ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29  Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Έλεγχοι στην αγορά κρέατος ενόψει του Πάσχα
 


Συστηματικούς ελέγχους στην αγορά κρέατος ενόψει του Πάσχα αναλαμβάνουν με εντατικούς ρυθμούς από σήμερα οι αρμόδιες κρατικές καθώς και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Στο έργο των ελέγχων λαμβάνουν μέρος :

•     Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)
•     Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
•     Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων
•     Η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης
•     Ο Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο συντονισμός των ελέγχων γίνεται από Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εμπορίου και Εσωτερικών, οι Ειδικοί Γραμματείς ΣΔΟΕ και ΥΠΕΑ και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Η ομάδα συντονισμού συνεδρίασε χθες, Τετάρτη 28/03/2012, και πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις για το συντονισμό του έργου όλων των παραπάνω υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες έχουν ήδη στη διάθεσή τους και καθημερινά θα τροφοδοτούνται με όλα τα στοιχεία των εισαγωγών, είτε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από τρίτες χώρες.

Επίσης, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων  έχουν λάβει οδηγίες από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, οι Διευθύνσεις Εμπορίου από τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΕΤ από την Κεντρική Υπηρεσία του οργανισμού, οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ από τον Ειδικό Γραμματέα για συγκεκριμένους ελέγχους,  όπως :


•    Την αποφυγή ελληνοποιήσεων.
•    Την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.
•    Την εναρμόνιση της φορολογικής συμπεριφοράς των εισαγωγέων και των εμπόρων.
•    Τη σωστή σήμανση των κρεάτων.
•    Την επαρκή τεχνολογική υποδομή των χώρων ψύξης, φύλαξης και μεταφοράς των κρεάτων.
•    Τις τιμές από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

Ως σημεία ειδικότερης προσοχής για τους ελέγχους προσδιορίζονται :

•     Οι εισαγωγές ζώντων ζώων διότι από εκεί αρχίζει το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων». Με ηλεκτρονικό σήμα κάθε εισαγωγή παρακολουθείται από τη στιγμή που ξεκινάει από τη χώρα προέλευσης μέχρι τον παραλήπτη στη χώρα μας.
•     Οι εισαγωγές σφαγίων για την σωστή σήμανσή τους.
•     Τα σφαγεία.
•     Οι οδικοί άξονες εισόδου της χώρας από Τρίτες και Ευρωπαϊκές χώρες.
•     Οι χονδραγορές.
•     Τα σούπερ μάρκετ.
•     Τα κρεοπωλεία.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες επίσης ελέγχονται :

•     Οι κοινοποιήσεις TRACES σε περίπτωση σφαγής ζώντων ζώων ενδοκοινοτικού εμπορίου.
•     Η ταυτότητα ζώων προ σφαγής.
•     Η διασταύρωση της ταυτότητας των ζώων (ενώτια), των συνοδευτικών εγγράφων και εγγράφων κυκλοφορίας.
•     Η διασταύρωση των στοιχείων του Ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συστήματος  TRACES και η άφιξη του φορτίου ζώντων ζώων στον τόπο προορισμού.
•     Η αξιοποίηση της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων.
•     Η επιβεβαίωση της άφιξης στον προορισμό και της κατεύθυνσης του φορτίου (άμεση σφαγή) σε περίπτωση ενδοκοινοτικού εμπορίου.
•     Η σφράγιση του σφαγίου για την καταλληλότητα και την προέλευση κατ’ αντιστοιχία με την ταυτότητα του ζώου και η ευκρίνεια των σφραγίδων.
•    Τα εμπορικά συνοδευτικά έγγραφα.  

Επισημαίνεται ότι :

•    Όλα τα σφάγια που πωλούνται στην Ελληνική Αγορά, θα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένο σφαγείο που έχει συγκεκριμένο κωδικό αριθμό, να έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο κτηνιατρικό-υγειονομικό έλεγχο και ως εκ τούτου να φέρουν σφραγίδες καταλληλότητας (αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης σφαγείου και είδος κρέατος) σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
•    Η πώληση των αμνοεριφίων απαιτεί την τήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ιδιαίτερα την εξασφάλιση της ψυκτικής αλυσίδας των εγκεκριμένων  χώρων συντήρησης και έκθεσης των κρεάτων (αδειοδοτημένα καταστήματα λιανικής)
•    Η πώληση κρέατος πρέπει να συνοδεύεται από τις απαραίτητες ενδείξεις προέλευσης και όπως για όλα τα προϊόντα, από έκδοση απόδειξης ταμειακής μηχανής.
•    Υπενθυμίζουμε, ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η αγοραπωλησία των κρεάτων από φορτηγό –ψυγείο σε φορτηγό-ψυγείο και από φορτηγό –ψυγείο απευθείας στον τελικό καταναλωτή διότι δεν εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι υγειονομικοί έλεγχοι για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τέλος αποφασίσθηκε να προβάλλονται για τα αμνοερίφια από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου εκτός από τις τιμές λιανικής  του Παρατηρητήριου Τιμών και  οι τιμές παραγωγού και χονδρικής (ΟΚΑΑ και ΟΚΑΘ).





 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2012

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                Δήλωση Υφυπουργού Γ. Δριβελέγκα για την ασφάλεια και υγιεινή                            της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου Δράμας

 O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, με αφορμή δηλώσεις σε ΜΜΕ για την ασφάλεια και την ποιότητα της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
 «Διαβεβαιώνουμε ότι η πατάτα Νευροκοπίου, όπως και όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών.
Να σταματήσουν ορισμένοι να κάνουν ανεύθυνες δηλώσεις που πλήττουν τα αγροτικά μας προϊόντα και τον Έλληνα παραγωγό.
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ που προβλέπει μέτρα προστασίας της πατάτας από την ασθένεια «
synchytrium endobioticum», γνωστή ως «καρκίνωση της πατάτας», θα ήθελα να τονίσω ότι ο παθογόνος αυτός μύκητας προσβάλλει μόνο την παραγωγή (μείωση της παραγωγής)  και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή. Δεν επηρεάζει την υγεία του καταναλωτή.
Για τις μεμονωμένες εκτάσεις πατάτας που είχαν προσβληθεί από την εν λόγω ασθένεια έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μόνο και μόνο για να μη ζημιωθεί η παραγωγή και δεν έχουν καμία σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια του προϊόντος».