Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2023
Αυγενάκης από Ξάνθη: Γνώση, νέες τεχνολογίες και συλλογική προσπάθεια
που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής
. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα νοικοκυρευτεί. Αρκετά!
Η γνώση, οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στα 13α Βραβεία για τον Αγρότη της Χρονιάς και στο Συνέδριο με τίτλο «Ασυμμετρίες του Χθες, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Νέα Μοντέλα Συνεργασίας στην Αγροτική Παραγωγή». Παράλληλα, εμφανίσθηκε αποφασισμένος να πράξει ό,τι πρέπει για να νοικοκυρευτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να λειτουργεί προς όφελος των αγροτών.
Βασικός στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Γιατί, όπως είπε ο υπουργός, «οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».
Ο ΥπΑΑΤ στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της συνεργασίας στον χώρο της αγροτικής παραγωγής. Στόχος του Υπουργείου είναι η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά την αξία των προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων, στόχος είναι η αύξηση για τα οπωροκηπευτικά από 12% σε 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς στο 60% έως το 2028. «Τα συλλογικά σχήματα, όπως οι συνεταιρισμοί, είναι ένας μοχλός των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας. Με δεδομένο τον μικρό κλήρο της ελληνικής γεωργίας, η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Η ΚΑΠ 2023-2027, όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα. «Η ΚΑΠ, με τις παρεμβάσεις της, θέλει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία, που εδράζεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Συνδέοντάς το με συγκεκριμένα μέτρα, ενδεικτικά να αναφέρω τα 323 εκ ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που περιλαμβάνουν και ποικίλες δράσεις τεχνολογικής αναβάθμισης, όπως γεωργία ακριβείας, τηλεχειρισμός, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αντίστοιχες δράσεις ενισχύονται και στο πλαίσιο άλλων μέτρων. Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα συλλογικά σχήματα, κάτι που φαίνεται και από την πληθώρα μέτρων που αφορούν συνεργασίες παραγωγών. Πέραν του ειδικού μέτρου που υπάρχει, που ενισχύει με 31,2 εκ ευρώ τη σύσταση και ενδυνάμωση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, υπάρχουν και πολλά μέτρα που αφορούν καλλιεργητικά μέτρα, επενδύσεις, προώθηση των προϊόντων και άλλες δράσεις και απευθύνονται σε ενώσεις παραγωγών και συλλογικά σχήματα».
Παράλληλα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του υπουργείου του επισημαίνοντας:
- Τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει πρότυπο για επέκταση του θεσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Δώσαμε όλο τον εαυτό μας βρισκόμενοι επί ένα μήνα στη Θεσσαλία. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Θεσσαλία να βρει τους ρυθμούς και το χαμόγελό της. Το project δεν είναι εύκολο, θα τραβήξει σε χρόνο. Πρέπει να εκπονήσουμε πολιτική νερού και άρδευσης. Με διαφάνεια θα έχουμε Οργανισμούς που θα διαχειρίζονται το νερό με σωστό τρόπο”. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει διαβούλευση για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Νερού.
- Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αυτών που σήμερα χαρακτηρίζονται «μη ασφαλίσιμοι», αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του.
- Τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια, συνέπεια και αξιοπιστία, σωστή και αποτελεσματική διοίκηση που θα εκπληρώνει το σκοπό του για έγκαιρη και διαφανή καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες. «Πρόκειται για μια πικρή ιστορία. Ο οργανισμός αυτός πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί. Θα λειτουργεί σωστά, με διαφάνεια και τα χρήματα θα καταλήγουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Θα κάνουμε τα πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση, έστω και αν χρειαστεί να ματώσουν κάποιοι. Έχουμε χρέος απέναντι στην Κοινότητα να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έχουμε χρέος και προς τους αγρότες γιατί γι’ αυτούς πρέπει να λειτουργούμε. Και κακά τα ψέματα, κάποιοι για καιρό ανέχονταν μια στρεβλή κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι «να σπάσουμε αυγά». Αρκετά πιά».
- Τη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, τα οποία θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας. Τα Τμήματα αυτά θα προσφέρουν γνώση στους αγρότες, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρισθεί ποιοι και πόσο είναι τελικά οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Μπαίνει σειρά και τάξη. Οι αγρότες θα έχουν δικαιώματα στη γνώση που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τους αγρότες».
Κλείνοντας ο ΥπΑΑΤ, με αφορμή την κλιματική κρίση, τόνισε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και οφείλουμε όλοι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «η γη πρέπει να μείνει ζωντανή. Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε στο πλευρό μας».
Σε συζήτηση που ακολούθησε ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ καινοτομίας και υλοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας που γίνεται και χρηματοδοτείται, συνήθως, από κοινοτικούς πόρους. Εξήρε τη συμβολή της ΕΘΕΑΣ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι «στα ζόρια φαίνεται πόσο πατριώτες είμαστε».
Αναφερόμενος στα συνεργατικά σχήματα είπε ότι με νομοσχέδιο που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, θα κινητροδοτηθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι Διεπαγγελαματικές, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.
Το Συνέδριο οργάνωσαν η εφημερίδα Agrenda και η Tsomokos Communications, στην Ξάνθη.
Επίσκεψη στη ΣΕΚΕ
Στη συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκε την Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της για την πορεία της Ένωσης και τις επενδύσεις της σε Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρειο Μακεδονία και Τουρκία.
Η ΣΕΚΕ εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες και τα διαθέτει στις μεγαλύτερες βιομηχανίες καπνού σε όλο τον κόσμο, στηρίζοντας αποτελεσματικά τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται.
Παράλληλα με τον τομέα καπνού, τα τελευταία χρόνια, έχει διευρύνει τη δραστηριότητά της και στον τομέα των τροφίμων, διαθέτοντας στη διεθνή αγορά προϊόντα ελαιολάδου και χυμό ροδιού.