ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας του Καταναλωτή
της Γερμανίας κας Ilse Aigner
στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τις δυνατότητες και τους τρόπους συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας στον αγροτικό τομέα συζήτησαν σήμερα στην επίσημη συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με την Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας του Καταναλωτή της Γερμανίας κα Ilse Aigner.
Στη Γερμανική Αντιπροσωπεία μετείχαν ο Γερμανός Πρέσβης κ. Wolfgang Dold και εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς και στελέχη του ΥΠΑΑΤ.
Η ηγεσία του Υπουργείου ανέπτυξε στη γερμανική πλευρά τις θέσεις της για την διάρθρωση και τη στρατηγική ανάπτυξης της γεωργίας της χώρας μας, την προτεραιότητα προς μια παραγωγική, αειφόρα και ποιοτική γεωργία, την τόνωση των εξαγωγών, τη σύμπραξη του πρωτογενούς τομέα με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας και την προστασία των ελληνικών Προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στη γερμανική αγορά, αλλά και στο πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.
Η Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας του Καταναλωτή κα Aigner δήλωσε πρόθυμη για στενή συνεργασία της Γερμανίας με την Ελλάδα βάσει της κοινής παραδοχής ότι η γεωργία είναι ένας σημαντικός τομέας ανάπτυξης και παρέχει πολλές δυνατότητες για την παραγωγή και δημιουργία ποιοτικών προϊόντων. Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της νέας ΚΑΠ, πρόσθεσε πως η χώρα της θα είναι συμπαραστάτης της Ελλάδας με στόχο την ανάπτυξη των δομών μιας ποιοτικής γεωργίας.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφέρθηκε στη μεγάλη προτεραιότητα που δίνει η ελληνική Κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την προσπάθειά της να τον καταστήσει ξανά πυλώνα ανάπτυξης, μιας γεωργίας συνυφασμένης, με την ποιότητα, τον τόπο, τον πολιτισμό μας, το περιβάλλον μας, που θα διαχειρίζεται αειφόρα τους φυσικούς πόρους.
Ο κ. Τσαυτάρης ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για μια ισχυρή ΚΑΠ με σταθερή χρηματοδότηση που περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα και μετρήσιμα χαρακτηριστικά για την ποιότητα, την ενίσχυση των νέων αγροτών και των μικρών εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Επίσης, επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας με βάση τις οποίες διαμορφώνονται και οι θέσεις της χώρας στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις και καλωσόρισε την προθυμία της Γερμανίδας ομολόγου του να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια για μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Παράλληλα ο Υπουργός εξέφρασε τη στήριξη της χώρας στις βασικές αρχές των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ, υπογραμμίζοντας τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, που αφορούν στους βοσκοτόπους και τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων των δύο Υπουργών:
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.
«Είχαμε την ευκαιρία να καλωσορίσουμε σήμερα, στο υπουργείο μας, τη Γερμανίδα συνάδελφο Υπουργό, Γεωργίας Τροφίμων και Προστασίας του Καταναλωτή.
Συζητήσαμε τις πολιτικές μας σε ότι αφορά τη μεγάλη προτεραιότητα που δίνει η ελληνική Κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στην προσπάθειά της να τον καταστήσει ξανά πυλώνα ανάπτυξης και ραχοκοκαλιά ανόρθωσης του τόπου μας.
Τονίσαμε τη στροφή που κάνει η χώρα μας σε μια ποιοτική γεωργία, στην υποστήριξη των εξαιρετικών μας προϊόντων. Επίσης, συζητήσαμε πώς στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αυτή η προσπάθεια της χώρας να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο γεωργικός τομέας, να γίνει ξανά μεγάλη δεξαμενή απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας και φυσικά ξανά μια μεγάλη πηγή εξωστρέφειας και εξαγωγών των ποιοτικών μας προϊόντων προς τις ευρωπαϊκές χώρες μέσα στις οποίες και τη Γερμανία, θα υποστηρίξει αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας μας. Και εκεί χαρήκαμε που είχαμε την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας, του Υπουργείου Γεωργίας και της ίδιας της Υπουργού. Την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.
Επιπλέον θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα για τους Έλληνες αγρότες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ θα συνεχίζει να στηρίζει τον τομέα της γεωργίας, θα υπάρξει υποστήριξη προς τον Έλληνα αγρότη, ιδιαίτερα στο νέο Έλληνα αγρότη για την παραγωγή των εξαιρετικών του προϊόντων. Θέλουμε να εκλείψει η λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει και καμιά φορά δρα αποθαρρυντικά καθώς πολλοί νομίζουν ότι με το τέλος του 2013, της τρέχουσας περιόδου, θα τελειώσει και η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κονδύλια της στη γεωργία. Όχι, αυτό δεν είναι σωστό. Θα συνεχιστεί η υποστήριξη αυτή στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που θέσαμε. Και μάλιστα όσο πιο πολύ πετυχαίνουμε τους στόχους μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η υποστήριξη προς αυτή την ποιοτική γεωργία και τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ».
Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας του Καταναλωτή Γερμανίας κα Ilse Aigner.
«Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ, φιλοξενούμενη στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ σημαντικό για μένα να έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ κάθε ευρωπαϊκή χώρα, προκειμένου να έχω μια ίδιαν εικόνα της κατάστασης και των ιδιαίτερων αναγκών που επικρατούν σε καθεμιά. Και σε αυτό το πλαίσιο χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ σήμερα.
Πρώτα από όλα όμως θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμηση και αναγνώριση που τρέφουμε προς την Ελλάδα για τις δύσκολες προσπάθειες, τη δύσκολη διαδικασία που έχει ήδη διανύσει. Αξίζει τον πλήρη σεβασμό της Γερμανίας για τις προσπάθειες αυτές. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να πω ότι η Ελλάδα έχει αρκετά μεγάλο δρόμο μπροστά της, όμως σε αυτόν θα είμαστε εμείς δίπλα της ως εταίροι.
Ο αγροτικός τομέας είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας , διότι παρέχει πάρα πολλές δυνατότητες, τόσο για την παραγωγή όσο και για την ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο η έρευνα και η περαιτέρω ανάπτυξη των δομών της γεωργίας είναι ένα πεδίο στο οποίο εμείς θα είμαστε εταίροι και θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε ότι χρειαστεί».