EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 03 Ιουνίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Γ. Γεωργαντάς: Το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να στηρίζεται στο
τρίπτυχο «περιβάλλον - καινοτομία- ανταγωνιστικότητα»

. Ομιλία του ΥπΑΑΤ σε εκδήλωση του ΕΛΓΟ στη Θέρμη ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα με βάση την επιστημονική γνώση και έμφαση στo τρίπτυχο περιβάλλον-καινοτομία-ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις της νέας εποχής, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε εκδήλωση του ΕΛΓΟ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές περιβαλλοντικές ερευνητικές δράσεις του Οργανισμού και εγκαινιάστηκαν δύο νέες δομές.

Η εκδήλωση έγινε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου.

Για την υλοποίηση αυτού του νέου μοντέλου, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ είναι:

  1. Η ανάπτυξη δράσεων κυκλικής οικονομίας
  2. Η ανάπτυξη και παραγωγική προώθηση οικοκαινοτόμων λύσεων βασισμένων στη φύση
  3. Η στήριξη της ενεργειακής μετάβασης με ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας από γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα και βιομάζα
  4. Η ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης νερού και στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, όπως οι πυρόπληκτες εκτάσεις
  5. Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας
  6. Η ενίσχυση της συνεργασίας, ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς η κλιματική κρίση δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και χρέος της πολιτείας είναι να θωρακίσει τον πρωτογενή τομέα, καθώς αυτός πλήττεται περισσότερο από άλλους τομείς της οικονομίας.

Στις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας αυτή την περίοδο, ο κ. Γεωργαντάς συμπεριέλαβε  την υποβάθμιση των εδαφικών πόρων με εντεινόμενα φαινόμενα ερημοποίησης, τον περιορισμό της διαθεσιμότητας και τη ρύπανση υδατικών πόρων, τη μείωση της βιοποικιλότητας, και ιδιαίτερα την απώλεια και υποβάθμιση παραγωγικών εκτάσεων λόγω φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές που εκδηλώνονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον  και υπενθύμισε το ηθικό χρέος όλων μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον τουλάχιστον ίδιο με εκείνο που παραλάβαμε από τους γονείς μας.

.