Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2023
Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου και στον αγροδιατροφικό τομέα-
Κοινές δράσεις για την αύξηση του Γεωργικού αποθεματικού και τη δημιουργία Ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων
Συνάντηση Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας και Κύπρου, Λευτέρη Αυγενάκη και Πέτρου Ξενοφώντος
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο συναντήθηκε το απόγευμα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρο Ξενοφώντος.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα έγινε συζήτηση για την αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού και την ανάγκη ύπαρξης μόνιμου Ταμείου στήριξης των χωρών που υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ενώ ο Κύπριος υπουργός χαρακτήρισε την εμπειρία του από την επίσκεψή του στη Θεσσαλία συγκλονιστική.
Επιπλέον, συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με διάφορα ακαδημαϊκά κρατικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας στους τομείς της γεωργικής εκπαίδευσης, της έξυπνης γεωργίας και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη γεωργία και σε θέματα βιολογικής γεωργίας. Επισημάνθηκε ότι η συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας θεωρείται ωφέλιμη και η διεύρυνσή της στοχεύει στη διάχυση της γνώσης σε γεωργούς, μέσω της οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα οποία θα συμμετέχουν ως εκπαιδευτές ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με δεδομένες τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πάταξη του φαινομένου βαφτίσματος ελληνικών γεωργικών προϊόντων ως κυπριακά. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μετά από σχετικές καταγγελίες Κύπριων εμπόρων πατατών κατανάλωσης και οργανωμένων συνόλων, απέστειλε σχετικό υλικό προς την αρμόδια αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας. Στόχος είναι ο εντοπισμός και η πάταξη του φαινομένου του βαφτίσματος πατατών προέλευσης Ελλάδας, Αιγύπτου και ενδεχομένως άλλων χωρών ως κυπριακές και η διάθεσή τους στην αγορά της Ελλάδας.
Καίριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν τα θαλάσσια ξενικά είδη, δηλαδή τα θαλάσσια είδη που, λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, βρίσκονται εκτός των ορίων της ιστορικά φυσικής τους γεωγραφικής κατανομής, καθώς αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και για την Ελλάδα, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.
Τέλος, συμφωνήθηκε η συνέχιση της στενής συνεργασίας που ήδη υπάρχει σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, για τη διαμόρφωση πολιτικών και προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών, όπως επίσης και η ενδυνάμωσή της σε διμερές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του Προγράμματος Συνεργασίας, στη βάση της Συμφωνίας των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για συνεργασία στο αγροτικό τομέα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1991, σε θέματα αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων.
Η επίσημη επίσκεψη του κ. Αυγενάκη ολοκληρώνεται αύριο, 11 Νοεμβρίου 2023, όπου θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στον Αγρό με τίτλο: «Τρόοδος, η αγρότισσα της υπαίθρου και το μέλλον της Κυπριακής αγροτικής οικονομίας».
Μετά τη συνάντηση Κύπριος υπουργός, Πέτρος Ξενοφώντος αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψη στη Θεσσαλία και δήλωσε:
«Ήταν συγκλονιστική η εμπειρία μας στη Θεσσαλία. Να είστε σίγουρος ότι θα είμαστε πάντα δίπλα στην Ελλάδα. Δίπλα στους αγρότες, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια ζημιά. Και όπως είπαμε και σήμερα θα φροντίσουμε να υπάρξουν κοινές δράσεις στην ΕΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα Ταμείο το οποίο θα στηρίζει αυτές τις περιπτώσεις που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. Η συνεργασία μας σήμερα ήταν πολύ σημαντική».
Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη στη Θεσσαλία, είπε ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Δώσαμε κουράγιο, δύναμη, μοιράσαμε αισιοδοξία. Αλλά κυρίως επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη που όλοι μας ως κράτη μέλη της ΕΕ υπηρετούμε με ευλάβεια. Αντίστοιχη αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει προς κάθε κράτος μέλος που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα».
Ο ΥπΑΑΤ είπε ότι πρέπει να μετατρέψουμε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που προκάλεσε η καταστροφή σε ευκαιρία. «Ως ευκαιρία για να δουλέψουμε και να συντονίσουμε τα βήματά μας ώστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να κινηθεί άμεσα, δυνατά, σωστά, να ενεργοποιήσει και να οργανώσει μηχανισμό αντιμετώπισης αντίστοιχων κρίσεων με ένα Ταμείο πολύ πιο πλούσιο. Φαίνεται τελικά ότι τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί και καταλήγουν στο Ταμείο του Γεωργικού Αποθεματικού δεν επαρκούν, όπως εξελίσσονται τα πράγματα και οι καταστάσεις. Πρέπει, επίσης και οι μηχανισμοί απορρόφησης τέτοιων προγραμμάτων να απλοποιηθούν για να έχουμε μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Να μη κολλάμε στο μηχανισμό γραφειοκρατίας που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την ΕΕ και να μπορούμε άμεσα να ενεργοποιούμε μηχανισμούς, να υλοποιούμε προγράμματα και να αντλούμε χρηματοδοτήσεις που έχουν ήδη καταλήξει στις χώρες μας. Και βέβαια εμείς είμαστε υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η Κροατία και έχει τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου να έχουμε ένα περιθώριο 2% ή 3%, της ΚΑΠ που καταλήγει σε κάθε κράτος μέλος για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Μιλήσαμε και για τα θέματα της αλιείας που μας απασχολούν ως μεσογειακές χώρες, αλλά και για θέματα γεωργίας. Κάναμε μια καλή αρχή, ώστε συντονισμένα και σε επίπεδο Βρυξελλών και σε διμερές επίπεδο, με τους Οργανισμούς που έχουμε υπό την εποπτεία μας, αλλά και με MOU που αν χρειαστεί θα επικαιροποιηθεί άμεσα, όπως συμφωνήσαμε. Τα χαρτιά δεν βάζουν τους όρους. Οι όροι μπαίνουν από τη βαθιά φιλία και τη βαθιά σχέση που μας συνδέει. Είμαστε ελληνισμός αδιαίρετος, αγαπημένος και πάνω από όλα και οι δύο αγαπούμε αυτό που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε: Τον αγρότη, την αγρότισσα».
Σε ερώτηση που ετέθη στον Πέτρο Ξενοφώντος για το Ταμείο που προτείνεται, ο Κύπριος υπουργός είπε:
«Το Γεωργικό Αποθεματικό για όλη την ΕΕ σήμερα είναι 450 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν είναι αρκετό. Το είδαμε πρόσφατα με τις πλημμύρες στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό θα εργαστούμε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, αλλά και τη Βουλγαρία, την Κροατία και άλλες χώρες, ώστε αυτό το ποσό να αυξηθεί. Θα δούμε πώς θα το μεθοδεύσουμε, για να υπάρχει ένα Ταμείο που να μπορεί άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς πολύ γραφειοκρατία, να μπορούμε να αντλούμε χρηματοδότηση και να δίνουμε χρήματα σε αυτούς που έχουν πληγεί από καταστροφή. Χθες είδαμε ένα τυροκομείο που είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Ήταν μια εμπειρία συγκλονιστική. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορεί αυτός ο κόσμος να ξεκινήσει και να επαναδραστηριοποιηθεί από την αρχή».