ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2013
Ο Υπουργός
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης
βράβευσε επιστήμονες, αγρότες, συνεταιρισμούς και καινοτόμους επιχειρηματίες
του αγροδιατροφικού τομέα στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΥπΑΑΤ, στην 78η ΔΕΘ
«Εργαλεία για την ανάπτυξη της γεωργίας η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία και οι συμπράξεις καινοτομίας»
Με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στην Ελληνική Γεωργία», την οποία διοργάνωσε το ΥπΑΑΤ, χθες Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.
Ο Υπουργός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, εξήρε το ρόλο της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας στη γεωργία και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως οι τρεις αυτοί τομείς είναι σημαντικά «εργαλεία» που υποστηρίζονται και αξιοποιούνται από το ΥπΑΑΤ και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς αποτελούν «τη μόνη διέξοδο που έχει η χώρα για την ανάπτυξη της γεωργίας, την ενίσχυση της απασχόλησης, την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των γεωργικών προϊόντων».
Ο κ. Τσαυτάρης αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται για την υποστήριξη των συμπράξεων καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα: «Η Ε.Ε και εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε τις λεγόμενες «συμπράξεις καινοτομίας», τα clusters, που θα είναι ένα από τα κύρια εργαλεία στην επόμενη ΚΑΠ προκειμένου να εισαχθούν οι τεχνολογίες, η επιστήμη, η καινοτομία συντονισμένα σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Και μάλιστα απαιτεί η νέα ΚΑΠ και το πρόγραμμα «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βάλουμε σ’ αυτή την αλυσίδα και τον τελικό χρήστη, δηλαδή τον καταναλωτή και μάλιστα να τον κάνουμε καθοδηγητή αυτής της παραγωγικής διαδικασίας».
Από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Τσαυτάρης επανέλαβε ότι το Υπουργείο στηρίζει ενεργά τον τομέα της έρευνας και γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη των 100 ερευνητών στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ όπως είπε αναμένεται και η πρόσληψη ακόμη 140 μεταδιδακτορικών επιστημόνων και ισάριθμων μεταπτυχιακών που θα απασχοληθούν στον τομέα εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας..
Παράλληλα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών και επισήμανε ότι η στροφή που έκανε η χώρα μας στην ποιότητα, με στοχευμένες δράσεις του ΥπΑΑΤ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι εξαγωγές των ελληνικών γεωργικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2013, αυξήθηκαν κατά 10,5%. «Οι εξαγωγές των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων μας, χάρις στη στροφή που έγινε προς την ποιότητα αυξήθηκαν κατά 10,5% μέσα σ’ ένα εξάμηνο. Από τα δέκα κορυφαία προϊόντα που εξάγει αυτός ο τόπος, απ’ όλες τις κατηγορίες προϊόντων, τα πέντε προϊόντα είναι αγροτικά. Η γεωργία ανέκαθεν, σε δύσκολες περιόδους του έθνους μας, απετέλεσε έναν πυλώνα που πάτησε ο τόπος μας για να ορθοποδήσει. Και σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες που περνά σήμερα η χώρα, μπορούμε να ξαναπατήσουμε σ’ αυτό τον πυλώνα και να βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο σε συνεργασία με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, χαιρετισμό απηύθηνε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo κ. Αναστάσιος Τζήκας, ενώ παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Ιατρίδης,, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σ. Χαρουτουνιάν, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Β. Έξαρχος, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ι. Τσιάλτας, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Α. Οφίδης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ, της πανεπιστημιακής κοινότητας και πλήθος κόσμου.
Στη δεύτερη ενότητα της διοργάνωσης. επιστήμονες και ερευνητές τοποθετήθηκαν για τα οφέλη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα που αποφέρουν καινοτόμες πρακτικές στην παραγωγική διαδικασία (γεωργία ακριβείας, εφαρμογές της σύγχρονης γενετικής, γονιδιωματικής τεχνολογίας στην παραγωγή και τον έλεγχο τροφίμων, χρήση καινοτομικής τεχνολογίας στη διαχείριση αγρο-οικοσυστημάτων κ.ά).
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν 11 καινοτόμοι αγρότες, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και επιχειρηματίες, που επέλεξε να βραβεύσει το ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, οι οποίοι μετέφεραν τις εμπειρίες τους για το πως αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές, επενδύουν στις νέες μορφές συνεργατισμού, εφαρμόζουν τη συμβολαιακή γεωργία και προωθούν την οικοτεχνία και την οικογενειακή επιχείρηση, δίνοντας νέα προστιθέμενη αξία σε παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, καθιστώντας τα ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού.
Μάλιστα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά την παρουσίαση των καινοτόμων αγροτών, συνεταιρισμών και επιχειρηματιών ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι όλοι τους προσκεκλημένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τιμηθούν για τη διάκριση και την επιτυχή καινοτόμο επιχειρηματική τους δράση στον αγροδιατροφικό τομέα. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε βράβευση των επιστημόνων και των 11 καινοτόμων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Βραβευθέντες καινοτόμου παραγωγικής διαδικασίας
Αναλυτικότερα ο κ. Τσαυτάρης βράβευσε τον Καθηγητή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Perrotis College κ. Αθανάσιο Γκέρτση και τον Ερευνητή του ΕΚΕΤΑ Δρ. Παναγιώτη Μαδέση για την έρευνά τους στους τομείς της γεωργίας ακριβείας και της γονιδιωματικής τεχνολογίας, αντίστοιχα. Επίσης, ο Υπουργός απένειμε τιμητικές πλακέτες στον κ. Κωνσταντίνο Ζαχαράκη που προωθεί με επιτυχία τον θεσμό «Αστο- αγρότης», τον πρόεδρο της γαλακτοβιομηχανίας Βόλου ΕΒΟΛ, κ. Νικήτα Πρίντζο για τη συμβολαιοποιημένη παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων και τον εκπρόσωπο της εταιρείας AGRIS A.E κ. Θεοχάρη Χριστοδουλίδη για την καινοτόμο παραγωγή προϊόντων λαχανοκομίας και σπορόφυτων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μ. Κορασίδης απέδωσε τιμητικές πλακέτες στον πρόεδρο της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, κ. Αθανάσιο Σωτηρόπουλο για την παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση με σύγχρονες μεθόδους της Κορινθιακής σταφίδας, καθώς και στον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Αγίου Αθανασίου Δράμας κ. Παναγιώτη Αθανασιάδη για τη συμβολαιοποιημένη καλλιέργεια ροδιάς και την επιτυχημένη δράση στη μεταποίηση και εξαγωγή πιστοποιημένου φυσικού χυμού ροδιού.
Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δ. Ιατρίδης βράβευσε τον εκπρόσωπο της οικογενειακής επιχείρησης «Eirini Plomariou Olive Oil» κ. Νικόλαο Καλαμποκά για την ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου.
Τον εκπρόσωπο της οικογενειακής επιχείρησης «Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας» κ. Αθανάσιο Καζάκη που παράγει παραδοσιακά προϊόντα από βιολογικά αμπέλια με διεθνείς διακρίσεις, βράβευσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σ. Χαρουτουνιάν.
Τον εκπρόσωπο της εταιρείας «TUVUNU» κ. Δημήτρη Κρις, μια επιχείρηση που παράγει σε πρωτότυπη συσκευασία ρόφημα με τσάι του βουνού βράβευσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Α. Οφίδης.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Β. Έξαρχος απένειμε τιμητική πλακέτα στην εκπρόσωπο της εταιρείας «Daphnis and Chloe» κ. Ευαγγελία Κουτσοβούλου, μια επιχείρηση που εξειδικεύεται στη συλλογή, διακίνηση και προώθηση αξιόλογων ποικιλιών αρωματικών βοτάνων και καρυκευμάτων.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ι. Τσιάλτας βράβευσε την εκπρόσωπο του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Άγιος Αντώνιος κ. Δέσποινα Ιωαννίδου για την παραγωγή χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας κ. Αναστάσιο Γιακμογλίδη για τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας και συσκευασίας του παραδοσιακού αυτού αγροτικού προϊόντος.
Όλοι οι βραβευθέντες ευχαρίστησαν το Υπουργείο και τον ίδιο τον Υπουργό για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται από επιστήμονες, αγρότες, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις για την παραγωγή και προώθηση καινοτόμων αγροδιατροφικών προϊόντων.