ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 03 Απριλίου  2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενίσχυση τριών εργαστηρίων μέσω του Μέτρου 3.1 του Ε.Π.ΑΛ. 2007-2013      

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στo πλαίσιο του Μέτρου 3.1        «Συλλογικές Δράσεις» (Μέτρα Κοινού Ενδιαφέροντος) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (Ε.Π.ΑΛ.) 2007-2013, αξιοποιεί κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την ενίσχυση τριών εργαστηρίων ελέγχου της ποιότητας και της ασφάλειας των αλιευμάτων. Με τους πόρους εκτιμάται ότι τα τρία εργαστήρια θα προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό, την πιστοποίηση και τη διαπίστευσή τους.

Ειδικότερα, ύστερα από την αποδοχή των προτεινόμενων όρων υλοποίησης, από τους  Δικαιούχους Φορείς, εντάσσονται στο Μέτρο 3.1 του Ε.Π.ΑΛ 2007-2013 τα παρακάτω έργα:

  1. Εκσυγχρονισμός, εξοπλισμός και πιστοποίηση του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον έλεγχο της ποιότητας  και της ασφάλειας των αλιευμάτων.
  2. Βελτίωση υποδομής και διαπίστευση του Τμήματος Παθολογίας Υδρόβιων Οργανισμών – Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Ασθενειών Δίθυρων Μαλακίων Ελλάδας & Κύπρου, του Ινστιτούτου Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης, Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  3. Εκσυγχρονισμός Εργαστηρίου Διατροφής, Ποιότητας και Ιχθυοπαθολογίας του Ινστιτούτου Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προαναφερόμενων έργων ανέρχεται σε 1.020.000 € (75% κοινοτική συμμετοχή και 25% από εθνικούς πόρους).

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του ευαίσθητου τομέα της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων και αξιοποιώντας τους πόρους του Ε.Π.ΑΛ 2007-2013, ενισχύει δημόσιους φορείς επιφορτισμένους  με διαδικασίες ελέγχου και προαγωγής της ποιότητας και ασφάλειας των αλιευτικών προϊόντων. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων ελέγχου των γεωργικών προϊόντων, έχοντας ως γνώμονα την υποστήριξη της ποιότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και την διασφάλιση των καταναλωτών».