ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε την 8η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα του ΥπΑΑΤ για τους βοσκοτόπους με θέμα «Ελληνικοί βοσκότοποι-Νέα ΚΑΠ, Ορεινή Ελλάδα και Ελληνική Κτηνοτροφία».

Maximos omilia voskotopoi ZootechniaΣτο χαιρετισμό του, αναφερόμενος στην έκβαση των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε ως «διαπραγματευτική επιτυχία» την εξασφάλιση από την κυβέρνηση, για τη χώρα μας, πόρων, ύψους 18,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-20.

Ενώ συνέχισε επισημαίνοντας ότι: «παρά τις μεμψιμοιρίες κάποιων που επιμένουν να αναλώνονται σε ανέξοδη κριτική, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που πέτυχε μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, σε σχέση με την αρχική εισήγηση της Κομισιόν και η μόνη χώρα, που αναφέρεται στα συμπεράσματα, ότι από το 2016 μπορεί να εισπράξει άλλα 2 δισ., λόγω της ύφεσης των τελευταίων πέντε χρόνων».

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός κάλεσε τους αγρότες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα και να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να σχεδιάσουν μαζί την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Χαρακτηριστικά σε δήλωσή του σημείωσε ότι:
«Οι αγρότες έχουν τα δίκια τους. Η χώρα όμως βρίσκεται στο «καλαπόδι» του μνημονίου. Θέλω να ζητήσω από τους αγρότες να κατανοήσουν ότι εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, κάθε δυνατότητα που είχαμε για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά τους. Να τους καλέσω να αποχωρήσουν από τους δρόμους και να έρθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση για να σχεδιάσουμε μαζί το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

Ενώ ειδικά για το ζήτημα των βοσκοτόπων παρουσίασε τα προβλήματα στη διαχείριση τους, τις δράσεις του ΥπΑΑΤ για την επίλυσή τους αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες που απορρέουν από την αειφόρο διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία των νομευτικών πόρων της χώρας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής:
maximos zootechnia«Ένας από τους σημαντικότερους πόρους της ελληνικής υπαίθρου είναι οι φυσικοί βοσκότοποι. Η παραδοσιακή μορφή αιγοπροτοβατοτροφίας και αγελαδοτροφίας, με την απευθείας βόσκηση προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Σε οικονομικό επίπεδο η απευθείας βόσκηση των φυσικών λιβαδιών μειώνει το κόστος διατροφής των ζώων. Παράλληλα, η βόσκηση συμβάλλει ουσιαστικά στην υγιεινή των ζώων, ενώ επιπλέον επιδρά θετικά στην ποιότητα των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων. Η ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής και η ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων θα δώσει στην ελληνική κτηνοτροφία σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.
Η στροφή των καταναλωτικών προτιμήσεων σε προϊόντα βιολογικής και ολοκληρωμένης κτηνοτροφίας και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας των τροφίμων, παρά τις πιέσεις για χρήση γενετικά τροποποιημένων δημιουργούν ένα περιβάλλον αυξημένης ζήτησης για ποιοτικά προϊόντα, όπως αυτά της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Ειδικά η εκτατική αιγοπροβατοτροφία και βοοτροφία διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να κερδίσουν τις προτιμήσεις των Ελλήνων, Ευρωπαίων και ξένων καταναλωτών που αναζητούν την ποιοτική, αυθεντική γεύση της παράδοσης.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές και την υποβάθμιση της ποιότητας της ελληνικών ζωοκομικών προϊόντων. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις αυτόχθονες φυλές ζώων που είναι προσαρμοσμένες στο ελληνικό τοπίο, ιδιαίτερα στα ορεινά και ημιορεινά βοσκοτόπια και αποτελούν το άλφα και το ωμέγα των ελληνικών ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων από το κρέας έως τη φέτα και το γιαούρτι. Τα βοσκοτόπια μας μπορεί να είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Μείζον πρόβλημα είναι η κατάταξη της πλειονότητας των βοσκοτόπων της χώρας, πλην ελαχίστων πεδινών εκτάσεων, ως δασικές. Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δημιουργείται σύγχυση αρμοδιοτήτων όταν η αρμόδια Ειδική Γραμματεία Δασών υπάγεται στο ΥΠΕΚΑ. Απόρροια τούτου είναι καθυστερήσεις και αναβολές στην ανάπτυξη της εκτακτικής κτηνοτροφίας, η οποία συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα που επιζητούμε.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των επερχόμενων αλλαγών, διεκδικούμε συντονισμένα τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την αξιοποίηση των νομευτικών πόρων της χώρας. Η μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο ΥπΑΑΤ θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τη διαπραγματευτική μας θέση, καθώς δε θα χρειαζόταν επιπλέον χρόνος για τις μεταξύ μας συνεννοήσεις».

Μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Χαρακόπουλος περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης, όπου και συνομίλησε με παραγωγούς.