ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγκαίνια περιπτέρου ΥΠΑΑΤ στην 8η Ζootechnia στη Θεσσαλονίκη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων , Καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη – Βράβευση επτά καινοτόμων επιχειρηματιών στην κτηνοτροφία
Τα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία Ζootechnia 2013.
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κτηνοτροφία και οι Έλληνες εκπρόσωποι της, αλλά και η μεταποιητική διαδικασία των ζωικών προϊόντων, εξήρε στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ακολούθησε βράβευση επτά καινοτόμων στο χώρο της κτηνοτροφίας πιχειρηματιών.
Αναλυτικότερα ο κ. Τσαυτάρης βράβευσε τον κτηνοτρόφο Δημήτρη Δήμο που διατηρεί φάρμα αυτόχθονων παραδοσιακών φυλών στην Καλαμπάκα.
Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου βράβευσε την κα Παρασκευή Κουρέλλα, Αντιπρόεδρο της εταιρείας Κουρέλλας Α.Ε που παράγουν βιολογικά τυροκομικά προϊόντα.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχος Κορασίδης απέδωσε τιμητική πλακέτα στους κ.κ Σταύρο Αργυρόπουλο και Χαράλαμπο Λύρα Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο αντίστοιχα της εταιρείας BIOGRECO που παράγει νωπά πιστοποιημένα βιολογικά κοτόπουλα.
Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος βράβευσε τους ιδιοκτήτες της Φάρμας Κουτσιώφτη, κ.κ Στέργιο και Δημήτρη Κουτσιώφτη. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην παραγωγή βόειου κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3-λιπαρά οξέα.
Τον εκπρόσωπο του ομίλου εταιρειών Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε, κ. Γιάννη Σταμούλη γενικό διευθυντή της KEGOagri και γενικό διευθυντή θυγατρικών Ελλάδος του Ομίλου βράβευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Ευαγγέλου.
Τoν εκπρόσωπο της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη βράβευσε ο Εντεταλμένος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Κανάκας.
Τους εκπροσώπους της Φάρμας Χήτα, κ.κ Κώστα και Γιώργο Χήτα Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο αντίστοιχα βράβευσε ο Γενικός Διευθυντής Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας του ΥΠΑΑΤ κ. Ανδρέας Κατζηλάκης.
Όλοι οι βραβευθέντες ευχαρίστησαν το Υπουργείο και τον ίδιο τον Υπουργό για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις ελληνικές εταιρείες στην προώθηση των καινοτόμων προϊόντων ζωικής παραγωγής.
Στη συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης παρουσίασε τη νέα δράση «Ελληνική παλέτα τυριών» που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο σε μια προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης σε συνδυασμό με τον τουρισμό και τον πολιτισμό της χώρας μας. Στο περίπτερο του Υπουργείου παρουσιάστηκε η παλέτα παραδοσιακών κυκλαδίτικων τυριών. Οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν Τυροκομείο Εμμανουήλ Κουφόπουλου (Νάξος),Τυροκομείο Μανώλη Τρούλου (Σίφνος), ΕΑΣ Πάρου και ΕΑΣ Τήνου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τυροκομικά προϊόντα από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, και κρασιά από ΕΠΑ.Σ Νεμέας Αμπελουργίας Οινοτεχνίας του ΕΛΓΟ Δήμητρα, από το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ (Κυρ Γιάννης, Στέλιος Κεχρής, Μπαμπατζίμ, Τσάνταλης).
Ακολουθούν σημεία του χαιρετισμού του Υπουργού στην παρουσίαση της «Ελληνικής παλέτας τυριών» στην 8η Zootechnia:
«Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο πρωτογενής τομέας, η γεωργία μας μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης για τον τόπο μας και μάλιστα μπορεί να αλληλοϋποστηριχθεί, με τον δευτερογενή τομέα, αυτόν δηλαδή της μεταποίησης αλλά και τον τριτογενή, τον τομέα του τουρισμού και των υπηρεσιών. Ο ίδιος λόγος που πάει καλά ο τουρισμός μας, είναι ο ίδιος ήλιος, η ίδια θάλασσα, η ίδια παράδοση, ο ίδιος πολιτισμός και η αρχαιότητα, είναι οι ίδιοι λόγοι που πάει καλά η γεωργία μας. Είναι το περιβάλλον, είναι τα χόρτα μας, η βιοποικιλότητα, είναι τα ζώα μας, που καταφέρνουν να δίνουν αυτά τα εξαιρετικά προϊόντα. Είναι η θάλασσα που κάνει νόστιμη την τσιπούρα την ελληνική. Παρά το ότι είναι λίγο ακριβή, δείτε τι κατανάλωση έχει. Λίγοι ξέρουν ότι σήμερα στην ελληνική επικράτεια είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο γεωργικό μας προϊόν. Εγώ ως γενετιστής είπα, γιατί να μη διασταυρωθούν αυτοί οι δύο τομείς, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής της μεταποίησης, με τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών και ιδιαίτερα του τουρισμού. Γι αυτό και αρχίσαμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς τέτοιων δράσεων, την πρώτη αυτή δράση μάλιστα την φέραμε και την ξεκινήσαμε από αυτό εδώ το βήμα στα πλαίσια της έκθεσης Philoxenia όπου για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ένα σήμα κι ένα δίκτυο ξενοδοχείων και εστιατορίων που προσφέρουν Ελληνικό Πρωινό, που είναι και διαφορετικό κατά Περιφέρεια. Αυτό το πρωινό σήμερα, για κάθε περιφέρεια, εκτίθεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης HO.RE.CA και μάλιστα σε λίγο θα επισκεφτώ αυτή την έκθεση γιατί θα ταξιδέψω στην Αθήνα. Σήμερα δείχνουμε για πρώτη φορά το δεύτερο προϊόν αυτής της συνεργασίας μεταξύ δηλαδή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Τουρισμού. Καθιερώνουμε λοιπόν κατά Περιφέρεια την Ελληνική Παλέτα Τυριών κι εσείς εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την πρώτη που καθιερώνεται. Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες δράσεις που έχουν ως στόχο το «πάντρεμα» της γεωργίας μας με τον τουρισμό, σιγά - σιγά τις μελετούμε, τις βάζουμε στη δράση και νομίζω ότι θα πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ όλους, ευχαριστώ πολύ που ήρθατε. Θέλω να ξέρετε ότι λύσεις υπάρχουν, μπορούμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε, να είστε σίγουροι».