ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας εκ μέρους της Κυβέρνησης στη Βουλή στη συνεδρίαση για την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος» επεσήμανε ότι όσα συνέβησαν στην Μικρά Ασία το 1922 είχαν ως αιτία και τις εσωτερικές έριδες και την πλειοδοσία κάποιων αφρόνων της εποχής και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνουμε και σήμερα τις ίδιες αρνητικές πλευρές μας. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η Ιστορία δεν είναι αλά καρτ, να προσαρμόζεται στις συνθήκες και δεν επιτρέπεται σε κάποιους να επιδιώκουν να τη «συνωστίσουν» στα πλαίσια του «πολιτικά ορθού». 

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

Να μην αναπαράγουμε τις εσωτερικές έριδες
«Αν χάσαμε τη Μικρασία τη χάσαμε και λόγω της εσωτερικής έριδας και της πλειοδοσίας κάποιων αφρόνων της εποχής που ζήταγαν από τον ελληνικό Στρατό να μην περιοριστεί στα μικρασιατικά παράλια, αλλά να φτάσει στην Κόκκινη Μηλιά! Ας μην αναπαράγουμε, λοιπόν, και σήμερα τις πιο αρνητικές πλευρές μας».

Η Μικρασιατική Καταστροφή μεγαλύτερη τραγωδία κι από την Άλωση της Πόλης
«Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός, μεγαλύτερη και από την Άλωση της Πόλης, διότι μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως εξακολούθησε να υπάρχει ο ελληνισμός στις πέραν του Αιγαίου αλησμόνητες πατρίδες, ενώ με την καταστροφή της Σμύρνης επήλθε οριστικός ξεριζωμός. Έπαψε να αναπνέει ο ανατολικός πνεύμονας του ελληνισμού».

Η Ιστορία δεν «συνωστίζεται»
«Η Ιστορία δεν είναι αλά καρτ, έτσι ώστε ανάλογα με τις πρόσκαιρες πολιτικές ανάγκες να σβήνουμε, να παρασιωπούμε ή να διαγράφουμε. Η Ιστορία, η συλλογική μνήμη δηλαδή των λαών, είναι απαραίτητο στοιχείο της επιβίωσής τους. Για τους λόγους αυτούς επιστρέφουμε στο παρελθόν και θυμόμαστε και τιμούμε και απαιτούμε την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, όχι για λόγους αντεκδίκησης ούτε παρελθοντοπληξίας. Αυτό ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν όσοι “συνωστίζουν” τις μνήμες στα στενά πλαίσια του πολιτικά ορθού».

Ζωντανές οι μνήμες της προσφυγιάς
«Μπορεί να είναι πια ελάχιστοι οι εν ζωή πρόσφυγες πρώτης γενιάς, όμως είναι ζωντανές ακόμα ανάμεσά μας οι μαρτυρίες τους. Θυμούμαι τις διηγήσεις της γιαγιάς μου, της Χατζη-Μαρίας, για τον παππού Παντελή που κατέβηκε από το καράβι στην προκυμαία της Σμύρνης για να βρει τον αδελφό του. Τι και αν του έλεγαν, οι συγχωριανοί του, να μην κατέβει διότι θα τον σφάξουν οι Τσέτες. Εκείνος δεν μπορούσε να αφήσει πίσω του τον μικρό του αδερφό, τον Καλλίνικο, και τελικά βρήκε τραγικό τέλος. Κατά τραγική ειρωνεία ο μικρός του αδερφός σώθηκε διότι είχε ανέβει σε άλλο βαπόρι και κατάφερε να έλθει στη νέα πατρίδα».

Η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής
«Οι ειλικρινείς διακρατικές σχέσεις δεν εδράζονται στη λήθη, αλλά αντιθέτως στην αναγνώριση απ’ όλα τα μέρη των πραγματικών γεγονότων. Γι’ αυτό και ζητούμε από την Τουρκία να αναγνωρίσει αυτό το τραγικό της παρελθόν, να αποδεχθεί ότι εκείνη την εποχή συντελέστηκε γενοκτονία. Δυστυχώς, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να δει ξεκάθαρα τον εαυτό της στον καθρέφτη και επιμένει στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας. Μάλιστα συνεχίζει, παρά τα κάποια θετικά μηνύματα των τελευταίων ετών, να διαπράττει αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «γενοκτονία της ιστορικής μνήμης». Και αναφέρομαι και από αυτό εδώ το Βήμα της Βουλής στα τελευταία κρούσματα αυταρχικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας και της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε μουσουλμανικά τεμένη. Δυστυχώς, έρχονται ανησυχητικά μηνύματα ακόμη και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τζαμί».

Το έπος της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων
«Είναι άγνωστο, ίσως, στους νεότερους Έλληνες το έπος της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η πλειοψηφία από τις 120 μυριάδες των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε αγροτικά στην ηπειρωτική χώρα. Μια Ελλάδα καθημαγμένη μετά από υπερδεκαετή πολεμική προσπάθεια, μια Ελλάδα ηττημένη, κατάφερε πολύ σύντομα να ενσωματώσει στον εθνικό κορμό εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Γρήγορα, αντί για βάρος, οι πρόσφυγες έγιναν δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και δύναμη προόδου. Το παράδειγμα των προσφύγων ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, και σήμερα. Με πίστη στις δυνάμεις μας και επιμονή θα τα καταφέρουμε». 

Ενιαία ημερομηνία της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής
«Όσον αφορά στην αναγνώριση της γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού, επαναλαμβάνω ότι εάν επιθυμούμε ευόδωση των προσπαθειών μας για διεθνή αναγνώριση θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια ημερομηνία για όλους τους Έλληνες της Ανατολής, και τους Μικρασιάτες και τους Ποντίους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να καταλήξουμε σε μία ημερομηνία με όλους τους χριστιανούς της Ανατολής -και τους Αρμένιους και τους Ασσύριους- ώστε μαζί συντονισμένα και στοχευμένα να δικαιώσουμε τη μνήμη των νεκρών μας και να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια στη διεθνή κοινότητα».