ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

typos140413Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απηύθυνε ομιλία στην ημερίδα με θέμα «Ο ελληνικός αγροδιατροφικός κλάδος, βάση για την ανάπτυξη της εθνικής εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας», που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου MONEY SHOW, στη Θεσσαλονίκη.


Ο 
κ. Χαρακόπουλος, στην ομιλία του, υπογράμμισε τα εξής:

  • Η οικονομική κρίση δεν περιορίζεται στα στενά όρια ενός κράτους, ούτε αφορά αποκλειστικά τις χώρες του νότου. Αντιθέτως, σχετίζεται με το σύνολο της ΕΕ. Αν δεν κερδίσουμε αυτή τη σκληρή μάχη σε όλη την Ευρώπη θα υπάρξουν μόνον ηττημένοι – και πρώτα όλοι οι λαοί που ενστερνίστηκαν το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης, μιας Ευρώπης της προόδου και της αλληλεγγύης.
  • Η κυβέρνησή μας πέτυχε:
    • την άρση της αβεβαιότητας για την παραμονή στο ευρώ,
    • την εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας και την προώθηση τομών, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί η οικονομία και
    • τη διαμόρφωση των συνθηκών που επιτρέπουν στους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να τολμήσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σκέψεις πρωτότυπες και κερδοφόρες.
  • Η στρατηγική της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης για την Ανάπτυξη στοχεύει, πρωτίστως, στην ανασυγκρότηση και ενίσχυση παραγωγικών κλάδων, που πιστεύουμε ότι μπορούν να δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη γενική ανάκαμψη.
  • Η πρωτογενής μας παραγωγή έχει σημαντικές δυνατότητες, τις οποίες οφείλουμε με σωστό σχεδιασμό και σκληρή δουλειά, να αξιοποιήσουμε ώστε να δώσουμε διέξοδο στις εν υπνώσει δυνάμεις της υπαίθρου.
  • Επιθυμούμε να καταστήσουμε την αγροτική μας παραγωγή πυλώνα ανάπτυξης της περιφερειακής και εθνικής οικονομίας. Να συνδεθεί αποτελεσματικά η πρωτογενής μας παραγωγή με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
  • Θέλουμε να καταστήσουμε την ελληνική αγροδιατροφική παράδοση ένα πολιτισμικό αγαθό προς εξαγωγή με ισχυρή παρουσία στο διεθνές περιβάλλον. Με ταυτότητα, τα ποιοτικά, ασφαλή, ελληνικά, αγροτικά προϊόντα θα κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στις αγορές.
  • Βρεθήκαμε και στο παρελθόν σε δυσχερή θέση. Η γεωργία και η κτηνοτροφία συνέβαλαν τότε καθοριστικά στην ανόρθωση της οικονομίας μας. Τα καταφέραμε τότε, θα τα καταφέρουμε και σήμερα. Με μια ποιοτική, ασφαλή και εξωστρεφή αγροτική παραγωγή στη διάθεσή μας, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε.


Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση ολόκληρης της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού:

«Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για την τιμητική πρόσκληση, που μου δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθώ σε ένα ιδιαίτερα εκλεκτό ακροατήριο.

Δράσεις, όπως η δική σας,

  • ενισχύουν την, απαιτούμενη σήμερα περισσότερο από ποτέ αναπτυξιακή δυναμική του τόπου,
  • συνιστούν οδοδείκτη για την έξοδο από το τέλμα της οικονομικής κρίσης,
  • δίνουν ώθηση στη συνεργασία μεταξύ δύο καλών γειτόνων, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, ώστε αυτή να γίνει πιο πλατιά προς αμοιβαίο όφελος των λαών μας.

Θεωρούμε, λοιπόν, ως ελληνική κυβέρνηση ότι οι άριστες σχέσεις των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα, όπως και η γόνιμη συμπόρευση με τον ιταλικό λαό, επιβεβαιώνονται τόσο με τη συνδιοργάνωση του αποψινού forum όσο και με σειρά συνεργασιών, όπως η πρόσφατη λίαν σημαντική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, για τη δημιουργία του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipe).

Κυρίες και κύριοι,
Η οικονομική κρίση, όπως αποδείχθηκε, δεν περιορίζεται στα στενά όρια ενός κράτους, ούτε αφορά αποκλειστικά τις χώρες του νότου, όπως διάφοροι διατείνονται.

Αντιθέτως, σχετίζεται με το σύνολο της ΕΕ. Κι αν δεν κερδίσουμε αυτή τη σκληρή μάχη σε όλη την Ευρώπη θα υπάρξουν μόνον ηττημένοι – και πρώτα όλοι οι λαοί που ενστερνίστηκαν το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης, μιας Ευρώπης της προόδου και της αλληλεγγύης.

Για να νικήσουμε, όμως, απαιτείται άμεσα κοινή δράση, όλων, πέρα από στενούς μικρο-υπολογισμούς, ώστε όλοι μαζί να αρθούμε πάνω από τις παθογένειες, που μας κληρονόμησε το χθες, να αλλάξουμε το σήμερα και να κερδίσουμε το αύριο.

Στην Ελλάδα, η στρατηγική της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης για την Ανάπτυξη στοχεύει, πρωτίστως, στην ανασυγκρότηση και ενίσχυση παραγωγικών κλάδων, που πιστεύουμε ότι μπορούν να δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη γενική ανάκαμψη. Τομείς, όπως η γεωργία, η ναυτιλία, η ενέργεια και ο τουρισμός, εφόσον ολοκληρώσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορούν να κάνουν τη θετική διαφορά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια παράδοση που διαθέτουμε.

Ιδιαίτερα, η πρωτογενής μας παραγωγή έχει σημαντικές δυνατότητες. Δυνατότητες, τις οποίες οφείλουμε με σωστό σχεδιασμό και σκληρή δουλειά, να αξιοποιήσουμε ώστε να δώσουμε διέξοδο στις εν υπνώσει δυνάμεις της υπαίθρου.

Προσβλέπουμε στην προώθηση της περιφέρειας στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μοντέλου που φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε.

Πιστεύουμε ότι μέσω της ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας μπορούμε να θέσουμε ταυτοχρόνως σε κίνηση τις μηχανές των συμπληρωματικών επιχειρηματικών δράσεων.
Διότι η πρωτογενής παραγωγή δρα και επιδρά σε πολλαπλά επίπεδα.

Το πολύτιμο προϊόν της γης μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και των επιχειρηματικών ευκαιριών:

  • στην ενέργεια,
  • τον τουρισμό,
  • τον πολιτισμό και φυσικά
  • τη βιομηχανία τροφίμων.

Ασφαλώς, η αύξηση του ποσοστού της αυτάρκειας των διατροφικών αναγκών της χώρας είναι ο πρώτος μας στόχος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγροτική παραγωγή είτε στοχεύει σε διατροφικές ανάγκες είτε επεκτείνει το πεδίο δράσης της στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα, απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι πάντα η ποιότητα.

Πρωτογενής παραγωγή, που στερείται ποιοτικών χαρακτηριστικών:

  • δεν έχει ελπίδες στην παγκοσμιοποιημένη αγορά,
  • δεν μπορεί να σταθεί στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον,
  • δεν είναι ικανή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Οι καταναλωτές επιζητούν τα προϊόντα που αγοράζουν και ιδιαίτερα τα αγροδιατροφικά να έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και προπαντός να είναι ασφαλή. Με μια λέξη, επιλέγουνε τρόφιμα με ταυτότητα. Απαιτούν να ξέρουν τι τρώνε. Για τον καταναλωτή, η ταυτότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων συνοψίζεται στην ποιότητα και στην ασφάλεια. Ο καταναλωτής αναζητά και επιζητά το επώνυμο αγροδιατροφικό προϊόν.

Μόνο έτσι, με ταυτότητα, τα ποιοτικά, ασφαλή, ελληνικά, αγροτικά προϊόντα θα κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στις αγορές.

Μόνο έτσι θα αποκτήσουν την εξωστρέφεια που επιζητούμε ώστε να ανατραπεί το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, ιδιαίτερα στα ζωοκομικά προϊόντα. Ήδη, τα επώνυμα ποιοτικά μας προϊόντα κερδίζουν όλο και περισσότερο τις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον προϋποθέσεις για μια ισχυρή ταυτότητα αποτελούν:

  • η τυποποίηση του προϊόντος και
  • η αναγραφή της χώρας προέλευσης ή του τόπου παραγωγής.

Όσο καλό και ποιοτικό και αν είναι ένα αγροδιατροφικό προϊόν, δίχως τυποποίηση δε θα είναι αναγνωρίσιμο και επομένως επιλέξιμο από τους καταναλωτές.

Επιπροσθέτως, η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων επιφέρει πρόσθετα κέρδη στους παραγωγούς, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας, άμεσες ή έμμεσες.

Στους άμεσους στόχους μας στο ΥπΑΑΤ έχουμε προτάξει την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας, που θα διατηρήσει την πρόσθετη αξία του αγροτοδιατροφικού προϊόντος στον τόπο μας, ώστε να την καρπώνονται οι Έλληνες παραγωγοί, που μοχθούν στη γη και τα ζώα.
Θεωρούμε ότι η καθετοποίηση της πρωτογενούς μας παραγωγής είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Το ΥπΑΑΤ στηρίζει, στο μέτρο του δυνατού την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Προς την κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύσταση του ταμείου δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας».

Με κεφάλαιο πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ, θα διευκολύνει τη ρευστότητα που χρειάζονται ιδιαίτερα οι αγρότες, που θα υλοποιήσουν σχέδια βελτίωσης και όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης.

Ταυτόχρονα προτρέπουμε τους Έλληνες παραγωγούς να υιοθετήσουν μεθόδους συμβολαιακής γεωργίας, ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος τόσο των αγροτών και κτηνοτρόφων όσο και των μεταποιητών.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στη σημασία της σωστής οργάνωσης των παραγωγών σε συνεταιριστικές οργανώσεις, ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις, ούτως ώστε να επιτευχθούν στόχοι, τους οποίους ο μεμονωμένος παραγωγός δυσκολεύεται να πετύχει.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι σε:

  1. Οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού-μεταποιητή ή παραγωγού-καταναλωτή, καθώς υπάρχει οργανωμένος φορέας που εντάσσεται στην αγροδιατροφική αλυσίδα και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις και να λύσει τυχόν προβλήματα.
  2. Αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών με τους αγοραστές και τους μεταποιητές.
  3. Μείωση του κόστους παραγωγής με την αγορά των αγροτικών εφοδίων σε μεγάλες ποσότητες σε μειωμένη τιμή και κατά συνέπεια προσφορά ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.
  4. Αύξηση της προσφερόμενης ποσότητας αγροδιατροφικών προϊόντων στην αγορά και πληρέστερη κάλυψη των αναγκών.

Η επίτευξη των ανωτέρω στόχων είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη σωστή βάση ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο. Μόνο με την ορθολογική οργάνωση θα δημιουργήσουμε ευνοϊκές προϋποθέσεις για μια εξωστρεφή, ελληνική, αγροτική παραγωγή.

Επιπροσθέτως μπορούμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των προϊόντων μας τονίζοντας τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά τους.

Η ταυτότητα του αγροδιατροφικού προϊόντος αναβαθμίζεται όταν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Παραδοσιακό Προϊόν ή προϊόν Βιολογικής Γεωργίας.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η φέτα ΠΟΠ, της οποίας ο τζίρος ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι νομίζω σε όλους σαφές ότι χρειαζόμαστε και άλλα τέτοια πετυχημένα προϊόντα, όπως η φέτα, που αποτελούν τους προπομπούς της ελληνικής αγροδιατροφικής παραγωγής στις ξένες αγορές. Λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός, ώστε να ανοίξουν οι αγορές αυτές και στα υπόλοιπα ελληνικά γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, καθώς κερδίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Η προώθηση των ποιοτικών, ασφαλών αγροδιατροφικών μας προϊόντων αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ. Προσφάτως, μάλιστα, στις 10/4/2013 εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 4 επιπλέον ελληνικά Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία αφορούν σε προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά φρούτα-λαχανικά και κρέας, με προορισμό την εσωτερική αγορά και τρίτες χώρες. 
Με την αξιοποίηση των εργαλείων προβολής και προώθησης των προϊόντων μας, που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. κάνουμε συντονισμένες ενέργειες, ώστε η πρόσβασή τους να καθίσταται ευκολότερη και εν συνεχεία η παρουσία τους μονιμότερη.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των πρόσφατων Προγραμμάτων Ενημέρωσης και Προώθησης που προανέφερα, βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης άλλα 23, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 77 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν επιδιώκουμε ένα απλό πέρασμα από αυτές τις αγορές. Τουναντίον θέλουμε να καταστήσουμε την ελληνική αγροδιατροφική παράδοση ένα πολιτισμικό αγαθό προς εξαγωγή με ισχυρή παρουσία στο διεθνές περιβάλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων συμβάλλουν στην ανατροπή του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου σε αγροτικά προϊόντα και στη βελτίωση του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Κυρίες και κύριοι,
Επιχειρώντας μια σύντομη επισκόπηση των βασικών μεγεθών της αγροτικής οικονομίας τα τελευταία έτη παρατηρούμε ότι το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της Ελλάδος κινείται σε θετική τροχιά, καθώς το έλλειμμα μειώνεται.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία του δωδεκάμηνου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο 12μηνο του 2011 η μείωση των εισαγωγών κατά 3,0% και η παράλληλη αύξηση των εξαγωγών κατά 15,2% είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος στα αγροτικά προϊόντα κατά 44,9%.

Σε απόλυτα μεγέθη, μιλούμε για μείωση του ελλείμματος κατά 878,8 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2011. Το έλλειμμα, δηλαδή, από σχεδόν 2 δις περιορίστηκε περίπου στο μισό, στο 1,078 δις ευρώ. Είναι ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ελλείμματος στα αγροτικά προϊόντα στην 12ετή περίοδο 2000-2011, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι στιγμής.

Αξίζει να σημειωθεί η σοβαρή μείωση σημαντικών εμπορικών ελλειμμάτων σε επίπεδο έτους στις κατηγορίες:

  • των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 20,5%,
  • των δημητριακών και των παρασκευασμάτων τους κατά 34,3% και
  • των ποτών κατά 41,2%.

Την ίδια στιγμή με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση του εμπορικού πλεονάσματος στις βασικές εξαγωγικές μας κατηγορίες:

  • των ψαριών και των παρασκευασμάτων τους κατά 27,6%,
  • των φρούτων και λαχανικών κατά 37,5%,
  • του καπνού και των προϊόντων καπνού κατά 57,7%,
  • των φυσικών υφαντικών ινών (κυρίως βαμβάκι) κατά 83,8% και
  • των ελαίων και λιπών (εδώ υπάγεται και το ελαιόλαδο) κατά 131%.

Επίσης, άξιο παρατήρησης είναι το γεγονός ότι το εμπορικό πλεόνασμα στα Φρούτα και Λαχανικά, αξίας 1,124 δις. ευρώ, έφτασε από μόνο του να υπερκεράσει το εμπορικό έλλειμμα στα κρέατα, αξίας περίπου 1,079 δις ευρώ το 2012.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, μια δυναμική στον εξαγωγικό κλάδο των φρούτων και των λαχανικών, ικανή να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την ελλειμματική ζωοκομική παραγωγή.

Φυσικά, αυτή η εξισορρόπηση δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, αλλά αντιθέτως να μας προβληματίζει. Μας ωθεί να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και να στηρίξουμε του Έλληνες κτηνοτρόφους, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, λάβαμε μέτρα:

  • τόσο για την ενίσχυση της ρευστότητας των κτηνοτρόφων με την ενεργοποίηση των κρατικών ενισχύσεων de minimis,
  • όσο και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου. Απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ ρυθμίζουμε και το πρόβλημα των προσωρινών σταυλικών εγκαταστάσεων προχωρώντας στη νομιμοποίησή τους υπό προϋποθέσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων κτηνοτρόφων είναι μετακινούμενοι και η εκτατική κτηνοτροφία σε φυσικά βοσκοτόπια συνοδεύεται από μια σειρά ποιοτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν τα ζωοκομικά της προϊόντα, είναι πολύ σημαντική η ενίσχυσή της.

Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, βελτιώνεται ο ορισμός των βοσκοτόπων, που συνδέεται με την επιλεξιμότητα των εκτάσεων στις άμεσες ενισχύσεις.

Πλέον λαμβάνεται υπόψη η μεσογειακή ιδιομορφία και λογίζεται ως βοσκότοπος και η ξυλώδης βλάστηση. Γεγονός που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη της εκτατικής κτηνοτροφίας. Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, όπου μεγάλες εκτάσεις κινδύνευαν να βρεθούν εκτός ενισχύσεων, προκαλώντας απώλεια σημαντικών πόρων για την κτηνοτροφία.

Αξιοποιούμε, λοιπόν, κάθε μέσο για τη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου όχι μόνο για την ανατροπή του αρνητικού αγροτικού ισοζυγίου αλλά και γιατί η οικονομική ανάπτυξη χωρών, όπως η Κίνα και η Ρωσία, δημιουργεί ευκαιρίες.

Η αύξηση της ζήτησης, στις χώρες αυτές, για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το λάδι και τα φρούτα, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη διείσδυση και των ποιοτικών ζωοκομικών μας προϊόντων.

Στην προσπάθειά μας να πετύχουμε, το ταχύτερο δυνατόν, την έξοδο μας από την κρίση, οφείλουμε να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία.

Κυρίες και κύριοι,
Η κρίση που βιώνουμε όλοι μας είναι πρωτόγνωρη.
-  Όχι μόνο γιατί καλούμαστε να κάνουμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αλλαγές, που έπρεπε να είχαμε δρομολογήσει και υλοποιήσει εδώ και χρόνια, 
-  όχι μόνο γιατί τα οικονομικά μεγέθη που διαχειριζόμαστε είναι τεράστια,
- αλλά διότι ίσως για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία μας, η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία χαρακτηρίζουν το δημόσιο λόγο, ενώ το μέλλον σκιαγραφείται με μελανά χρώματα.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και στις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές, η ελπίδα μας ήταν πιο φωτεινή, πιο ζωντανή.

Σήμερα, το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι τόσο η μείωση των ελλειμμάτων και η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς μέσω της εξασφάλισης της εκταμίευσης των δόσεων, όσο:

  • η άρση της αβεβαιότητας για την παραμονή στο ευρώ,
  • η εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας και η προώθηση τομών, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί η οικονομία και
  • η διαμόρφωση των συνθηκών που επιτρέπουν στους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να τολμήσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σκέψεις πρωτότυπες και κερδοφόρες.

Έχουμε το δυναμικό. Έχουμε τη γη, τους ανθρώπους, που είτε εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, είτε τώρα στρέφονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία επενδύοντας σε ποιοτικά και ασφαλή αγροδιατροφικά προϊόντα.

Δημιουργούμε το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον, ενισχύουμε, στο πλαίσιο πάντα της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη μεταποιητική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα.

Επιθυμούμε να καταστήσουμε την αγροτική μας παραγωγή πυλώνα ανάπτυξης της περιφερειακής και εθνικής οικονομίας. Να συνδεθεί αποτελεσματικά η πρωτογενής μας παραγωγή με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε. Η ελληνική ύπαιθρος προσφέρει ευκαιρίες. Δεν πρέπει να μας πτοήσουν οι δυσκολίες.

Βρεθήκαμε και στο παρελθόν σε δυσχερή θέση. Η γεωργία και η κτηνοτροφία συνέβαλαν τότε καθοριστικά στην ανόρθωση της οικονομίας μας. Τα καταφέραμε τότε, θα τα καταφέρουμε και σήμερα. Με μια ποιοτική, ασφαλή και εξωστρεφή αγροτική παραγωγή στη διάθεσή μας, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε. 
Σας ευχαριστώ».