παραγωγών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της χώρας μας.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. – AGROCERT με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην κατεύθυνση της ορθής τήρησης των κανόνων παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας, των απαιτήσεων πιστοποίησης, αλλά και της προστασίας των προϊόντων από τη νοθεία, τις «Ελληνοποιήσεις» και την παραπλάνηση των καταναλωτών.
Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 20 Μαΐου 2011, στην κατάμεστη αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου στον Λαιμό του Δήμου Πρεσπών με τους παραγωγούς των αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) «Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας» και «Φασόλια Πλακέ Μεγαλόσπερμα Πρεσπών Φλώρινας».
Στη συνάντηση στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του AGROCERT κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πρεσπών κ. Β. Τσέπας και Ορεστίδος κ. Π. Κεπαπτσόγλου, παραγωγοί και εκπρόσωποι των εμπορικών επιχειρήσεων φασολιών, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και γεωτεχνικοί.
Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του AGROCERT, μεταξύ άλλων τόνισε, ότι ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τα αναγνωρισμένα προϊόντα ποιότητας και τους παραγωγούς τους και για το λόγο αυτό προχωρά άμεσα στον ανασχεδιασμό και στην απλούστευση των διαδικασιών πιστοποίησης, με τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού, στη διασύνδεση του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για επέκταση των ελέγχων από το χωράφι ως το ράφι και στον αυστηρό έλεγχο της τήρησης και της τεκμηρίωσης της ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων πιστοποιημένων προϊόντων, για την αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων νοθείας ή «Ελληνοποιήσεων».