Αθήνα, 21 Απριλίου 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δέσμευση Λιβανού για καθολική, έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των
πληττόμενων από τον παγετό παραγωγών
- Δρομολογούμε τη θωράκιση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.
- Επαφές με ομολόγους του της ΕΕ για εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων
Για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληττόμενων από τον παγετό παραγωγών δεσμεύτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την απάντησή του σε Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τις ζημιές από τον πρόσφατο παγετό. Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε τον πρόσφατο, επαναλαμβανόμενο παγετό ως ακραίο καιρικό φαινόμενο για τα δεδομένα της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια. Διευκρίνισε ότι η περίπτωση του ΙΑΝΟΥ είναι διαφορετική, καθώς τότε είχαμε ολική καταστροφή, όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι επειδή οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν περιορίζονται στα ελληνικά σύνορα, ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με τους Ευρωπαίους Ομολόγους του για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων για τις αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων. Ζήτησε, μάλιστα, την αρωγή της αντιπολίτευσης σε αυτή την προσπάθεια, όσο και στην πρωτοβουλία που έχει ήδη αναλάβει το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, για τη θωράκιση του Οργανισμού απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Σημεία από την τοποθέτηση του ΥΠΑΑΤ
«Το φαινόμενο του παγετού που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση στο εισόδημα τους.
Το φαινόμενο ξεκίνησε τον Μάρτιο και συνεχίστηκε το πρώτο 10 ήμερο του Απριλίου, περίοδο που έπληξε και την δική σας περιοχή, την Αρκαδία.
Μου δίνετε ξανά την ευκαιρία, να εκφράσω από αυτό εδώ το βήμα, τις άμεσες ενέργειες και τον μηχανισμό που κινητοποιήσαμε άμεσα σαν Κυβέρνηση, το Υπουργείο μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον προσωπικό συντονισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας σε αυτή την έκτακτη συγκυρία.
Από την πρώτη στιγμή, επισκέφθηκα μαζί με τον Πρωθυπουργό περιοχές της Κορινθίας και βρέθηκα σε χωράφια που έχουν πληγεί από τον παγετό, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει καθολική μέριμνα εκ μέρους της Πολιτείας.
Και ήδη αυτή η μέριμνα παίρνει σάρκα και οστά. Τη Δευτέρα το πρωί συμμετείχα σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα, τα οποία και ανακοίνωσα αυθημερόν από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στους συναδέλφους σας.
Τα βήματα που ακολουθούμε είναι συγκεκριμένα:
Πρώτον, ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικό φαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, θα αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.
Δεύτερον, άμεση είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την έγκαιρη και δίκαιη αποτύπωση της ζημιάς. Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές.
Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, σε σχέση με τους παγετούς του Απριλίου, βρισκόμαστε ήδη στην 15ήμερη υποβολή των δηλώσεων, η οποία λήγει στις 25 Απριλίου και εφόσον χρειαστεί, προς διευκόλυνση των παραγωγών μας, θα δοθεί παράταση. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 150 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί 1100 δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων θα ξεκινήσει άμεσα ΠΡΙΝ τη λήξη υποβολής των δηλώσεων. Μάλιστα, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ενισχύουμε το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τρίπολης, με επιπλέον προσωπικό (έως) 15 γεωτεχνικών.
Σημειώνω εδώ ότι, στο σύνολο της Χώρας έγιναν άμεσα και επιπλέον προσλήψεις 146 γεωπόνων, από τη σχετική λίστα του ΕΛΓΑ που έχει εγκρίνει το ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν αιτήματα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το στίγμα της τα δύο τελευταία χρόνια, με το απόλυτο νοικοκύρεμα στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, που είχε σαν αποτέλεσμα την ταχύτητα στην αντιμετώπιση όλων των τελευταίων φυσικών καταστροφών, και την πρωτοφανή βέβαια καταβολή σε μια δόση του συνόλου της αποζημίωσης για τις ζημιές του 2020. Αφήνουμε στο παρελθόν τις γνωστές καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες που υπέστησαν οι αγρότες μας και θέτουμε τις βάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού.
Τρίτον, το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, 15-30 Μαΐου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η καρποδεσία θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε το ακριβές μέγεθος της ζημίας.
Τέταρτον, στόχος μας είναι η ουσιαστική καταγραφή των ζημιών, με προσοχή και σχολαστικότητα, και σε αυτό ζητάμε και την αρωγή σας, προκειμένου να μην υπάρξει αφενός ούτε μια περίπτωση μη καταγραφής ζημιάς παραγωγού και αφετέρου να αποφευχθούν οι επιτήδειοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν, ενώ δεν έχουν υποστεί καμία ζημία, ζημιώνοντας πάντα τους πληγέντες συναδέλφους τους.
Είναι σωστό και δίκαιο και ζητώ και τη δική σας υπεύθυνη στάση επ’ αυτού, δεδομένων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της Χώρας μας, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν πραγματικά.
Πέμπτον, επειδή οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν περιορίζονται στα ελληνικά σύνορα, ήδη έχω ξεκινήσει επαφές με τους Ευρωπαίους Ομολόγους μου για κοινή διεκδίκηση εξεύρεσης κονδυλίων για τις αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων, και σε αυτή τη προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς.
Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών μας. Αυτή η Κυβέρνηση από την αρχή διεμήνυσε ότι θα αποτελέσει σύμμαχο κάθε πολίτη και θα είναι στο πλάι των Ελλήνων παραγωγών για όσο την χρειάζονται. Και ανταποκρινόμαστε σε αυτό, με κάθε μέσο, προκειμένου να τους στηρίξουμε ουσιαστικά, δίκαια και άμεσα. Με ταχύτητα, αμεσότητα, δικαιοσύνη και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αγρότες, κάνουμε το παν για να καλύψουμε και αυτή τη φυσική καταστροφή. Θέλουμε τη στήριξη και τις προτάσεις σας.
Πράγματι, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τη γεωργική παραγωγή. Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία στη χώρα μας για να μπορέσει το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο φάσμα των ζημιών που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών. Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή».
Σημεία από τη δευτερολογία του ΥΠΑΑΤ
- Αντιλαμβάνομαι από την τοποθέτησή σας ότι θα σας έχουμε αρωγούς στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, γιατί για να ενισχύσουμε τον ΕΛΓΑ, πρέπει να βρούμε και νέους πόρους.
- Οι αλλαγές που έχουν γίνει και το νοικοκύρεμα του ΕΛΓΑ, δημιουργούν ασφάλεια στους αγρότες. Φέτος, για πρώτη φορά θα πληρωθούν στην ώρα τους, χωρίς καμία καθυστέρηση.
- Θέλω να καταστήσω σαφές για μία ακόμη φορά ότι η περίπτωση του ΙΑΝΟΥ είναι διαφορετική, καθώς τότε είχαμε ολική καταστροφή, όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων.
- Παρ όλα αυτά, το κράτος θα είναι δίπλα στους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό, για να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους πληττόμενους παραγωγούς.