Αθήνα, 9 Ιουνίου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος στο επίκεντρο της συνάντησης
του ΥφΑΑΤ Σίμου Κεδίκογλου, με τον ειδικό απεσταλμένο του
Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας
Την αμέριστη στήριξη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στις εργασίες της επικείμενης Συνόδου Κορυφής «One Ocean» το 2024, έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Olivier Poivre D’Arvor.
Ο Γάλλος απεσταλμένος επισκέφθηκε τον ΥφΑΑΤ στο πλαίσιο σημαντικών συναντήσεων και επαφών που πραγματοποιεί με προσωπικότητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την προώθηση της υποψηφιότητας της Γαλλίας για τη διοργάνωση της επόμενης διάσκεψης για θέματα αλιείας και προστασίας των ωκεανών.
Στη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναφορικά με την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των ιχθυαποθεμάτων με παράλληλη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Ο κ. D’Arvor ενημερώθηκε διεξοδικά για τους τομείς
και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τις ελληνικές θάλασσες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Μεσόγειο, με ορίζοντα το 2030.
Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε πως υπάρχει κοινή αντίληψη και συμφέρον για την καλύτερη προστασία και τόνωση των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, η οποία έχει πληγεί από την υπεραλίευση. Αναφέρθηκε και στην ειδική στρατηγική για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Ο κ. Poivre D’Arvor έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινή πρωτοβουλία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού για την ανάπτυξη και προώθηση του αλιευτικού τουρισμού, που αποτελεί μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους αλιείς με οφέλη στην τόνωση του τουρισμού και της εθνικής και τοπικής οικονομίας. Ο ΥφΑΑΤ μίλησε επίσης και για το διττό σκοπό του προγράμματος «Αμοργόραμα», που περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτική και ουσιαστική επαφή.